till Statsrådet Lotta Edholm (L)
Svar på fråga 2023/24:705 av Rashid Farivar (SD)
Fasta för barn i skolan under ramadan
Rashid Farivar har frågat mig om vilka konkreta åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att motverka negativa effekter på barnens hälsa under ramadan.
Till att börja med kan jag konstatera att det finns ett starkt samband mellan studieresultat och hälsa. Goda resultat leder till bättre hälsa samtidigt som god hälsa ger bättre förutsättningar att nå målen med utbildningen.
Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter, som gäller som svensk lag och vars värden och rättigheter skolan enligt läroplanerna ska gestalta och förmedla, får barn inte utsättas för diskriminering. Skolan har enligt skollagen (2010:800) och diskrimineringslagen (2008:567) en skyldighet att aktivt motverka alla former av diskriminering och kränkande behandling. Vidare har barn yttrandefrihet och religionsfrihet som alla andra. Det är huvudmannen som har ansvar för att utbildningen genomförs i enlighet med skollagen och andra gällande författningar.
Det är viktigt att elever är utsövda och mätta för att kunna lära och må så bra som möjligt. Enligt läroplanerna ska skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande. Lärare ska enligt läroplanerna samverka med och fortlöpande informera vårdnadshavarna om elevens skolsituation, trivsel och kunskapsutveckling. All personal i skolväsendet är skyldiga att anmäla misstankar om att barn far illa till socialnämnden. Det är även viktigt att elevernas vårdnadshavare också känner till det generella ansvar de har för sina barns fostran och utveckling enligt föräldrabalken. Utredningen om stärkt trygghet och studiero i skolan (U 2023:06) ska därför bl.a. utreda hur skolan kan säkerställa att elever och vårdnadshavare är införstådda med skolans ordningsregler genom ett förväntansdokument och hur vårdnadshavarnas ansvar för barnens fostran och utveckling kan lyftas i ett sådant dokument (dir. 2023:154).
Insatser för att främja hälsa och förebygga ohälsa bland barn och unga är en avgörande investering, både för individen och för samhället som helhet. Regeringen har den 7 mars 2024 beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att bl.a. föreslå hur elevhälsan kan stärkas i syfte att bättre tillgodose elevernas behov.
Sedan tidigare har regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att i samverkan med Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering och Statens skolverk ta fram ett nationellt hälsoprogram för barn och unga till och med 20 års ålder. Vid genomförandet av uppdraget ska särskilt barnets rättigheter beaktas samt perspektiv som kan innebära en särskild utsatthet, exempelvis socioekonomisk utsatthet, barn i samhällsvård, funktionsnedsättning, hbtqi-personers hälsa och våldsutsatthet, inbegripet hedersrelaterat våld och förtryck.
Regeringen har således genomfört flera viktiga åtgärder för att stärka skolornas elevhälsoarbete och andra insatser för att förbättra barns hälsa. Det arbetet kommer att fortsätta.
Stockholm den 13 mars 2024
Lotta Edholm