till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Svar på fråga 2023/24:621 av Sara Gille (SD) Åtgärder mot köp av sexuell tjänst
Sara Gille har frågat mig om jag har någon avsikt att agera gentemot förekomsten av så kallad yonimassage på svenska massagesalonger och i så fall på vilket sätt.
Den svenska lagstiftningen som förbjuder köp, men inte försäljning, av sexuella tjänster har funnits sedan 1999. Den som skaffar sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning kan dömas till fängelse i upp till ett år. Den som köper en sexuell handling och som känner till eller är oaktsam i förhållande till att en person inte deltar frivilligt, till exempel till följd av människohandel, kan vidare dömas för våldtäkt eller oaktsam våldtäkt.
Köp av sexuella tjänster innebär inte sällan en cynisk och hänsynslös exploatering av personer som redan befinner sig i en utsatt situation. Att förebygga och bekämpa efterfrågan på köp av sexuella tjänster, samt att erbjuda brottsoffer det skydd och stöd som de behöver, är därför prioriterade frågor för regeringen.
Ingen människa ska utnyttjas för sexuella ändamål. Det är därför som regeringen under 2023 tillsköt medel och totalt gav Jämställdhetsmyndigheten 22 miljoner kronor för sitt uppdrag att stärka arbetet mot sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel. Samma belopp har beviljats för 2024, för ett fortsatt förstärkt arbete med dessa frågor. Så sent som i december mottog regeringen även betänkandet Ut ur utsatthet (SOU 2023:97) som bland annat lämnar förslag på individuellt utformade exitprogram för vuxna som är utsatta för prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Arbetet med utredningens förslag pågår och betänkandet har skickats ut på remiss.
De senaste åren har antalet anmälda brott avseende köp av sexuell tjänst ökat, vilket tyder på att polisens och myndigheternas arbete har haft effekt, och en stor andel av de anmälda sexköpsbrotten klaras upp. I exempelvis Stockholm och Malmö har polisen särskilt utpekade resurser som arbetar mot prostitution. Vidare finns det i samtliga polisregioner antingen en sektion, en grupp eller utredningsresurser med ansvar att utreda människohandel samt människoexploatering.
Personer som har gjort sig skyldiga till köp av sexuella tjänster ska dömas och straffas för sina handlingar, oavsett vem det är som är köpare. Som Sara Gille konstaterar är den svenska kriminaliseringen av köp av sexuella tjänster könsneutral och det saknar betydelse inom ramen för vilken verksamhet tjänsten erbjuds eller vilken grad av frivillighet som ligger bakom. Regeringen följer rättsutvecklingen på området och utesluter inte vidare åtgärder för att motverka att människor utnyttjas för sexuella ändamål.
Stockholm den 28 februari 2024
Gunnar Strömmer