LI2023/03716 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen
Svar på fråga 2023/24:333 av Niklas Sigvardsson (S)
Ungdomars möjligheter att flytta hemifrån
Niklas Sigvardsson har frågat mig vad jag avser att göra kortsiktigt för att fler unga ska kunna flytta hemifrån.
Jag delar Niklas Sigvardssons bild av att situationen är svår för många på bostadsmarknaden. Sverige befinner sig i ett besvärligt ekonomiskt läge där bostadsbyggandet har minskat kraftigt till följd av omvärldsfaktorer som hög inflation och räntor som stigit snabbt. Den höga inflationen och stigande räntor har påverkat hushållens efterfrågan på bostäder och har bidragit till höga produktions- och finansieringskostnader. Bostadsbyggandet har i hög grad påverkats av den svagare efterfrågan i ekonomin och påbörjade bostäder har minskat markant det senaste året.
Det är i dag svårt för inte minst unga människor att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden till följd av höga bostadspriser och att de saknar kapital som kan användas som insats vid bostadsköpet. Fler ska kunna förverkliga sina boendedrömmar och det behöver byggas fler bostäder över hela landet för att bl.a. underlätta för ungdomar att få sin första bostad.
För att underlätta för ungdomar att få sin första bostad behöver vi en bättre fungerande bostadsmarknad. I syfte att skapa goda förutsättningar för att bygga nya hyresbostäder har regeringen gett en utredare i uppdrag att se över reglerna om ändring av hyrorna för nyproducerade lägenheter, så kallade presumtionshyror. Översynen är efterfrågad av hyresmarknadens parter. Utredaren ska också föreslå åtgärder som underlättar privatpersoners uthyrning av bostäder. Det är viktigt för att befintliga bostäder ska kunna utnyttjas på ett mer effektivt sätt. Uppdraget i den del som avser presumtionshyror ska redovisas senast i september 2024, och övriga delar senast i mars 2025.
Samtidigt behöver vi underlätta för fler unga människor att ta steget in på den ägda bostadsmarknaden. En utredning håller på att se över bolånetaket och amorteringskravet. Något som kan underlätta för fler att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden är det som ibland kallas för hyrköp, en möjlighet för den som hyr att succesivt köpa sin bostad. Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att bl.a. föreslå en ny modell för hyrköp av bostäder.
Regeringen har även gett Boverket i uppdrag att ta fram förslag på betydande lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet med uppdraget är att utreda möjligheterna att påtagligt minska kostnaderna vid byggandet av studentbostäder och möjliggöra ett ökat och mer differentierat utbud av dessa på kort och lång sikt. Uppdraget ska redovisas senast den 30 april 2024.
En åtgärd som regeringen vill vidta är att införa nya inkomstunderlag för bl.a. bostadsbidrag som baseras på uppgifter på individnivå i arbetsgivardeklarationerna (s.k. månadsuppgifter). Detta för att öka träffsäkerheten och minska risken för felaktiga utbetalningar, återkrav och skuldsättning. Regeringen har för avsikt att återkomma med förslag.
För att förbättra bostadsmarknaden långsiktigt behövs reformer för att åtgärda de strukturella problemen på bostadsmarknaden, som drabbar alla som behöver en bostad. Målsättningen är att öka tillgången på byggbar mark, förenkla byggreglerna och korta ledtider i plan- och byggprocessen.
Stockholm den 13 december 2023
Andreas Carlson