till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
Svar på fråga 2023/24:495 av Karin Rågsjö (V)
Brist på febernedsättande läkemedel för barn
Karin Rågsjö har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att kraftigt stärka försörjningen, tillgängligheten och lagerhållningen när det gäller centrala läkemedel, såsom febernedsättande läkemedel för barn.
För att möta rest- och bristsituationer inom läkemedelsförsörjningen har regeringen vidtagit ett stort antal åtgärder och jag har besvarat flera skriftliga frågor om detta (se bl.a. svar på skriftlig fråga 2023/24:274 och svar på skriftlig fråga 2022/23:947).
Det har bl.a. gjorts ändringar i läkemedelslagstiftningen i syfte att förhindra eller minska konsekvenserna av bristsituationer genom reglering som innebär en möjlighet att ta ut sanktionsavgifter av läkemedelsföretag som inte anmäler försäljningsuppehåll på föreskrivet sätt och en lagerhållningsskyldighet för öppenvårdsapotek. Vidare har Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten haft ett uppdrag att ta fram ett förslag till system för en nationell lägesbild över tillgång och förbrukning av läkemedel. Uppdraget redovisades i oktober 2023 och myndigheterna har nu fått ett gemensamt fortsättningsuppdrag att förbereda ett system för att ta fram en nationell lägesbild över tillgång och efterfrågan för läkemedel utifrån förslagen i redovisningen. Folkhälsomyndigheten har haft flera uppdrag att utreda möjligheterna att öka tillgängligheten till vissa antibiotika.
Läkemedelsverket har också haft ett uppdrag att förebygga och hantera rest- och bristsituationer i Sverige i vilket det bl.a. ingår att kartlägga, analysera och föreslå åtgärder som syftar till att förebygga och hantera rest- och bristsituationer avseende läkemedel för den svenska marknaden. En första delredovisning av uppdraget ska lämnas under våren 2024.
I april 2023 presenterade Europeiska kommissionen ett förslag till ny läkemedelslagstiftning där ett av huvudmålen är att förbättra försörjningstryggheten och säkerställa att patienter alltid har tillgång till läkemedel, oavsett var i EU man är bosatt. Förhandlingarna om förslaget har påbörjats och i det arbetet är frågor som rör bristsituationer särskilt viktiga att beakta.
Jag fortsätter att följa frågan noggrant och ser över behovet av fler åtgärder för att hantera läkemedelsbristen.
Stockholm den 31 januari 2024
Acko Ankarberg Johansson