A202 3 /0 1 499 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknads- och integrationsministern Till riksdagen
Svar på fråga 2023/24:218 av Åsa Eriksson (S)
Arbetslinjen och personer med funktionsnedsättning
Åsa Eriksson har frågat mig om jag avser att klargöra hur en sänkning av anslaget för lönebidrag bidrar till den aviserade arbetslinjen om att fler ska komma i arbete, och om regeringens arbetslinje gäller för personer med funktionsnedsättning.
Arbetslösheten och långtidsarbetslösheten är hög trots en stark efterfrågan på arbetskraft sedan pandemin. Arbetsmarknadspolitiken behöver utformas så att fler kommer i arbete och så att den blir mer kostnadseffektiv. Personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga är överrepresenterade bland personer som fastnar i långtidsarbetslöshet. Att åstadkomma bättre förutsättningar för dessa individer är därför en viktig del av en mer effektiv arbetsmarknadspolitik. Här fyller Samhall en viktig funktion.
Samhall har i dagsläget ekonomiska utmaningar, bl.a. till följd av ökade lönekostnader i kombination med minskad efterfrågan på bolagets tjänster. För att skapa förbättrade ekonomiska förutsättningar för Samhalls verksamhet föreslår regeringen en höjning av den statliga merkostnadsersättningen till Samhall i budgetpropositionen för 2024. Regeringen har i budgetpropositionen också aviserat en grundlig översyn av bolagets uppdrag, verksamhet och förutsättningar.
För att få ned arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning behövs arbetsmarknadspolitiska insatser och stöd som kan anpassas efter den enskildes förutsättningar och behov. Arbetsförmedlingen är i sammanhanget en viktig aktör med sin verktygslåda av insatser för arbetssökande, däribland insatser som är riktade specifikt till personer med funktionsnedsättning såsom lönebidrag och stödperson för introduktions- och uppföljningsstöd (SIUS).
Tillskottet till Samhall möjliggörs i huvudsak genom en omfördelning av medel från lönebidrag till Samhall. Trots minskningen av medel för lönebidrag beräknas det finnas ett utrymme för ett ökat antal lönebidrag jämfört med nuvarande nivåer. Arbetsgivares möjlighet att erbjuda anställningar med lönebidrag bidrar till att personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga ska kunna delta i arbetslivet som alla andra. Det beräknas även finnas ett utrymme nästa år för att öka stödet för övriga särskilda insatser för personer med en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, t.ex. SIUS, jämfört med nuvarande nivåer.
Vidare föreslås i budgetpropositionen för 2024 en förstärkning av Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag på 200 miljoner kronor 2024 för att bl.a. möta en ökad arbetslöshet.
För att få ned arbetslösheten och ge fler med funktionsnedsättning möjligheten till arbete eller utbildning krävs också ett proaktivt och effektivt arbetsgivararbete. I regleringsbrevet för 2023 fick Arbetsförmedlingen i uppdrag att bl.a. fortsätta att stärka och utveckla sitt arbete med arbetsmarknadspolitiska insatser och arbetsgivarkontakter.
Alla som kan arbeta ska göra det. Möjligheten till arbete är en grundläggande rättvisefråga och avgörande för att bryta utanförskap och stärka välfärden. Jag fortsätter att noga följa utvecklingen på arbetsmarknaden samt Arbetsförmedlingens viktiga arbete för personer med funktionsnedsättning.
Stockholm den 15 november 2023
Johan Pehrson