Svar på fråga 2023/24:813 Cannabisreklam på svenska skolor

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Svar på fråga 2023/24:813 av Laila Naraghi (S)
Cannabisreklam på svenska skolor 

 

Laila Naraghi har frågat vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att svenska skolor ska fredas från cannabisreklam.

Regeringen driver en folkhälsobaserad narkotikapolitik med utgångspunkt i de mänskliga rättigheterna.

Narkotika medför stora skadeverkningar på liv och hälsa och genererar omfattande kostnader för samhället. I Sverige är all olovlig befattning med narkotika kriminaliserad. Det är alltså förbjudet att både använda, inneha och sälja narkotika. Förra sommaren skärptes straffet för narkotikabrott som tar sikte på försäljning, och beställning av narkotika för eget bruk kriminaliserades som försöksbrott. Det konsumenträttsliga regelverket riktar in sig på affärsförhållanden i laglig verksamhet och innehåller inga verktyg anpassade för att användas mot kriminell verksamhet. Marknadsföringslagens förbud mot vilseledande marknadsföring syftar till att skydda konsumentkollektivets ekonomiska intressen och lämpar sig inte för att användas i brottsbekämpande syfte.

Ett väl fungerande förebyggande arbete som bygger på kunskap är helt centralt för att människor inte ska börja använda narkotika. Särskilt angeläget är att förebygga att barn och unga använder och på andra sätt hanterar narkotika. Av den anledningen finns i läroplanerna för både grundskolan och gymnasieskolan reglerat att rektorn, som pedagogisk ledare för skolan och som chef för lärarna och övrig personal i skolan, har ett särskilt ansvar för att eleverna får kunskaper om riskerna med tobak, alkohol, narkotika och andra droger.

Statens skolverk har tagit fram ett stöd för skolledningens och rektorns arbete med frågor som rör alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS). Arbetet med frågorna är en del i skolans systematiska kvalitetsarbete och Skolverkets stöd innefattar information om lagar, styrdokument och kvalitetssäkringsarbete. Stödmaterialet utgår från att alla barn och elever har rätt till en hälsofrämjande skolmiljö som är fri från alkohol, narkotika, dopning och tobak och att eleverna har rätt till undervisning där dessa frågor integreras i olika ämnen för att få en mer sammansatt bild. Skolverkets stöd för arbete med ANDTS revideras under 2024 och revideringen beräknas vara klar i början av höstterminen 2024.

Det kan också nämnas att det på senare tid har införts förtydliganden i skollagen i fråga om möjlighet att stänga av en elev omedelbart om eleven agerar på ett sådant sätt att andra elevers eller personals säkerhet bedöms vara hotad, eller om det finns andra särskilda skäl med hänsyn till elevens beteende som påverkar övriga elevers trygghet och studiero. Det kan t.ex. röra sig om elever som ägnar sig åt försäljning av droger eller annan brottslighet.

Jag känner mig trygg med att skolor runt om i landet gör sitt yttersta för att arbeta aktivt med att bekämpa och informera om narkotika i skolan och för att motverka narkotikans negativa effekter i samhället.

Stockholm den 25 april 2024

 

Lotta Edholm