Camilla Hansén har frågat mig om vilka åtgärder jag tänker vidta för att säkerställa att Migrationsverket fattar rättssäkra beslut utifrån Sveriges internationella ställningstaganden och tillgänglig kunskap om de risker som finns för människorättsförsvarare, journalister, och oppositionella demokrater i diktaturer som Belarus.
Den svenska regeringen ser, i likhet med frågeställaren, med stor oro på de senaste årens utvecklingen i Belarus. Regeringen är tydlig i sitt fördömande av regimens kränkningar av mänskliga rättigheter och angrepp på oppositionen. Sverige har också varit pådrivande för de EU-gemensamma sanktioner som riktats mot landet. Sverige behåller samtidigt sitt långsiktiga engagemang för att främja demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i Belarus.
Som statsråd varken kan eller vill jag uttala mig i enskilda ärenden. Skyddsbehov i asylärenden prövas individuellt av Migrationsverket och den som bedöms ha behov av internationellt skydd beviljas uppehållstillstånd i enlighet med utlänningslagen (2005:716). Migrationsverket analyserar händelseutvecklingen i de länder där asylsökande har sitt ursprung för att kunna göra väl underbyggda bedömningar av skyddsbehovet. Ett beslut som går den enskilde emot kan överklagas till migrationsdomstol.
Att asylprocessen är rättssäker och att den har en hög legitimitet är viktigt och regeringen följer Migrationsverkets arbete på detta område. Regeringen gav i december 2023, i enlighet med en överenskommelse i Tidöavtalet, ett uppdrag till Statskontoret att göra en översyn av asylprocessen i syfte att stärka kvalitet, enhetlighet och rättssäkerhet. Statskontoret ska titta närmare på Migrationsverkets hantering av asylärenden, bland annat de som rör konvertiter och hbtqi-personer, men också andra typer av asylärenden. I uppdraget ingår även att se över behovet av en extern tillsynsfunktion eller inspektion på migrationsområdet. Uppdraget ska redovisas senast den 7 oktober 2024.
Stockholm den 17 januari 2024
Maria Malmer Stenergard