till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Svar på fråga 2023/24:858 av Markus Kallifatides (S)
Träffsäkerhet i stöd till detaljplanearbete
Markus Kallifatides har frågat mig om jag och regeringen säkerställt att de stöd som regeringen inrättat för att stimulera kommuner att anta planer som möjliggör nya områden för småhusbebyggelse respektive omvandlingar från lokaler till bostäder går till kommuners arbete med detaljplaner som annars inte hade tillkommit, det vill säga utan stöden, och hur har det i så fall säkerställts.
De planeringsstimulanser som Markus Kallifatides nämner har tillkommit som en av flera åtgärder för att möta nedgången i bostadsbyggandet, liksom behovet av god planberedskap hos kommunerna. Ett viktigt syfte med planeringsstimulanserna är också att möta fler människors efterfrågan av bostäder i småhus samt att bättre nyttja den potential som finns i det befintliga fastighetsbeståndet, till exempel genom att omvandla kontor till bostäder.
Sju av tio svenskar vill bo i småhus, men i Sverige utgör småhus endast cirka 20 procent av nyproduktionen jämfört med cirka 40 procent av nyproduktionen i hela EU. Stöden som regeringen inrättat ger incitament till kommuner att anta detaljplaner som syftar till att öka byggandet av småhus.
Regeringen har bedömt att det inte finns någon rimlig möjlighet att på ett tillförlitligt sätt urskilja detaljplaner som inte hade kommit till stånd utan regeringens stöd från de planer som ändå skulle ha upprättats. Därför fungerar stödet som en bonus för de kommuner som upprättar planer för nu aktuella ändamål, oavsett i vilken omfattning planerna hade upprättats utan stödet. Stödet är dock utformat så att det premierar planer med ett stort antal bostäder respektive stor yta för omvandling och endast går till planer som antagits efter 31 december 2023.
Stockholm den 14 maj 2024
Andreas Carlson