Interpellation 2023/24:673 Civilsamhällets roll i Sveriges biståndsarbete

av Daniel Vencu Velasquez Castro (S)

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Sida har meddelat att nuvarande avtal inom civilsamhällesstrategin i Sveriges internationella bistånd abrupt kommer att sägas upp vid årsskiftet. Den 1 februari i år beslutade regeringen om en ny strategi för samarbetet med civilsamhället, och i ett regeringsbeslut den 29 februari gav man sedan Sida i uppdrag att snabbutreda om myndigheten helt eller delvis kan ta över fördelningen av biståndsmedel till ett stort antal civilsamhällesorganisationer runt om i världen. De 17 partnerskapsorganisationer som vidareförmedlar bistånd inom sina respektive specialistområden behöver nu säga upp tusentals avtal med organisationer som arbetar med att lyfta människor ur fattigdom och att stärka demokratin runt om i världen samt arbetar med mänskliga rättigheter. Relationer, tillit och nätverk som arbetats upp under lång tid slås nu sönder.

Regeringens beslut skapar en stor osäkerhet och innebär också ett enormt slöseri med svenska skattemedel. När Sida säger upp avtalen är det flera organisationer som vittnat om att de behövt säga upp avtal i en överväldigande majoritet av de länder de har verksamhet i. Uppsägningen innebär att både svenska organisationer och deras partnerorganisationer kommer att behöva ägna de kommande månaderna åt att avbryta pågående verksamhet, hantera administration och skriva nya ansökningar i stället för att arbeta för exempelvis bekämpandet av fattigdom eller stärkandet av demokratin.

SPO-avtalens syfte har varit att stärka det civila samhället i samarbetsländerna för att på det sättet arbeta med MR-frågor, demokrati, fattigdomsbekämpning, SRHR och andra viktiga saker som biståndet går till så nära de berörda som möjligt. När nu avtalen sägs upp är framtiden oviss, och en stor del av det svenska engagemanget i världen pausas i en tid där det behöver öka.

Om regeringens intentioner inom området drivs igenom kommer det att innebära ett dråpslag mot civilsamhället, både i Sverige och i våra samarbetsländer. Biståndet kommer också att ändra karaktär då de samarbeten som kan ske civilsamhälle till civilsamhälle inte längre blir möjligt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Forssell följande:

 

  1. Varför vill statsrådet förstatliga biståndet och reducera det svenska civilsamhällets roll i utvecklingssamarbetet?
  2. Har statsrådet tagit initiativ till en analys av om Sida på ett bättre sätt kan hantera stödet till civilsamhällesorganisationer än det svenska civilsamhället, och kan statsrådet i så fall redogöra för utfallet av analysen?
  3. Anser statsrådet att det svenska civilsamhällets medverkan i det svenska utvecklingssamarbetet internationellt har ett mervärde, och i så fall avser statsrådet att ta några initiativ i linje med detta?