till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Svar på fråga 2023/24:590 av Adrian Magnusson (S)
Framtidsfullmakt och jäv
Adrian Magnusson har frågat mig om jag är beredd att ta några generella initiativ mot bakgrund av Lantmäteriets förändrade tolkning av lagstiftningen.
Genom en framtidsfullmakt kan enskilda i förväg bestämma hur deras angelägenheter ska hanteras om de inte längre kan ha hand om dessa frågor själva. I praktiken ligger det nära till hands att en närstående anförtros dessa uppgifter. Framtidsfullmakter stärker enskildas självbestämmande genom att förbättra möjligheterna att planera framtiden och behålla kontrollen över frågor som är av stor betydelse för dem.
Framtidsfullmaktshavararen får inte företräda fullmaktsgivaren i en fråga där fullmaktshavaren är jävig på så sätt att han eller hon är motpart eller av någon annan anledning kan ha motstridiga intressen. En prövning av om det föreligger jäv måste göras i varje enskilt fall. Det kan bland annat vara fråga om en jävssituation om fullmaktshavaren köper egendom av, eller säljer egendom till, fullmaktsgivaren. I grunden utgör jävsbestämmelsen ett viktigt skydd för fullmaktsgivaren. Om fullmaktshavaren inte har rätt att företräda fullmaktsgivaren i en särskild fråga kan överförmyndaren i stället utse en god man att företräda fullmaktsgivaren.
Jag är medveten om att inskrivningsmyndigheten i några fall har avslagit ansökan om lagfart med anledning av att en framtidsfullmaktshavare har ansetts jävig. Om en enskild får ett sådant avslagsbeslut kan det överklagas till tingsrätten. Ytterst är det domstolen som har att pröva om Lantmäteriets tolkning av jävsbestämmelsen är korrekt.
Jag kommer att följa frågan noga och överväga att vidta åtgärder om det skulle visa sig nödvändigt.
Stockholm den 21 februari 2024
Gunnar Strömmer