Svar på fråga 2023/24:769 Privatisering av primärvården i Gävleborg

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:769 av Linnéa Wickman (S)
Privatisering av primärvården i Gävleborg

Linnéa Wickman har frågat mig om jag avser att ta några initiativ med anledning av de risker som ökad privatisering inom landets primärvård kan medföra för sjukvårdens beredskap och genomförandet av SKR:s och statens överenskommelse om att utveckla en god och nära vård.

Det är regionerna och kommunerna som ansvarar för att erbjuda hälso- och sjukvård till invånarna. Regionerna är skyldiga att inrätta valfrihetssystem i form av vårdvalssystem för den primärvård som de ansvarar för. I sin egenskap av sjukvårdshuvudman bestämmer varje region om den närmare utformningen av vårdvalssystem inom primärvården utefter de lokala förutsättningarna. Tillämpliga lagar, såsom t.ex. hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) och upphandlingslagstiftningen, ska beaktas. I utarbetandet och uppföljningen av villkoren för privata aktörer som utför vård på uppdrag av regionen är det avgörande att dessa utformas på ett sätt som säkerställer såväl att regionen kan leva upp till sitt ansvar att erbjuda primärvård till sina invånare som till sina åtaganden inom beredskapsområdet. I detta sammanhang kan särskilt påminnas om att hälso- och sjukvårdslagen slår fast att den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården, men även att regionen ska organisera hälso- och sjukvårdsverksamheten så att vården kan ges nära befolkningen. Vidare är primärvårdens grunduppdrag reglerat i lag. Det bör också understrykas att regionernas huvudmannaansvar för hälso- och sjukvården alltid kvarstår, det kan inte överföras till privata aktörer.

Vårdgivare i både offentlig och privat sektor är ansvariga för att kraven på en god vård uppfylls. Av hälso- och sjukvårdslagen framgår att där hälso- och sjukvård bedrivs ska det finnas den personal, de lokaler de sjukvårdsprodukter och den utrustning som behövs för god vård ska kunna ges. Hälso- och sjukvårdslagen ställer också krav på att kvaliteten i verksamheten systematiskt och fortlöpande ska utvecklas och säkras. Dessa bestämmelser gäller samtliga vårdgivare, oavsett om den är offentlig eller privat.

IVO utövar tillsyn och prövar frågor om klagomål gällande vårdgivare i både offentlig och privat sektor. Syftet med tillsynen är att granska att befolkningen får hälso- och sjukvård som är säker, har god kvalitet och bedrivs i enlighet med lagar och andra föreskrifter. IVO kan hindra oseriösa aktörer genom sin tillsyn över efterlevnaden av bestämmelser om bl.a. kvalitet, patientsäkerhet och kompetens.

Regeringen vill avslutningsvis understryka regionernas ansvar att som huvudman för hälso- och sjukvård säkerställa att invånarna kan erbjudas en god och säker vård i enligt med gällande lagar och andra föreskrifter.

Stockholm den 5 april 2024

 

 

 

Acko Ankarberg Johansson