Interpellation 2023/24:713 Kinesiskt ägande av vindkraft i Sverige

av Jessica Stegrud (SD)

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

I och med den pågående ”gröna omställningen” spås efterfrågan på vindelproduktion öka stort. I dag ägs ungefär 16 procent av svensk vindkraft av kinesiska staten, främst via komplicerade bolagskonstruktioner. Bolagen gör, enligt granskning av bland andra professor Christian Sandström, stora förluster, som bland annat beror på att bolagen töms på pengar genom höga internräntor. Detta sker samtidigt som svenska elkonsumenter historiskt har betalat hundratals miljoner för investeringarna i form av elcertifikat.

Ägarstrukturerna utgör ofta lager på lager av olika holdingbolag, vilket gör det i praktiken nästan omöjligt att komma i kontakt med de kinesiska ägarna eller utkräva ansvar. Det är framför allt det statligt ägda och i USA svartlistade China General Nuclear Power Corporation (CGN) som utgör moderbolaget i de komplicerade bolagsstrukturerna.

Då bolag hamnat på obestånd har det visat sig vara väldigt svårt att få kontakt med ägarna. Markbygden 1 är ett exempel, Kråktorpet ett annat. Detta kan i slutänden bli väldigt dyrt för skattebetalarna och göra det svenska elsystemet väldigt sårbart på sina håll.

Ytterligare en aspekt på det kinesiska ägandet har uppmärksammats av Säpo och den nyinrättade myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP), som i en rapport skriver i sin lägesbild att Kinas utlandsinvesteringar ”utgör en möjlig svensk sårbarhet utifrån risken för politiska och ekonomiska påtryckningar”.

Mot bakgrund av de risker som nämnts ovan och den troliga utbyggnaden av vindkraft vi ser framför oss vill jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch följande:

 

  1. Avser ministern att ta några initiativ för att analysera riskerna med detta och eventuella konsekvenser?
  2. Avser ministern i så fall att föreslå några åtgärder för att minska eller få bort dessa risker och konsekvenser?