Interpellation 2023/24:712 Svenskt bistånd och arbetstagares rättigheter i Ukraina

av Lotta Johnsson Fornarve (V)

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Rysslands folkrättsvidriga anfallskrig har orsakat en omfattande förödelse i Ukraina. Familjer har splittrats och tiotusentals civila har dödats eller skadats. Enligt UNHCR har 14 miljoner människor tvingats lämna sina hem. Förutsättningarna för organisering och för civilsamhället att verka har försämrats drastiskt.

Ukrainska fackförbund har spelat en viktig roll under kriget, bland annat genom initiativet Trade Union Lifeline som samlat in och fördelat förnödenheter, hjälpt medlemmar att få ut sina löner samt dokumenterat och berättat om krigets förödelser för omvärlden.

I regeringens reformagenda koncentreras fokus i biståndet till Europa och framför allt Ukraina. Situationen är akut, och Ukraina behöver självklart internationellt stöd. Vänsterpartiet menar att det bör ske i form av additionella medel utöver den befintliga biståndsbudgeten. Sverige har alla möjligheter att spela en viktig roll både när det gäller humanitärt stöd och stöd till återuppbyggnaden. I det arbetet är stödet till den fria fackföreningsrörelsen en viktig del. Att säkerställa löntagarnas rättigheter på arbetsmarknaden är centralt för att lägga grunden för en socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling.

Enligt Världsbanken kommer kostnaderna för att bygga upp Ukraina efter kriget att uppgå till 411 miljarder dollar. Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal gör bedömningen att prislappen snarare kommer att landa på 750 miljarder dollar. Helt säkert är att det kommer att krävas enorma investeringar. Då krävs fria fackföreningar som garanterar att den ekonomiska tillväxten kommer fler till del, att arbetskraften inte exploateras och att företagens vinster fördelas på ett mer rättvist sätt. Det är särskilt viktigt i en tid när trenden är den motsatta – att arbetstagares rättigheter världen över kränks.

I den svenska regeringens strategi för Sveriges uppbyggnads- och reformsamarbete med Ukraina 2023–2027 nämns inte arbetstagares rättigheter alls. Det är anmärkningsvärt med tanke på den situation Ukraina befinner sig i just nu liksom det enorma arbete som Ukraina står inför.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet Johan Forssell:

 

  1. Hur kommer statsrådet att inom ramen för Sveriges strategi för uppbyggnads- och reformsamarbete med Ukraina 2023–2027 arbeta för att stärka arbetstagares rättigheter?
  2. Hur kommer statsrådet att arbeta för att stärka möjligheterna till facklig organisering i Ukraina?