Svar på fråga 2023/24:661 Förslaget om höjt lönegolv

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

Svar på fråga 2023/24:661 av Martina Johansson (C)
Förslaget om höjt lönegolv

Martina Johansson har frågat mig vad jag avser att göra för att företagare inom besöksnäringen i Sörmland inte ska behöva avsluta sin verksamhet och öka arbetslösheten på grund av förslaget om höjt lönegolv.

Arbetskraftsinvandringen är viktig för Sverige. För att vi ska kunna ha framgångsrika företag krävs att vi säkrar kompetens från Sverige, EU och tredje land. Sverige har dock under lång tid haft en stor arbetskraftsinvandring till låglönesektorer, samtidigt som vi har en hög arbetslöshet bland de som redan bor här.

För att sätta frågan i proportion uppgick antalet sysselsatta i Sverige år 2022 till ungefär 5 197 000 och antalet arbetslösa till 419 000. I oktober 2023 fanns det ungefär 21 600 personer med ett gällande arbetstillstånd (efter förstagångsansökan), vilket motsvarar 0,4 procent av alla anställda i Sverige och berör ungefär 1,6 procent av alla företag i Sverige.

För att säkra kompetensförsörjningen är det viktigt att den stora grupp som står utanför arbetsmarknaden kommer i arbete. Regeringen går därför fram med reformer som kvalificering till välfärden och bidragstak. I arbetsförmedlingens uppdrag för 2023 ingår också att förbättra den geografiska rörligheten bland arbetssökande utifrån arbetsgivarnas kompetensförsörjningsbehov.

 

Det är också viktigt att arbetskraftsinvandringen från tredje land balanseras om. Fokus flyttas således från en stor arbetskraftsinvandring till lågkvalificerade yrken, där behovet av sådan arbetskraft i stället kan fyllas av personer som redan finns här, till kvalificerad och högkvalificerad arbetskraft, där kompetens saknas i Sverige.  

Regeringen ser naturligtvis allvarligt på risken för kompetensbrist inom vissa yrken. Bristen på arbetskraft i Sverige varierar och arbetsgivarna efterfrågar olika kompetenser i olika delar av landet. Den utredning som nyligen presenterade sina resultat föreslår att ett bristyrke även kan kopplas till en viss del av landet. Det kan bidra till att personer som kommer till Sverige för att arbeta gör det i den del av landet där bristen på arbetskraft är som störst.

Det är därtill viktigt att alla som kommer till Sverige för att arbeta har goda arbetsvillkor, och ett högre inkomstkrav kan bidra till att säkerställa det.  Möjligheten att göra undantag för vissa yrkesgrupper är en central del av förslaget som regeringen naturligtvis kommer att analysera noga.

Utredningens förslag har nu remitterats och jag ser fram emot att ta emot synpunkter från remissinstanserna. Regeringen kommer att granska förslagen noggrant och därefter återkomma med sitt förslag.

Stockholm den 6 mars 2024

 

Maria Malmer Stenergard