Förordning (2021:950) om statsbidrag för information och rådgivning om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden

SFS nr: 2021:950
Departement/myndighet: Arbetsmarknadsdepartementet ARM
Utfärdad: 2021-10-28
Ändrad: t.o.m. SFS 2025:258
Ändringsregister: SFSR (Regeringskansliet)
Källa: Fulltext (Regeringskansliet)

Innehåll:

Inledande bestämmelser

1 §   Denna förordning innehåller bestämmelser om statsbidrag till arbetsmarknadens parter och vissa andra organisationer för information och rådgivning om
   1. skydd enligt lagen (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden, och
   2. sekretess vid utredningen av rapporter om missförhållanden enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

Förordningen är meddelad med stöd av 8 kap. 7 § regeringsformen.

2 §   Bidrag enligt förordningen får endast lämnas i enlighet med de villkor som anges i kommissionens förordning (EU) 2023/2831 av den 13 december 2023 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse.

De uppgifter som en medlemsstat har enligt artiklarna 6.4 och 7.4 i kommissionens förordning (EU) 2023/2831 ska utföras av Arbetsmiljöverket. Förordning (2024:311).

Syftet med bidraget

3 §   Syftet med bidraget är att personer som omfattas av skydd enligt lagen (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden ska få tydlig, lättillgänglig och kostnadsfri information och rådgivning om
   1. vad skyddet omfattar,
   2. de rapporteringskanaler och förfaranden som ska finnas,
   3. tystnadsplikt,
   4. behandling av personuppgifter, och
   5. regleringen av sekretess vid utredningen av rapporter om missförhållanden enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

Syftet med bidraget är även att personer som överväger rapportering enligt lagen ska kunna få sådan information och rådgivning som avses i första stycket.

Förutsättningar för bidrag

4 §   Bidrag får lämnas till arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer.

5 §    /Upphör att gälla U:2025-05-01/ Bidrag får även lämnas till ideella organisationer som arbetar med frågor som rör säkerhet och miljö i arbetslivet eller mot korruption och andra missförhållanden i arbetslivet.

Bidrag får endast lämnas till en ideell organisation som
   1. är självständig och demokratiskt uppbyggd,
   2. bedriver verksamhet i Sverige utan vinstsyfte sedan minst två år före ansökan om bidrag, och
   3. i sin verksamhet respekterar demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering.

5 §    /Träder i kraft I:2025-05-01/ Bidrag får även lämnas till andra organisationer som är ideella och som arbetar med frågor som rör säkerhet och miljö i arbetslivet eller mot korruption och andra missförhållanden i arbetslivet.

Bidrag får endast lämnas till en sådan ideell organisation som
   1. är självständig och demokratiskt uppbyggd, och
   2. bedriver verksamhet i Sverige utan vinstsyfte sedan minst två år före ansökan om bidrag. Förordning (2025:258).

5 a §    /Träder i kraft I:2025-05-01/ Bidrag får inte lämnas till en organisation som avses i 5 § om den eller någon av dess företrädare som agerar inom ramen för verksamheten
   1. utövar våld, tvång eller hot mot en person eller på annat sätt kränker en persons grundläggande fri- och rättigheter,
   2. diskriminerar personer eller grupper av personer eller på annat sätt bryter mot principen om alla människors lika värde,
   3. försvarar, främjar eller uppmanar till sådana ageranden som anges i 1 eller 2, eller
   4. motarbetar det demokratiska styrelseskicket.

Bidrag får inte heller lämnas till en organisation som avses i 5 § om det framkommer att någon av dess samarbetsorganisationer, eller en företrädare för samarbetsorganisationen, agerar på ett sådant sätt som anges i första stycket. Förordning (2025:258).

5 b §    /Träder i kraft I:2025-05-01/ Om en organisation som avses i 5 §, dess företrädare, organisationens samarbetsorganisation eller samarbetsorganisationens företrädare har agerat på ett sådant sätt som anges i 5 a §, får bidrag ändå lämnas till organisationen om det finns särskilda skäl. Vid denna bedömning ska det särskilt beaktas om
   1. organisationen har tagit avstånd från agerandet,
   2. organisationen har vidtagit adekvata åtgärder för att säkerställa att agerandet inte upprepas,
   3. det är fråga om ett enstaka agerande, och
   4. agerandet ligger långt tillbaka i tiden.

Vid allvarliga överträdelser av en samarbetsorganisation, eller dess företrädare, ska det vid bedömningen även särskilt beaktas om samarbetet har avbrutits. Förordning (2025:258).

6 §    /Upphör att gälla U:2025-05-01/ Bidrag får inte lämnas till en organisation som har skulder för svenska skatter eller avgifter hos Kronofogdemyndigheten eller som är i likvidation eller försatt i konkurs.

6 §    /Träder i kraft I:2025-05-01/ Bidrag får inte lämnas till en organisation som
   1. är i likvidation eller försatt i konkurs,
   2. har skatte- eller avgiftsskulder eller andra skulder som har lämnats över till Kronofogdemyndigheten och som vid indrivning handläggs som allmänt mål, eller
   3. har en skuld som inte har betalats i rätt tid och som avser återkrav av bidrag som har lämnats av Arbetsmiljöverket.
Förordning (2025:258).

6 a §    /Träder i kraft I:2025-05-01/ Bidrag får inte lämnas för kostnader som något statligt bidrag redan har lämnats för. Förordning (2025:258).

7 §   Bidrag lämnas, i mån av tillgång på medel, i form av verksamhetsbidrag.

Handläggning av ärenden

8 §   Arbetsmiljöverket prövar frågor om bidrag enligt denna förordning.

9 §    /Upphör att gälla U:2025-05-01/ En ansökan om bidrag ska vara skriftlig och ges in till Arbetsmiljöverket. Ansökan ska innehålla de uppgifter som behövs för prövningen samt en redogörelse för
   1. stöd av mindre betydelse som organisationen har tagit emot under den senaste treårsperioden, och
   2. stöd som organisationen tidigare har ansökt om eller beviljats och som avser samma stödberättigande kostnader som det stöd som omfattas av ansökan. Förordning (2024:311).

9 §    /Träder i kraft I:2025-05-01/ En ansökan om bidrag ska göras skriftligen av en behörig företrädare för organisationen. Ansökan ska ges in till Arbetsmiljöverket. Ansökan ska innehålla de uppgifter som behövs för prövningen samt en redogörelse för
   1. stöd av mindre betydelse som organisationen har tagit emot under den senaste treårsperioden, och
   2. stöd som organisationen tidigare har ansökt om eller beviljats och som avser samma stödberättigande kostnader som det stöd som omfattas av ansökan. Förordning (2025:258).

Fördelning av bidrag

10 §   Arbetsmiljöverket får prioritera mellan inkomna ansökningar och ge företräde till ansökningar som bedöms ha bäst förutsättningar att uppfylla syftet med bidraget. Vid denna prövning ska ansökningar som syftar till att skapa långsiktiga och uthålliga stödfunktioner som på sikt kan finnas utan stöd från det allmänna prioriteras.

Arbetsmiljöverket ska dock fördela medlen så att bidrag lämnas till både information och rådgivning.

10 a §    /Träder i kraft I:2025-05-01/ Om den som ansöker om bidrag har lämnat en sådan redovisning som avses i 12 § för tidigare lämnade bidrag, ska det som framgår av den redovisningen beaktas när ansökan bedöms. Förordning (2025:258).

Beslut

11 §   I ett beslut om bidrag ska det anges för vilken verksamhet bidraget beviljas. Beslutet om bidrag får förenas med villkor som ska framgå av beslutet. I beslutet ska även sista dag för redovisning enligt 12 § anges.

Redovisning

12 §   En mottagare av bidrag ska senast vid den tidpunkt som har angetts i beslutet lämna en ekonomisk redovisning av de mottagna medlen och en redogörelse för hur de har använts till Arbetsmiljöverket. Redovisningen ska även innehålla en redogörelse för vilka resultat som har uppnåtts och hur resultaten förhåller sig till syftet med bidraget.

13 §   En revisor ska granska redovisningen enligt 12 §. Revisorns rapport över granskningen ska bifogas redovisningen.

Om det bidrag som har tagits emot uppgår till minst fem prisbasbelopp enligt 2 kap. 6 och 7 §§ socialförsäkringsbalken, ska revisorn vara auktoriserad eller godkänd.

14 §   Den som har beviljats bidrag ska på begäran av Arbetsmiljöverket lämna det underlag som myndigheten behöver för att granska redovisningen.

15 §   Arbetsmiljöverket ska i sin årsredovisning redogöra för vilka som har fått bidrag och med vilka belopp.

Myndigheten ska senast den 1 juni varje år till regeringen lämna en sammanfattande redogörelse för vad bidragen har använts till och, om möjligt, ge en samlad bedömning av bidragets effekter i förhållande till dess syfte.

/Rubriken träder i kraft I:2025-05-01/

Anmälningsskyldighet

15 a §    /Träder i kraft I:2025-05-01/ Den som ansöker om eller har beviljats bidrag enligt denna förordning ska snarast möjligt till Arbetsmiljöverket anmäla sådana ändrade förhållanden som kan påverka rätten till eller storleken på bidraget. Förordning (2025:258).

Hinder mot utbetalning

16 §    /Upphör att gälla U:2025-05-01/ Arbetsmiljöverket får besluta att ett beviljat bidrag helt eller delvis inte ska betalas ut om det finns grund för återbetalning enligt 17 §.

16 §    /Träder i kraft I:2025-05-01/ Arbetsmiljöverket får besluta att ett beviljat bidrag helt eller delvis inte ska betalas ut om mottagaren av bidraget inte längre uppfyller villkoren för det eller om det finns grund för återbetalning enligt 17 §. Beslutet gäller omedelbart. Förordning (2025:258).

Återbetalning och återkrav

17 §    /Upphör att gälla U:2025-05-01/ En mottagare av bidrag är återbetalningsskyldig om
   1. mottagaren genom att lämna oriktiga uppgifter eller på något annat sätt har orsakat att bidraget har lämnats felaktigt eller med för högt belopp,
   2. bidraget av något annat skäl har lämnats felaktigt eller med för högt belopp och mottagaren borde ha insett detta,
   3. bidraget helt eller delvis inte har utnyttjats eller använts för den verksamhet som det har beviljats för,
   4. mottagaren inte har lämnat sådan redovisning som avses i 12 §, eller
   5. villkoren i beslutet inte har följts.

17 §    /Träder i kraft I:2025-05-01/ En mottagare av bidrag är återbetalningsskyldig om
   1. mottagaren genom att lämna oriktiga uppgifter eller på något annat sätt har orsakat att bidraget har lämnats felaktigt eller med för högt belopp,
   2. bidraget av något annat skäl har lämnats felaktigt eller med för högt belopp och mottagaren borde ha insett detta,
   3. bidraget helt eller delvis inte har utnyttjats eller använts för den verksamhet som det har beviljats för,
   4. mottagaren inte har lämnat en sådan redovisning som avses i 12 §, eller
   5. villkor i beslutet inte har följts.

Om mottagaren är en organisation som avses i 5 § är den även återbetalningsskyldig om den inte uppfyller villkoren i 5 a § och det inte finns sådana särskilda skäl enligt 5 b § som innebär att bidrag ändå får lämnas. Förordning (2025:258).

18 §   Arbetsmiljöverket ska besluta att helt eller delvis kräva tillbaka bidraget om mottagaren är återbetalningsskyldig enligt 17 §.

Om ett belopp som har återkrävts inte betalas i rätt tid, ska dröjsmålsränta enligt räntelagen (1975:635) tas ut på beloppet.

Om det finns särskilda skäl för det, får myndigheten besluta att helt eller delvis avstå från ett krav på återbetalning eller ränta.

19 §   Har upphävts genom förordning (2024:311).

Överklagande

20 §   I 40 § förvaltningslagen (2017:900) finns bestämmelser om överklagande till allmän förvaltningsdomstol. Andra beslut än beslut om hinder mot utbetalning enligt 16 § och beslut om återkrav enligt 18 § får dock inte överklagas.

Bemyndigande

21 §   Arbetsmiljöverket får meddela föreskrifter om verkställigheten av denna förordning.


Övergångsbestämmelser

2025:258
   1. Denna förordning träder i kraft den 1 maj 2025.
   2. Äldre föreskrifter gäller fortfarande för bidrag som har beviljats före ikraftträdandet.