Svar på fråga 2023/24:623 Teckenspråksutbildning för föräldrar till hörselskadade och döva barn

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Svar på fråga 2023/24:623 av Jessica Rodén (S)
Teckenspråksutbildning för föräldrar till hörselskadade och döva barn

Herr/Fru talman!

Jessica Rodén har frågat mig om vilka initiativ, inom mitt ansvarsområde, jag kommer ta för att säkerställa att föräldrar till barn med hörselnedsättning eller dövhet har förutsättningar att lära sig själva och sina barn teckenspråk under hela barnets uppväxt.

Alla barn och elever i samtliga skolformer ska enligt skollagen (2010:800) ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsätt­ningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Elever som till följd av en funktionsnedsättning har svårt att uppfylla de olika betygskriterier eller kriterier för bedömning av kunskaper som gäller, ska ges stöd som syftar till att så långt som möjligt motverka funktionsnedsättningens konsekvenser. 

Teckenspråksutbildning för föräldrar (TUFF) är viktigt för föräldrar som behöver och vill lära sig teckenspråk för att kunna stötta sitt barns utveckling. Alla människor behöver språk för att kunna kommunicera med sin omgivning. Kunskaper i svenskt teckenspråk ökar individens möjligheter att ingå i skilda sociala och kulturella sammanhang. Det är värdefullt att som person med hörselnedsättning eller dövhet behärska både svenskt teckenspråk och svenska för att kunna delta aktivt i samhälls- och arbetslivet.

Av 3 § förordningen (1997:1158) om statsbidrag för teckenspråksutbildning för vissa föräldrar framgår att TUFF ska bestå av påbyggbara kurser om sammanlagt 240 timmar. Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) beslutar och betalar ut statsbidrag till utbildningsanordnare som anordnar teckenspråksutbildning för föräldrar till barn som är beroende av teckenspråk enligt förordningen.

SPSM har lämnat förslag om ändringar i förordningen om statsbidrag för teckenspråksutbildning för föräldrar. Förslaget bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Det erbjuds också eftergymnasiala utbildningar i teckenspråk på universitet och hos andra utbildningsanordnare. Vissa folkhögskolor har kurser i teckenspråk och en del studieförbund erbjuder studiecirklar i teckenspråk.

 

Stockholm den 28 februari 2024

 

Mats Persson