MATILDA ERNKRANS
Riksdagsledamot (S)
2024-01-16
Dnr 839-2023/24
Den 8 december 2023 deltog landsbygdsminister Peter Kullgren på EU-nämndens sammanträde inför mötet mellan EU:s jordbruks- och fiskeministrar den 20 december.
Under mötet med EU-nämnden fick statsrådet frågan av liberalernas ledamot Elin Nilsson om hur regeringen kommer ställa sig till ett förslag från kommissionen om att ändra Östersjöplanen, med förslag om att ta bort artikel 4.6 och den 5 procentgräns som finns när det gäller lekbeståndet.
Frågan har inte varit uppe för förankring i varken EU-nämnden eller Miljö- och jordbruksutskottet och det efterfrågades en svensk ståndpunkt.
Landsbygdsministern svarade att frågan inte skulle komma upp på mötet och att man därför inte hade någon svensk ståndpunkt. I ministerns svar framgick tydligt att man avsåg att förankra en svensk position innan beslut fattas i rådet.
”Jag ska inte föregripa något, men i den här frågan tror jag att miljö- och jordbruksutskottet skulle begära en överläggning innan Sverige har en position som vi kommer att framföra i rådet. Självklart kommer vi tillbaka till EU-nämnden innan vi har en sådan position.” försäkrade Kullgren på mötet.
Den 23 december får EU-nämnden en skriftlig information med rubriken ”F.K Information om strykning av artikel 4.6 (fiske)”. I den information som regeringen skickar framgår att frågan trots Kullgrens försäkran har behandlats av rådet och att regeringen avkrävts en svensk position utan att hinna förankra den i riksdagen. Regeringen väljer att avstå från att rösta i Coreper eftersom man saknar en svensk ståndpunkt.
Trots landsbygdsministerns upprepade försäkringar om att man ska återkomma till riksdagen innan rådets position skulle fastställas har Sveriges regering gett ett indirekt medgivande till att förändra Östersjöplanen genom att ta bort artikel 4.6 och den 5 procentgräns som finns för att säkerställa lekbeståndet. Ett förslag som riskerar att få stora konsekvenser för fiskbestånden i Östersjön.
Enligt regeringsformen 10 kap. 10§ finns en skyldighet för regeringen att fortlöpande informera riksdagen och samråda med organ som utses av riksdagen om vad som sker inom ramen för samarbetet i Europeiska unionen.
Därför bör konstitutionsutskottet granska om landsbygdsminister Kullgren brustit när det gäller skyldigheten att samråda med riksdagen.
Matilda Ernkrans