Interpellation 2023/24:655 Våld i nära relationer

av Helena Vilhelmsson (C)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Mäns våld mot kvinnor är ett av vår tids största samhällsproblem. Den senaste tidens utveckling, med flera mord på kvinnor och flickor under årets första tre månader, är förfärande.

Ett våldsamt beteende är inget som uppkommer när man är vuxen och är i en relation. Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer.

En ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten och Stiftelsen Allmänna Barnhuset visar att våld i ungas parrelationer och hedersrelaterat våld och förtryck ökar i Sverige. Studien visar att var tredje niondeklassare som dejtat eller har haft en parrelation har blivit utsatt för våld av sin partner. Flickor och icke-binära är utsatta i betydligt större utsträckning än pojkar. Den lättillgängliga, våldsamma pornografin bidrar till osunda sexuella relationer där både pojkar och flickor förväntas ställa upp på saker de inte vill eller är bekväma med att utföra.

Behovet av information, vägledning och stöd till unga som är utsatta i sina relationer kan inte nog understrykas. Genom åldersanpassad information och samtal kan insatser göras tidigt, allt för att unga ska ha insikt och verktyg att säga nej till sådant de inte vill vara med om och att samtycke alltid ska föreligga i alla situationer.

En viktig verksamhet i det förebyggande arbetet är stödlinjen ungarelationer.se. Under de första fem åren har ungarelationer.se tagit emot 15 209 chattkontakter och haft mer än 1 345 000 sidvisningar. En stor mängd informationsmaterial riktat till barn, unga, föräldrar och yrkesverksamma har tagits fram. Behovet av stöd och fokus på frågan minskar inte, tvärtom. Förra året finansierades ungarelationer.se med medel direkt från regeringen, och innan dess har finansiering skett genom regeringsuppdrag till Jämställdhetsmyndigheten, något som verkar ha fungerat mycket väl.  Stödlinjen ungarelationer.se är unik i sitt slag när det gäller att nå unga [1]; de finns i hela Sverige och vänder sig både till tjejer och killar.

Verksamheten kostar 5 miljoner kronor per år, men har i år beviljats 500 000 kronor från Socialstyrelsen. Socialstyrelsens besked är ett dråpslag mot verksamheten. I dagsläget finns inte tillräckliga medel för att driva verksamheten vidare, och efter halvårsskiftet behöver verksamheten läggas ned.

Utvecklingen är tydlig och behovet av det förebyggande arbetet mot våld i unga relationer är stort och kommer så att vara framåt. Jämställdhetsministern har vid upprepade tillfällen sagt att hon vill prioritera arbetet mot killars våld mot tjejer och våld i ungas relationer. Att i detta skede lämna den nationella stödlinjen mot just detta våld ofinansierad är oansvarigt och behöver skyndsamt åtgärdas.

Mina frågor till statsrådet Paulina Brandberg är:

 

  1. På vilket sätt avser statsrådet och regeringen att arbeta med att stävja våld och utsatthet i ungas relationer?
  2. På vilket sätt är statsrådet beredd att säkra den nationella stödlinjen ungarelationer.se och dess överlevnad på både kort och lång sikt?

 

[1] Brå, 2021, Våld i ungas parrelationer, sidan 70: ”Endast en organisation inom ideell sektor, stiftelsen 1000 Möjligheter, som driver webbplatsen ungarelationer.se, har ett uttalat fokus på att stödja unga i åldern 15–20 år som är utsatta eller utsätter någon för våld i en parrelation.”