U2023/02910 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen
Svar på fråga 2023/24:116 av Robert Stenkvist (SD)
Lämplighet som lärare i svenska skolan
Robert Stenkvist har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag tänker vidta mot bakgrund av uppgifterna om att lärare med hyllningar och glädje delat filmer på lemlästade civila israeler från den senaste attacken av Hamas den 7 oktober.
Utvecklingen i Israel och Gaza är djupt oroande. Regeringen fördömer reservationslöst attackerna mot Israel genomförda av terroristorganisationen Hamas. Det är otroligt sorgligt och avskyvärt att det finns människor i Sverige som firar och hyllar terrororganisationen Hamas fruktansvärda handlingar. Att hylla och glädjas åt de hemska scener som utspelar sig i Israel är helt oacceptabelt, oavsett om det handlar om lärare, läkare eller någon annan. Arbetet mot antisemitism är prioriterat av regeringen och regeringen för en nära dialog med det judiska civilsamhället om hur vi bättre kan bekämpa antisemitismen i Sverige. Alla judar ska kunna känna sig trygga i vårt land och fritt kunna utöva sin kultur och religion och stå upp för sin identitet.
Barn och unga blir ofta berörda när något allvarligt har hänt i samhället eller i omvärlden. I samband med krig, katastrofer eller kriser är det därför viktigt att skolan är ett stöd och en trygg plats för elever där de kan få prata om sin oro. Statens skolverk tillhandahåller stöd för hur de som jobbar med barn och unga kan prata om svåra saker som krig och kriser.
Utbildning inom skolväsendet ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Var och en som verkar inom utbildningen ska främja de mänskliga rättigheterna och aktivt motverka alla former av kränkande behandling (1 kap. 4 och 5 §§ skollagen [2010:800]). Även läroplanerna manifesterar skolans övergripande demokratiuppdrag och skolans arbete med mänskliga rättigheter och konkretiserar hur det ska ta sig uttryck i undervisningen. Att hylla och glädjas över terrorism och våldsdåd i sin roll som lärare är därmed inte förenligt med skolans författningar.
I de höga krav som skollagen ställer på skolors arbete för att motverka kränkande behandling av elever ingår att bedriva ett målinriktat arbete som innefattar en skyldighet att genomföra åtgärder för att förebygga och förhindra kränkande behandling (6 kap. 6 och 7 §§). Varje huvudman har ett ansvar att se till att utbildningen vid deras skolor genomförs i enlighet med gällande bestämmelser (2 kap. 8 §). Rektorn på skolan ansvarar för att leda och samordna det pedagogiska arbetet på skolan (2 kap. 9 §). Om det vid uppföljning, genom klagomål eller på annat sätt kommer fram att det finns brister i verksamheten, ska huvudmannen se till att nödvändiga åtgärder vidtas (4 kap. 7 §). Av diskrimineringslagen (2008:567) följer att diskriminering är förbjudet i skolan. Trakasserier som har samband med bl.a. etnisk tillhörighet eller religion är en form av diskriminering. Vidare ska utbildningsanordnare arbeta förebyggande och främjande för att motverka diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet och religion.
Lärare kan meddelas varning och lärares legitimation kan återkallas. Lärarnas ansvarsnämnd ska meddela en legitimerad lärare en varning, om han eller hon t.ex. varit oskicklig i sin yrkesutövning eller på annat sätt visat sig mindre lämplig att bedriva undervisning. Legitimationen ska återkallas om den legitimerade t.ex. har varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning eller på annat sätt är särskilt olämplig att bedriva undervisning. (2 kap. 23 § skollagen).
Stockholm den 25 oktober 2023
Lotta Edholm