av Daniel Vencu Velasquez Castro (S)
till Utrikesminister Tobias Billström (M)
Respekt för och upprätthållandet av rättsstatens principer och mänskliga rättigheter är vitala i Sveriges bilaterala och multilaterala relationer i en tid där allt fler länder går i en auktoritär riktning. ILGA-Europe är en organisation som arbetar med hbtqi-personers rättigheter i hela världen och släpper årligen rapporter om och sammanställningar över hur länder arbetar med hbtqi-personers rättigheter. Varje år släpper de regnbågskartan, som rankar 49 länder i Europa med omnejd mellan 0 och 100 procent i deras hbtqi-politik: i den rankningen hamnar Turkiet sist med 4 procent.
Diskrimineringen av hbtqi-personer i Turkiet är utbredd, och rättigheter såsom bostad, arbete, familj och utbildning är inte lika tillgängliga för hbtqi-personer som för andra. I grunden handlar det om att Turkiet helt saknar lagstiftning som skyddar hbtqi-personer, och det resulterar i en systematisk och institutionell diskriminering som begränsar deras handlingsutrymme i landet.
Det finns flera fall där avsaknaden av en antidiskrimineringslag som skyddar hbtqi-personer fått irreversibla konsekvenser för såväl individer som hbtqi-communityn i stort. Hedersrelaterade mord, våld mot hbtqi-personer samt hat och hot är vardagliga företeelser för hbtqi-personer i Turkiet. Vidare ser vi hur de statliga medierna används för att censurera material som visar hbtqi-personer eller andra former av normbrytande beteenden.
President Recep Tayyip Erdoğan kampanjade i den senaste valrörelsen och benämnde hbtqi-personer som ett ”hot mot samhället” och att de behöver ”bekämpas”, något som han har samlat landets konservativa krafter kring.
För 20 år sedan såg framtiden ljusare ut i Turkiet med första prideparaden i Istanbul 2003 och med allt fler som vågade vara öppna hbtqi-personer i landet. Men sedan 2015 är prideparader förbjudna, och förföljelsen, trakasserierna och hatet har ökat i takt med att den turkiska staten höjt tonläget mot hbtqi-personer.
I flera uttalanden från Tobias Billström och andra representanter från regeringsunderlaget har Turkiet betecknats som en demokrati.
Till följd av situationen i Turkiet och utrikesministerns uttalanden vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström: