till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)
Svar på fråga 2023/24:780 av Pontus Andersson Garpvall (SD)
Pushfaktorer för minskad asylinvandring
Pontus Andersson Garpvall har frågat mig om jag och regeringen kommer använda oss av ytterligare pushfaktorer för att möjliggöra en minskad asylinvandring till Sverige.
Regeringen är i full gång med att genomföra ett paradigmskifte inom svensk migrationspolitik. Det handlar om att få ordning och reda på migrationsområdet och att ta ansvar för dem som redan befinner sig i landet.
Jag vill först understryka att år 2023 registrerades det näst lägsta antalet asylsökande i Sverige under 2000-talet. Bara pandemiåret 2021 visade ett lägre antal. Antalet asylsökande sjönk därmed med 26 procent, jämfört med året innan – från 16 700 till 12 500. Förra året kom var fjärde asylansökan från personer med preskriberade avlägsnandebeslut. Det faktiska antalet nya asylsökningar var därför snarare cirka 9 300.
Det stora antalet asylansökningar från personer med preskriberade avlägsnandebeslut visar också hur viktigt det är med ett fungerande återvändande. I februari tog jag emot ett delbetänkande av Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet (SOU 2024:10), som bland annat föreslår en förlängd preskriptionstid som börjar löpa vid verkställighet av avlägsnandebeslutet i stället för vid laga kraft. Förslagen kommer att beredas inom Regeringskansliet efter att remitteringen avslutas den 16 april 2024.
Regeringen arbetar brett med att minska den irreguljära migrationen till Sverige och, som Pontus Andersson Garpvall nämner, vidtar regeringen en rad åtgärder när det gäller den nationella lagstiftningen vilket kommer att bidra till ett mer restriktivt regelverk och en fortsatt minskad asylrelaterad migration till Sverige.
Regeringen utesluter inte att ytterligare åtgärder kan komma att behöva vidtas.
Stockholm den 10 april 2024
Maria Malmer Stenergard