Interpellation 2023/24:579 Karensregel för egenföretagare

av Mathias Tegnér (S)

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Egenföretagare som driver enskild firma har karensregler som skiljer sig från resten av arbetsmarknaden. Den som driver enskild firma får bestämma vilken karenstid den vill ha i sin sjukförsäkring. Vid kortare karenstid betalar företagaren en högre egenavgift och vid längre karenstid minskar egenavgiften. Detta upplägg har många fördelar samtidigt som det också har en del olämpor. I dag är icke-valsalternativet en karens på sju dagar, vilket är avsevärt längre än karensen för andra grupper i samhället.

År 2012 beskrev Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en rapport hur karenstidens längd påverkar egenföretagares benägenhet att sjukskriva sig. Risken för sjukskrivning kan förväntas vara lägre ju längre karenstiden är. I rapporten konstateras dock att det framför allt är skevheten i avgifterna för de olika karensalternativen, och troligtvis bristande kännedomen om sjukförsäkringen, som har gjort att det inte är skillnaden i risktagande som varit vägledande för egenföretagares val av karenstid.

En rimlig princip är att skillnaderna mellan att vara anställd och egenföretagare bör minska. Att införa samma grundläggande karenstid om en dag för samtliga företagsformer skulle utgöra en förenkling för den som ska starta företag, eftersom valet av företagsform då inte är beroende av karensreglerna.

En sådan huvudregel som gäller samtliga företagare och som storleksmässigt liknar reglerna för karensavdraget skulle göra karensreglerna på totalen enklare och tydligare för företagarna som driver enskild firma. På så sätt behöver företagarna inte vara medvetna om valmöjligheten för att kunna få samma längd på karensen som en anställd eller den som driver verksamheten i aktiebolag. Vi vet att få egenföretagare gör ett aktivt val av karenstid.

Under 2020 och 2021 hade jag förmånen att få utreda trygghetssystemet för företagare och lade fram ett antal förslag som skulle göra det enklare och tryggare att driva företag. I SOU 2021:98 föreslås bland annat att icke-valsalternativet skulle ändras. En sådan reform skulle göra företagande tryggare i vårt land. Förslaget är remitterat med positiva remissvar.

 Med anledning av det anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet  Anna Tenje:

 

Vad avser statsrådet att göra för att förbättra karensreglerna för egenföretagare?