Ju2023/02887 Justitiedepartementet Justitieministern Till riksdagen
Svar på fråga 2023/24:447 av Johanna Haraldsson (S)
Förstärkta utredningar vid arbetsplatsolyckor
Johanna Haraldsson har frågat jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsministern vilka insatser statsrådet har gjort för att förstärka förundersökningarna om arbetsmiljöbrott vid dödsolyckor så att fler leder till åtal.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Jag vill börja med att tacka Johanna Haraldsson för det uthålliga engagemanget i den här mycket viktiga frågan. I somras svarade jag på en liknande fråga från henne. Det gångna året, och i synnerhet senhösten, har varit en mörk tid sett till antalet dödsolyckor på svenska arbetsplatser. Detta är något vi aldrig får acceptera. Ingen ska behöva riskera livet till följd av sitt arbete och därför arbetar regeringen utifrån en nollvision i fråga om arbetsrelaterade dödsfall.
Regeringen har intensifierat arbetet mot arbetsplatsolyckor. Bland annat ska Arbetsmiljöverket till regeringen redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att öka andelen oanmälda fysiska inspektioner. Regeringen har också förlängt uppdraget till nio myndigheter, bl.a. Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten, om myndighetssamverkan vid center för arbetslivskriminalitet.
Som jag konstaterade i somras, och som bör framhållas tydligt igen, så är det arbetsgivaren som har arbetsmiljöansvaret enligt arbetsmiljölagstiftningen. Med kunskap och ett systematiskt arbetsmiljöarbete kan de allra flesta av dödsolyckorna och de arbetsrelaterade dödsfallen förebyggas.
Det är viktigt att utredningar om arbetsmiljöbrott kan bedrivas så effektivt som möjligt. Denna form av brottslighet är ofta komplex och svår att utreda. Därför har Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Arbetsmiljöverket tagit fram myndighetsgemensamma rutiner vid utredning av arbetsmiljöbrott. Vid Polismyndigheten finns också särskilda utredningsgrupper där förundersökningsledare och utredare hanterar arbetsmiljöbrott. Vid Åklagarmyndigheten handläggs alla ärenden om arbetsmiljöbrott vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål där åklagare med särskild erfarenhet och kompetens inom området arbetar. Det strukturerade samarbetet mellan myndigheterna har förbättrat handläggningen och höjt kvaliteten i förundersökningarna. Samverkan har bidragit till att utredningstiden avseende olyckor med dödlig utgång har minskat och att antalet arbetsgivare och företag som lagförs för arbetsmiljöbrott har ökat de senaste åren.
Målet för regeringens politik inom rättsväsendet är tydligt. Fler brott ska utredas och leda till lagföring. En förutsättning för detta är att rättsvårdande myndigheter har tillräckligt med resurser och att resurserna används effektivt. I budgetpropositionen för 2024 gjorde regeringen stora satsningar på rättsväsendet, bland annat på fler poliser och åklagare. Regeringen kommer noga att följa utvecklingen av resultatet av dessa satsningar.
Stockholm den 10 januari 2024
Gunnar Strömmer