Interpellation 2023/24:638 Effekthöjning i vattenkraften

av Isak From (S)

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Vattenkraften har kapacitet att producera mycket el. Den är förnybar och är ett kraftslag som vi kan kontrollera så att elen finns när vi behöver den.

Vattenkraftsföretagen kan skapa förutsättningar för effektuppgraderingar i befintlig vattenkraft med minimal miljöpåverkan för att nyttja vattenkraftens potential och reglerförmåga bättre. Beräkningar visar att det är möjligt att höja kapaciteten med upp till 25 procent utan att vi behöver bygga helt nya kraftverk och dammar. Vattenkraftens miljötillstånd behöver dock moderniseras och uppdateras.

För att möjligen genomföra ändringar i regelverket är Tidöpartierna överens om att förlänga pausen för omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd med ytterligare flera månader, detta efter att ha pausat starten i först ett år, sedan två månader och nu alltså ytterligare flera månader. Regeringens arbete framstår som synnerligen ostrukturerat. Tidsplanen med ett drygt års paus utan direktiv från regeringen har också ifrågasatts av många. Många aktörer har bara kunnat spekulera över skälen till att pausen nu förlängs ytterligare utan nya direktiv.

Trots att 14 månader snart har gått och pausen löper ut den 31 mars har inga förslag till eventuella förändringar i regelverket för omprövningen synts till från Klimat- och näringslivsdepartementet. Men en fredagskväll i mars stod det klart att regeringen behöver ännu mer tid.

Vattenkraften är oerhört viktig, inte minst som basreglering av energisystemen. Omprövningen av vattenkraften måste säkerställa att kraftresurserna tas till vara. Samtidigt råder stor osäkerhet kring vad regeringen avser med pausen, som nu har förlängts ytterligare.

Energiföretagen var för drygt ett år sedan tydliga med att alla inblandade ska ges möjlighet att planera sin verksamhet och att regeringen så snart som möjligt bör fatta beslut om hur pausen ska realiseras, vad den ska resultera i och hur lång den ska vara.

De var också tydliga med vikten av att involvera branschen och berörda myndigheter i arbetet med att identifiera och prioritera tänkbara regeländringar, samt vilka delar av planens genomförande som dessa regeländringar berör.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch:

 

  1. Överväger ministern och regeringen förutom nya pauser också några insatser för att involvera företag och ansvariga myndigheter i arbetet med att säkerställa vattenkraftens möjlighet till effekthöjning? 
  2. Avser ministern och regeringen att ta ytterligare initiativ för att också skapa tydlighet i prövningsförutsättningarna för verksamhetsutövarna?