av Anna Lasses (C)
till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)
Transporter, inte minst persontransporter, är en av de stora utmaningarna när det kommer till att minska den negativa påverkan på klimatet. Därför är det viktigt att se till att göra det enkelt för människor att välja effektiva och klimartsmarta sätt att resa, såväl i vardagen som på fritiden. I vårt långsträckta land, där många både dagpendlar och veckopendlar långa sträckor, är det därför avgörande att se till att våra kommunikationer fungerar tillfredsställande, både för att vardagen för människor ska funka och för att bidra till en hållbar utveckling för vårt klimat.
Två sträckor där många människor pendlar, antingen hela eller delar av sträckan, är mellan Mälardalen och Skåne och Mälardalen och Dalarna
En person som åker ofta mellan Stockholm och Leksand gör följande klimatavtryck enkel resa beroende på resesätt:
En person som åker ofta mellan Stockholm och Malmö gör följande klimatavtryck enkel resa beroende på resesätt:
(Beräkningar gjorda utifrån klimartsmartsemester.se)
Som framgår tydligt är tåget överlägset smartast ur klimatsynpunkt. Tidsmässigt står sig tåget väl, även på den längre sträckan för en veckopendlare, förutsatt att tåget är i tid. Men det senaste året har ett sällan skådat tågkaos brett ut sig. Glesare trafik och alternativa vägsträckor med byten, kraftiga förseningar, inställda tåg, tågkö och incidenter är numera vardag för hårt prövade resenärer. När Dalaresenären plötsligt får räkna med sex timmar i stället för tre är bilen en mycket smidigare lösning. Och för den som pendlar mellan Stockholm och Skåne är det flyget som gäller.
Detta är såklart ohållbart ur ett klimatperspektiv.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari följande:
Hur ser statsrådet och regeringen på det som beskrivs i interpellationen, och hur arbetar statsrådet inom sitt område för att se till att det inom en snar framtid åter blir lättare för resenärer att välja det klimatsmarta tåget i första hand?