UD2023/ 13593 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen
Svar på fråga 2023/24:53 av Nima Gholam Ali Pour (SD)
Åtgärder för att hindra europeiska företag från att facilitera
förtrycket i Iran
Nima Gholam Ali Pour har frågat om jag avser vidta åtgärder inom Europeiska unionen och andra forum för att förbjuda europeiska företag att sälja övervakningsutrustning eller annan utrustning som kan stärka diktaturen.
Som jag betonat i tidigare riksdagssvar och interpellationer, fortsätter situationen för mänskliga rättigheter i Iran att vara mycket allvarlig. Jag delar frågeställarens oro över detta.
Låt mig först konstatera att svensk handel med Iran i dagsläget är mycket begränsad. För varor och tjänster som inte omfattas av krigsmateriellagstiftningen är utgångspunkten i svensk och EU-gemensam rätt att export är tillåten om det inte finns ett förbud mot utförsel i det enskilda fallet. När det gäller handel med Iran omfattas den både av exportkontroll enligt lagen om produkter med dubbla användningsområden och av internationella sanktioner som riktas mot landet.
Alla företag inom EU har att förhålla sig till de sanktioner mot Iran som har beslutats på EU-nivå och som genomförs av medlemsstaterna. Det gäller bland annat MR-sanktioner och icke-spridningssanktioner, men även sanktionsregimer fokuserade på Ryssland och Syrien. Sanktionsregimen mot kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran, som upprättades 2011, innefattar ett förbud mot att sälja eller överföra viss utrustning som kan användas för repression eller övervakning till Iran.
I Sverige är det Inspektionen för strategiska produkter (ISP) som är ansvarig för att ge tillstånd till export som omfattas av lagen om produkter med dubbla användningsområden eller som kräver undantag från internationella sanktioner i vissa fall. Information om detta finns på ISP:s hemsida. Det är alltid exportörens ansvar att hålla sig underrättad om vilka sanktioner och regler som gäller i det enskilda fallet.
Stockholm den 11 oktober 2023
Tobias Billström