till Statsrådet Lotta Edholm (L)
Svar på fråga 2023/24:710 av Åsa Westlund (S)
Regeringens arbete för att reglera barns användning
av sociala medier
Åsa Westlund har frågat skolministern om vilka konkreta åtgärder regeringen har vidtagit eller avser att vidta för att begränsa barns och ungas tillgång till sociala medier.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Enligt studien från Statens medieråd anger också en betydande andel av alla barn och unga att de upplever att medieanvändningen inverkar negativt på bl.a. sömn, motion och skolarbete. Jag och regeringen ser med stor oro på denna utveckling och i synnerhet de undanträngningseffekter som användning av skärm och sociala medier bidrar till.
Regeringen ser ett stort behov av att öka kunskapen om sambanden mellan hälsa och digital medieanvändning och att ta fram vägledning och rekommendationer i syfte att stärka barn och unga, och deras föräldrar eller vårdnadshavare, till en mer medveten medieanvändning. Folkhälsomyndigheten har därför fått i uppdrag att tillsammans med Mediemyndigheten göra en kunskapssammanställning om sambandet mellan digital medieanvändning och effekter på den psykiska och fysiska hälsan och den kognitiva utvecklingen bland barn och unga. Kunskapssammanställningen ska ta hänsyn till faktorer som användning (faktisk skärmtid), innehåll (hur skärmen används och åt vilken aktivitet skärmtiden ägnas) och hur algoritmer och interaktionsdesign kan påverka barn och ungas medieanvändning och i förlängningen deras hälsa. Utifrån kunskapssammanställningen ska åldersanpassad vägledning och rekommendationer för digital medieanvändning bland barn och unga i åldrarna 0–18 år tas fram som tar hänsyn till faktorer som inbegriper såväl användning som innehåll. En kunskapssammanställning ska lämnas senast den 15 juni 2024 och övriga delar av uppdraget som rör vägledning och rekommendationer för barns och ungas digitala medieanvändning redovisas under hösten.
De stora sociala mediebolagen har ett stort ansvar i den negativa utvecklingen som vi nu ser bland barn och ungas sociala medieanvändning och de effekter detta har på deras hälsa. Jag har därför genomfört ett antal möten med några av de stora medieföretagen (TikTok, Google, Meta och Snapchat) för att diskutera deras ansvar för barns och ungas hälsa och vilka initiativ bolagen arbetar med för att bidra till ett hälsosamt användande av sociala medier. Detta är något som jag kommer fortsätta med tills dess att företagen kan redovisa reella initiativ för att minska barns och ungas skärmtid och stötta till ett hälsosamt användande av sociala medier.
Stockholm den 20 mars 2024
Jakob Forssmed