RiR 2025:12
Systemet för lärarlegitimation
– utformning, styrning och uppföljning
Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen med uppgift att granska statliga myndigheter och verksamheter. Vi bedriver både årlig revision och effektivitetsrevision. Genom ett grundlagsskyddat oberoende har Riksrevisionen ett starkt mandat och är en viktig del av riksdagens kontrollmakt som bidrar till förbättringar och demokratisk insyn.
Denna rapport har tagits fram inom effektivitetsrevisionen, vars uppgift är att granska hur effektiv den statliga verksamheten är. Vi lämnar även rekommendationer för att förbättra den granskade verksamheten. Effektivitetsgranskningar lämnas direkt till riksdagen som bereder dem tillsammans med en svarsskrivelse från regeringen.
Riksrevisionen
RiR 2025:12
ISBN
ISSN
Tryck: Riksdagstryckeriet, Stockholm 2025
Beslutad:
Diarienummer: 2024/0340
RiR 2025:12
Till: Riksdagen
Härmed överlämnas enligt 9 § lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. följande granskningsrapport:
Systemet för lärarlegitimation
– utformning, styrning och uppföljning
Riksrevisionen har granskat om legitimationssystemet för lärare och förskollärare fungerar effektivt. Resultatet av granskningen redovisas i denna granskningsrapport. Den innehåller slutsatser och rekommendationer som avser regeringen, Statens skolinspektion och Statens skolverk.
Riksrevisorn Christina Gellerbrant Hagberg har beslutat i detta ärende. Revisionsdirektören Keili Saluveer har varit föredragande. Revisionsdirektören Sofia Sandgren Massih, revisionsdirektören Christian Andersson och enhetschefen Katarina Richardson har medverkat i den slutliga handläggningen.
Christina Gellerbrant Hagberg
Keili Saluveer
För kännedom
Regeringskansliet; Utbildningsdepartementet
Statens skolinspektion, Statens skolverk
Innehåll
6.2Många legitimerade lärare är obehöriga för den undervisning som de
bedriver | 59 |
6.3 Legitimationshandläggning får inte bli ett hinder för anställning | 59 |
6.4Det saknas effektiva mekanismer för att förhindra och hantera olämpliga
Förkortningar
BEO | Barn- och elevombudet |
DO | Diskrimineringsombudsmannen |
HSAN | Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd |
HVB | Hem för vård eller boende |
IVO | Inspektionen för vård och omsorg |
KPU | Kompletterande pedagogisk utbildning |
LAN | Lärarnas ansvarsnämnd |
SCB | Statistiska centralbyrån |
UHR | Universitets- och högskolerådet |
UKÄ | Universitetskanslersämbetet |
ULV | Utländska lärares vidareutbildning |
VAL | Vidareutbildning av lärare |
VFU | Verksamhetsförlagd utbildning |
Sammanfattning
Riksrevisionen har granskat om legitimationssystemet för lärare och förskollärare, som infördes 2011, fungerar effektivt. Syftet var att genom ökad rättssäkerhet för barn och elever, och höjd kvalitet på lärarkåren, bidra till att alla barn och elever undervisas av väl kvalificerade och lämpliga lärare och förskollärare. Därutöver förväntades legitimationen öka läraryrkets attraktivitet och status.
Riksrevisionens övergripande slutsats är att legitimationssystemet inte har fått det genomslag som förväntades. En viktig anledning till det är att lärarbristen har blivit större och mer långvarig än vad regeringen förutsåg när systemet infördes. Men granskningen har också identifierat betydande brister i systemet som, oberoende av lärarbristen, påverkat måluppfyllelsen negativt. Det handlar huvudsakligen om att regeringen inte har utformat systemet tillräckligt väl för att förhindra att olämpliga lärare arbetar i skolan. Den sammantagna bedömningen är därmed att lärarlegitimationssystemet inte fungerar effektivt.
Trots bristerna bör systemet finnas kvar. Legitimationen fyller bland annat en funktion som ett bevis på lärarens formella kompetenser, och systemet med disciplinpåföljder ökar skyddet för barn och elever när läraren eller förskolläraren visat sig vara olämplig. För att i större utsträckning uppnå de mål som legitimationssystemet har, behöver regeringen vidta åtgärder för att komma åt de brister som granskningen har identifierat.
Fortsatt stor andel obehöriga lärare i skolan
Legitimationskravet förväntades på sikt medföra att enbart legitimerade och behöriga lärare undervisar i skolan. Fjorton år efter att legitimationen infördes undervisas fortsatt många barn och elever av lärare som saknar antingen legitimation eller rätt behörighet för det som de undervisar i. På nationell nivå uppgår denna andel lärare till nästan 30 procent, men skillnaderna är stora mellan olika ämnen, skolformer och skolor.
Lärarbrist har påverkat förutsättningarna för ett välfungerande system
Regeringen har vidtagit åtgärder för att mildra lärarbristen genom en rad olika undantag från legitimationskravet. Det har påverkat måluppfyllelsen negativt i flera avseenden. Undantagen har medfört att andelen
Riksrevisionen 5
Det saknas tillräckligt effektiva mekanismer för att förhindra och hantera olämpliga lärare i skolan och förskolan
Granskningen visar att systemet varken fångar upp eller hanterar olämpliga lärare tillräckligt väl. Bristerna, som visar sig i systemets alla led, beror huvudsakligen på regeringens otillräckliga styrning och finns både i lagstiftningen och i myndigheternas ansvar och befogenheter.
När Skolverket prövar en lärares rätt att få legitimation görs varken registerkontroll eller annan typ av bedömning av lärarens lämplighet. Arbetsgivare har en lagstadgad skyldighet att göra registerkontroll, men enbart vid nyrekryteringar. Vidare finns det indikationer på att skolhuvudmän inte alltid rapporterar olämpliga lärare till Skolinspektionen, och att domstolarna inte fullföljer sin underrättelseskyldighet. Skolinspektionen i sin tur har inget uppdrag att hantera anmälningar avseende lärare som inte har legitimation trots att var femte lärare i skolan saknar legitimation. Lärarnas ansvarsnämnds arbete fungerar i huvudsak väl men det är för få fall som kommer till nämndens kännedom och prövning.
Rekommendationer
Till regeringen
•Utvärdera regelbundet vilka undantag från legitimationskravet som fortsatt är motiverade.
•Ge Skolverket möjlighet att kontrollera belastningsregistret i samband med ansökan om legitimation för lärare och förskollärare.
•Utöka registerkontrollen av personal inom skolväsendet. Det bör till exempel övervägas om registerkontrollen av skolans och förskolans personal ska göras regelbundet, i stället för enbart vid nyanställning. Det bör också övervägas om skolutdraget ska inkludera brott som finns med på
•Inför krav på huvudmän att anmäla allvarliga fall med olämpliga och oskickliga lärare till Skolinspektionen.
•Gör en översyn av disciplinpåföljderna för lärare och förskollärare i syfte att säkerställa att de är effektiva och även omfattar
•Följ upp att Domstolsverkets arbete med att ge Sveriges domstolar automatiserad åtkomst till Skolverkets legitimationsregister slutförs.
6 Riksrevisionen
Till Skolinspektionen
•Fördjupa den årliga återrapporteringen av
Till Skolverket
•Se över ansökningsprocessen för sökande med utbildning från tredje land så att de inte behöver betala ansökningsavgiften två gånger.
Riksrevisionen 7
1 Inledning
1.1Motiv till granskning
Som ett led i att säkerställa att alla barn och elever undervisas av kvalificerade och lämpliga lärare och förskollärare, beslutade riksdagen 2011 att införa ett legitimationssystem. Enligt skollagen (2010:800) får endast legitimerade och behöriga lärare bedriva undervisning. Utöver formaliserade krav på lärarnas utbildning innebar reformen att endast legitimerade lärare får sätta betyg och tillsvidareanställas i skolan, med vissa undantag. Tydliga krav på behörighet och lämplighet samt möjligheten att återkalla legitimation eller meddela varning skulle öka rättssäkerheten för barn och elever. För att hantera återkallelser och varningar inrättades Lärarnas ansvarsnämnd (LAN) inom Skolverket. Genom höga krav och betoning på professionell kompetens förväntades legitimationssystemet höja läraryrkets status och attraktivitet samt förbättra undervisningens kvalitet.1
Införandet av ett legitimationssystem ansågs vara en viktig reform och av stor betydelse för det svenska skolväsendet.2 Reformen berör många människor: lärare och förskollärare, övrig skol- och förskolepersonal och alla barn och elever som har rätt till utbildning.
Trots att det har gått 14 år sedan legitimationssystemet infördes är kunskapen om reformens effekter och hur systemet fungerar begränsad. Samtidigt finns det indikationer på problem, till exempel en fortsatt stor andel obehöriga lärare i skolan och förskolan samt uppmärksammade fall med brottsdömda lärare i skolan och förskolan.3
Riksrevisionen har mot denna bakgrund granskat legitimationssystemet för lärare och förskollärare.
1.2Övergripande revisionsfråga och avgränsningar
Granskningens övergripande revisionsfråga är om legitimationssystemet för lärare och förskollärare fungerar effektivt.
För att besvara den övergripande revisionsfrågan ställer vi följande delfrågor:
1.Har syftena med lärarlegitimationssystemet uppnåtts?
2.Har regeringen utformat och styrt systemet för lärarlegitimation på ett effektivt sätt?
3.Arbetar Skolverket, Skolinspektionen och Lärarnas ansvarsnämnd (LAN) ändamålsenligt för att systemet med lärarlegitimation ska fungera
på ett effektivt sätt?
1
2
3
Prop. 2010/11:20. s.
Sveriges Radio, ”Trots brott – lärare kan behålla legitimationen”,
8 Riksrevisionen
Perioden som granskas är
När det gäller Skolverkets arbete omfattar granskningen dels handläggningen av legitimationsansökningar, dels ärendehanteringen hos LAN.4 Skolinspektionens arbete är avgränsat till myndighetens arbete med att hantera signaler om enskilda lärare, samt att utreda och göra anmälningar till LAN.
Antagningen till och utformningen av lärarutbildningen ingår inte i granskningen.
Legitimationssystemet gäller för såväl lärare som förskollärare. Flera av legitimationskraven avser dock enbart lärare i skolan och inte i förskolan, exempelvis krav på legitimation när det gäller undervisning och betygsättning. Dessa krav är inte heller aktuella för verksamheten på fritidshem. Av denna anledning är förskolan och förskollärare samt fritidspedagoger exkluderade i vissa delar av empiriinsamlingen och analysen i rapporten. När det är viktigt betonar vi om analysen avser endast lärare i skolan eller förskollärare.
Inom vissa delar av granskningen beskriver och analyserar vi aspekter som inte bara gäller för legitimerade lärare utan all personal i skolan, exempelvis registerkontroll för att förhindra att olämplig personal arbetar med barn och elever inom förskola och skola.
1.3Bedömningsgrunder
Bedömningsgrunder är de kriterier som Riksrevisionen utgår från för att bedöma effektiviteten i den granskade verksamheten. Våra operationaliserade bedömningsgrunder beskrivs närmare i de kapitel där vi redovisar våra iakttagelser.
Bedömningsgrunderna utgår från de övergripande bestämmelserna i skollagen som anger att alla barn och elever har rätt till en skola av god kvalitet och att alla elever ska tillförsäkras en skolmiljö där utbildningen präglas av trygghet, samt att enbart behöriga och legitimerade lärare får bedriva undervisningen.5 Vi utgår också från regeringens mål att ”alla elever och barn i skola och förskola ska undervisas av väl kvalificerade och lämpliga lärare och förskollärare”.6 Även riksdagens intentioner med reformen har utgjort en utgångspunkt.
Vi utgår även från förvaltningslagen (2017:900) som föreskriver att ärenden ska handläggas så enkelt, snabbt och kostnadseffektivt som möjligt utan att rättssäkerheten eftersätts. I förarbeten till förvaltningslagen framhålls vikten av att ärenden som har
4
5
6
Enligt 4 § i arbetsordningen för LAN är det Skolverkets enhet för verksjuridik som ansvarar för ansvarsnämndens kanslifunktion.
Se 2 kap. 13 § och 5 kap. 3 § skollagen.
Prop. 2010/11:20, s. 25, bet. 2010/11:UbU5, rskr. 2010/11:171.
Riksrevisionen 9
stor inverkan på enskildas liv avgörs inom rimlig tid.7 Därutöver har också Regeringskansliets propositionshandbok varit en utgångspunkt.
1.4Metod och genomförande
Vi har använt oss av flera olika metoder för datainsamling och analys i granskningen.8
Vi har samkört registerdata från Skolverket, Statistiska centralbyrån (SCB) och Brottsförebyggande rådet för att analysera hur väl reformens mål har uppnåtts utifrån olika aspekter. Därutöver har en webbenkät med frågor om bland annat rutiner för betygsättning och för hantering av anmälningar mot lärare skickats till samtliga rektorer på grund- och gymnasieskolor. Vi har också genomfört intervjuer med rektorer och lärare på ett mindre urval av skolor samt med andra aktörer med insyn i och kunskap om lärarlegitimationssystemet.
Därutöver har vi samlat in viss verksamhetsstatistik från Skolverket, Skolinspektionen och LAN. För att förstå och analysera myndigheternas processer för handläggning av legitimationsrelaterade ärenden har vi genomfört en aktgranskning på Skolinspektionen, intervjuat företrädare för Skolverket och Skolinspektionen och tagit del av relevant intern dokumentation, till exempel processbeskrivningar och handböcker.
Regeringens utformning och styrning av legitimationssystemet har huvudsakligen granskats genom dokumentstudier av förarbeten till reformen och senare förändringar i systemet samt relevanta författningar. Dokumentstudier har kompletterats med skriftliga svar som företrädare för Regeringskansliet vid två tillfällen har lämnat till Riksrevisionen.
Granskningen har genomförts av en projektgrupp bestående av Keili Saluveer (projektledare), Sofia Sandgren Massih och Christian Andersson. Två referenspersoner har lämnat synpunkter på granskningsupplägget och på ett utkast till granskningsrapporten: Per Lindqvist, professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet och Sverker Scheutz, tidigare universitetslektor i offentlig rätt vid Uppsala universitet. Företrädare för Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet), Skolinspektionen och Skolverket har fått tillfälle att faktagranska och i övrigt lämna synpunkter på ett utkast till granskningsrapporten. Företrädare för Domstolsverket, Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg har fått tillfälle att faktagranska och i övrigt lämna synpunkter på vissa avsnitt i ett utkast till granskningsrapporten.
7
8
Prop. 2016/17:180, s. 106, bet. 2017/18:KU2, rskr. 2017/18:2. För mer detaljerad information om våra metoder, se bilaga 1.
10 Riksrevisionen
2Legitimationssystemet för lärare och förskollärare
I detta kapitel beskriver vi syftet med legitimationsreformen samt hur legitimationssystemet på övergripande nivå ser ut i dag. Med legitimationssystemet menar vi dels de aktörer som i olika avseenden hanterar och administrerar systemet, dels de bestämmelser och krav som definierar systemet. Om inget annat anges använder vi begreppet lärare som samlingsbeteckning för både lärare och förskollärare. Med skolväsendet avser vi alla de skolformer som ingår enligt skollagen, och när vi skriver skolan har vi exkluderat förskola, förskoleklass och fritidshem.9
2.1Lärarlegitimationsreformen
Lärarlegitimationssystemet beslutades av riksdagen i mars 2011 och de nya bestämmelserna i skollagen trädde i kraft 1 juli 2011.10 Legitimationskravet skulle enligt de ursprungliga planerna tillämpas fullt ut från och med 1 juli 2012, med övergångsregler fram till utgången av juni 2015. Eftersom Skolverket inte kunde utfärda legitimationer tillräckligt snabbt senarelades det ursprungliga datumet till 1 december 2013.11 Legitimationskravet på fritidspedagoger infördes 1 juli 2019.12
2.1.1 Bakgrunden till reformen
Frågan om lärarnas legitimering hade drivits av Lärarnas Riksförbund ända sedan början av
1 juli 2011.
9Enligt 1 kap. 1 § skollagen omfattar skolväsendet skolformerna: förskola, förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, specialskola, sameskola, gymnasieskola, anpassad gymnasieskola, och kommunal vuxenutbildning. I skolväsendet ingår också fritidshem.
10Prop. 2010/11:20, bet. 2010/11:UbU5, rskr. 2010/11:171.
11Prop. 2011/12:144, bet. 2011/12:UbU20, rskr. 2011/12:277.
12Prop. 2017/18:194, bet. 2017/18:UbU31, rskr. 2017/18:430.
13Dir. 2006:140.
Riksrevisionen 11
2.1.2 Syftet med reformen
Regeringens mål är att alla barn och elever ska undervisas av kvalificerade och lämpliga lärare. Legitimationssystemet ansågs vara en åtgärd för att uppnå detta mål genom ökad rättssäkerhet, förbättrad kvalitetssäkring och höjd kvalitet på lärarkåren. Dessutom förväntades lärarlegitimationen öka yrkets attraktivitet och status, vilket skulle motverka lärarbristen.14
Dubbel kvalitetssäkring av lärarens lämplighet för yrket
För att få legitimation krävdes ursprungligen att den nyutexaminerade läraren hade genomgått en introduktionsperiod med godkänt resultat. Det innebar att legitimationen medförde en dubbel kvalitetssäkring av lärarens lämplighet för yrket. Under introduktionsperioden skulle den nyutexaminerade läraren ha en mentor, och inför utfärdandet av legitimationen skulle rektorn göra en bedömning av om läraren ansågs vara lämplig för yrket, när det gällde kunskaper, färdigheter och förhållningssätt gentemot elever, barn, vårdnadshavare och kollegor.15
Ökad rättssäkerhet för barn och elever och höjd kvalitet på undervisningen
Tydliga krav på både behörighet och lämplighet, samt en möjlighet att återkalla legitimation eller meddela varning om läraren varit oskicklig eller olämplig, skulle medföra ökad rättssäkerhet för barn och elever. Rättssäkerheten skulle även öka genom att enbart legitimerade lärare fick sätta betyg. Den nya möjligheten till disciplinpåföljder tillsammans med en höjd kvalitet på lärarkåren, förväntades också medföra en högre kvalitet på undervisningen.16
Vad menas med olämplig och oskicklig lärare och förskollärare?17
Oskicklighet hänför sig mest till brister i det sätt som läraren eller förskolläraren genomför sitt pedagogiska uppdrag på, medan olämplighet i allmänhet gäller specifika handlingar som en lärare svarat för.
En skicklig lärare är en lärare som har god didaktisk kompetens, god relationell kompetens och ledarkompetens. En lärare kan bedömas som olämplig om hen till exempel har ett agerande som strider mot vad som anges i skolans styrdokument när det gäller värdegrund, om hen har ett kränkande beteende, eller om hen begått sådana brottsliga handlingar som gör hen olämplig. Skickligheten handlar alltså huvudsakligen om förmågan att lära ut, och lämpligheten mer om personliga egenskaper och beteende gentemot barnen och eleverna.
14Prop. 2010/11:20, s. 25, bet. 2010/11:UbU5, rskr. 2010/11:171.
15Prop. 2010/11:20, s.
16Prop. 2010/11:20, s. 25, bet. 2010/11:UbU5, rskr. 2010/11:171.
17Beskrivningen är en sammanfattning av s.
12 Riksrevisionen
2.1.3 Innehållet i reformen
I de följande avsnitten beskrivs vilka konkreta ändringar som legitimationsreformen medförde inom skolväsendet. Legitimationssystemet regleras genom bestämmelserna i skollagen och i förordningen (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare (behörighetsförordningen). Därutöver finns regleringar i till exempel skolförordningen (2011:185) och gymnasieförordningen (2010:2039), och i föreskrifter från Skolverket som kompletterar reglerna i skollagen och behörighetsförordningen.18
Det är legitimerade och behöriga lärare som ska bedriva undervisningen…
Reformen medförde att det i skollagen skrevs in bestämmelser om att det som huvudregel endast är den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är behörig för viss undervisning, som får bedriva undervisning, självständigt sätta betyg och anställas utan tidsgräns.19 Legitimationen anger lärarens examen och vilka skolformer, ämnen och årskurser läraren får undervisa i.20
… men flera verksamheter och lärare är undantagna
Vissa verksamheter och lärare är dock under vissa förutsättningar undantagna från kravet på legitimation för att få undervisa. Det gäller exempelvis yrkeslärare och modersmålslärare, men även lärare vid vissa skolor såsom Internationella Engelska Skolan och Waldorfskolor.
Undantag från legitimationskravet i undervisningen kan också ges om det på skolan inte finns någon legitimerad och behörig lärare att tillgå eller om det finns något annat särskilt skäl med hänsyn till eleverna. Dessa lärare ska ändå bedömas vara lämpliga att bedriva undervisningen och i så stor utsträckning som möjligt ha en utbildning som motsvarar den utbildning som är behörighetsgivande. En sådan lärare får bedriva undervisning för högst ett år i taget, vilket dock inte gäller för bland annat modersmålslärare och yrkeslärare.21
En lista över samtliga undantag finns i bilaga 4.
Enbart legitimerade lärare får anställas utan tidsbegränsning
Enligt skollagen får enbart legitimerade lärare anställas i skolväsendet utan tidsbegränsning. Undantag får göras även från detta krav, till exempel för modersmålslärare och yrkeslärare, men enbart om det saknas sökande som har legitimation, om den sökande har tillräcklig kompetens för att undervisa i det aktuella ämnet eller på den aktuella kursen, och om det finns skäl att anta att den sökande är lämplig att bedriva undervisningen.22
18Skolverkets föreskrifter finns samlade i Skolverkets författningssamling, SKOLFS.
19Se 2 kap. 13 och 20 §§ och 3 kap. 16 § skollagen.
20Se 4 kap. 4 § förordningen (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare.
21Se 2 kap. 18 § skollagen.
22Se 2 kap. 20 § skollagen; Skolverket, ”Krav för att få undervisa”, hämtad
Riksrevisionen 13
Betygen ska i huvudsak sättas av den legitimerade läraren
Enligt skollagen ska betyg beslutas av den eller de lärare som bedriver undervisning vid den tidpunkt när betyg ska sättas. En legitimerad lärare får sätta betyg självständigt även om hen inte har behörighet att undervisa i ämnet. Om den undervisande läraren saknar lärarlegitimation får hen inte sätta betyg självständigt utan ska göra det tillsammans med en legitimerad lärare, oavsett om den legitimerade läraren har behörighet för just den undervisningen eller inte.23
Krav på legitimation vid betygssättning gäller dock inte för lärare som saknar legitimation och är anställda utan tidsbegränsning för att bedriva undervisning i modersmål, eller som avses i 2 kap. 17 § skollagen (bland annat annan undervisning på ett visst främmande språk än språkundervisning och undervisning i fristående skola med viss pedagogik).24
En legitimerad lärare kan bli av med sin legitimation eller tilldelas varning
En lärarlegitimation kan återkallas, så att en lärare eller förskollärare som visat sig vara grovt oskicklig eller olämplig för yrket i praktiken får svårt att utöva det.25 För att hantera detta inrättades LAN som prövar frågor om lärares fortsatta rätt att inneha legitimation och om varning ska meddelas.26
2.2Legitimationssystemets olika aktörer
I det här avsnittet beskriver vi den myndighetsorganisation som ansvarar för implementeringen av regler om legitimation. Figur 1 nedan ger en översiktlig bild av de aktörer som har en roll i lärarlegitimationssystemet. Utöver de granskade myndigheterna (mörkblåa rutor i figuren nedan) finns även andra aktörer som har olika roller och ansvar i legitimationssystemet (ljusblåa rutor) men som inte omfattas av vår granskning.
23Se 3 kap. 16 § skollagen.
24Se 6 kap. 5 § skolförordningen (2011:185).
25Se 2 kap. 23 § skollagen.
26Se 27 kap. 4 § skollagen.
14 Riksrevisionen
Figur 1 Lärarlegitimationssystemet med dess olika aktörer och deras huvudsakliga ansvar
Lärare/förskolelärare | ||||
Lärosäten | Skolverket | Huvudmän | LAN | |
Anställer och gör | Beslutar om | |||
Utfärdar examina | Utfärdar legitimation | |||
registerkontroll | återkallelse/varning | |||
UHR | Skolinspektionen | |||
Bedömer utländska | Utreder och anmäler | |||
examina | till LAN | |||
Signaler från | ||||
vårdnadshavare, | ||||
elever, huvudmän, | ||||
domstolar, medier |
Källa: Riksrevisionen.
2.2.1 Skolverket utfärdar legitimationer
Skolverket meddelar legitimation till lärare och förskollärare med behörighetsgivande examen och kompletterar legitimationen med ytterligare behörigheter när det är aktuellt.27 De för register över legitimerade lärare och förskollärare enligt förordningen (2011:268) om lärar- och förskollärarregister. Registret används för att huvudmän, arbetsgivare, elever och vårdnadshavare ska kunna få aktuella uppgifter om lärarens legitimationsstatus och behörigheter. Det är också en viktig källa för Skolinspektionens arbete med
Skolverket har utfärdat över 360 000 legitimationer
Sedan 2011 har Skolverket utfärdat drygt 362 000 legitimationer, varav en tredjedel är förskollärarlegitimationer. I oktober 2024 fanns nästan 300 000 legitimerade personer, varav drygt 44 000 har både lärar- och förskollärarlegitimation.28 Under reformens första fyra år utfärdades cirka 70 procent av legitimationerna. Sedan 2017 har antalet ansökningar och beviljade legitimationer stabiliserats till 10
2.2.2 Bara Skolinspektionen kan göra anmälningar till LAN
Anmälningar till LAN angående eventuellt återkallande av legitimation eller varning görs av Skolinspektionen.29 Myndigheten kan starta ett så kallat
27Se 2 kap. 16 § skollagen.
28Mejl från företrädare för Skolverket,
29Se 27 kap. 4 § skollagen.
30Viktigt att göra distinktion mellan
samtliga
Riksrevisionen 15
(närmare beskrivning av domstolarnas rapporteringsskyldighet finns i nästa avsnitt).31 Myndigheten kan också själv ta initiativ till att starta ett
Anmälningar till LAN har ökat betydligt under de senaste åren
Antalet registrerade ärenden om lärares eller förskollärares olämplighet och oskicklighet har varierat ganska kraftigt mellan åren. Under
Diagram 1 Antal beslut om ärenden avseende lärarens lämplighet och skicklighet, uppdelat på olika typer av beslut,
Antal beslut | ||||||||||||
450 | ||||||||||||
400 | ||||||||||||
350 | ||||||||||||
300 | ||||||||||||
250 | ||||||||||||
200 | ||||||||||||
150 | ||||||||||||
100 | ||||||||||||
50 | ||||||||||||
0 | ||||||||||||
2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Anmälan till LAN | Avskrivning | Avslut utan åtgärd |
Källa: Skolinspektionen.
Avskrivna ärenden avser huvudsakligen ärenden om lärare som inte har legitimation, men ärenden kan avskrivas även av andra skäl. Beslut om att avsluta utan åtgärd handlar om ärenden där Skolinspektionen bedömer att det inte finns tillräcklig grund för att anmäla lärare till LAN, eller där myndigheten bedömer att huvudmannen gett läraren möjlighet till rättelse och vidtagit insatser för läraren.33
31Skolinspektionen arbetar sedan 2021 med samlad signalhantering vilket innebär att alla uppgifter som inkommer till myndigheten registreras men alla uppgifter utreds inte vidare. På enheterna för samlad signalhantering avgörs utifrån myndighetens uppdrag om en utredning ska inledas och i så fall på vilket sätt. Från och med 2021 benämner Skolinspektionen de inkomna signalerna som ”inkomna uppgifter”. I vår rapport använder vi genomgående begreppet ”signaler om lärare”.
32Skolinspektionen, Årsredovisning 2019, 2020, s. 31.
33Mejl från företrädare för Skolinspektionen,
16 Riksrevisionen
2.2.3 LAN beslutar om återkallelser och varningar
LAN prövar ärenden om varningar, återkallelse av legitimationer och nya legitimationer till lärare som tidigare fått legitimationen återkallad.34 Nämnden har också möjlighet att förelägga den legitimerade eller den som söker om legitimation att genomgå viss läkarundersökning, vilket hittills inte har hänt. Ett beslut om en återkallad legitimation kan överklagas till allmän förvaltningsdomstol. Grundläggande bestämmelser om ansvarsnämndens uppdrag och verksamhet finns i skollagen och i Skolverkets myndighetsinstruktion.35
När ska legitimationen återkallas eller varning tilldelas?
Av 2 kap. 23 § i skollagen framgår vad som kan föranleda en återkallad legitimation eller en varning från Lärarnas ansvarsnämnd.
En legitimerad lärare eller förskollärare kan bli varnad om hen:
•har varit oskicklig i sin yrkesutövning.
•i eller i samband med yrkesutövningen gjort sig skyldig till brott som gör att hens lämplighet att verka som lärare eller förskollärare kan ifrågasättas.
•på annat sätt visat sig vara mindre lämplig att bedriva undervisning.
En legitimerad lärare eller förskollärare kan få sin legitimation återkallad om hen:
•har varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning.
•i eller utanför yrkesutövningen har gjort sig skyldig till ett allvarligt brott som gör att hens lämplighet att verka som lärare eller förskollärare kan sättas i fråga.
•på grund av sjukdom eller någon liknande omständighet inte kan utöva yrket tillfredsställande.
•på annat sätt är särskilt olämplig att bedriva undervisning.
•inte följt ett föreläggande om läkarundersökning från Lärarnas ansvarsnämnd.
•själv begär att legitimationen ska återkallas.
Det finns dock ingen automatisk koppling mellan att bli av med legitimationen och den arbetsrättsliga regleringen av anställningen. En lärare som har blivit av med sin legitimation är inte längre behörig att undervisa, enligt huvudregeln i skollagen, men kan undervisa med stöd av undantagsregeln.36
34Se 27 kap. 4 § skollagen.
35Se 27 kap.
36SOU 2008:52, s. 202.
Riksrevisionen 17
LAN är ett självständigt beslutsorgan inom Skolverket. Skolverkets rättssekretariat tillhandahåller kansliresurser och samordnar ärenden, men nämnden är självständig i sitt beslutsfattande. Myndighetens ledning ansvarar inför regeringen för att LAN tilldelas medel och resurser, och att verksamheten bedrivs effektivt och författningsenligt. Nämnden utses av regeringen för tre år och består av en ordförande och åtta ledamöter med sakkunskap inom skola och förskola.37
Sedan LAN inrättades har 173 anmälningar lämnats till LAN. Utöver Skolinspektionens anmälningar kan även den legitimerade läraren själv ansöka om att få sin legitimation återkallad, vilket har hänt sju gånger under
Få men ökande antal återkallade legitimationer
Totalt återkallades 71 legitimationer under
Diagram 2 Beslut fattade av LAN, uppdelat på olika typer av beslut,
Antal beslut
20
18
16
14
12
10
8
6
4
2
0
2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Återkallelse | Varning | Beslut utan åtgärd |
Källa: Skolverket.
37Se 27 kap. 5 § skollagen.
38Inkomna uppgifter från Skolverket,
39Mejl från företrädare för LAN,
18 Riksrevisionen
2.2.4Domstolar ska rapportera domar om brottsdömda legitimerade lärare till Skolinspektionen
Domstolar måste underrätta Skolinspektionen om domar för vissa brott som är begångna av legitimerade lärare.40 Detta gäller dels brott som begåtts i eller i samband med tjänsten, dels vissa brott som är begångna utanför tjänsten och som lett till annan påföljd än böter, exempelvis grov misshandel, sexualbrott eller barnpornografibrott. Domstolar behöver inte rapportera domar om lärare utan legitimation.
2.2.5 Arbetsgivare är skyldiga att genomföra registerkontroll
För att säkerställa att vuxna som arbetar i skolan och förskolan är lämpliga för sina roller, är arbetsgivare skyldiga att utföra registerkontroll av den personal som erbjuds anställning. Lagregler om registerkontroll infördes 2001 för att stärka skyddet mot övergrepp mot barn.41 Enligt skollagen ska den som erbjuds en anställning inom de skolformer och verksamheter som riktar sig till barn under 18 år visa upp ett utdrag ur belastningsregistret inför anställning. Skyldigheten att visa upp ett registerutdrag gäller utöver lärare och förskollärare även för exempelvis uppdragstagare, lärarstudenter och deltagare i arbetsmarknadspolitiska program. Den som inte har visat upp ett sådant registerutdrag får inte anställas eller tas emot i verksamheten.42
Kontrollen ska dokumenteras genom en anteckning om att utdraget har visats upp, men någon annan dokumentation om kontrollen får inte göras och utdraget får inte sparas.43 Sedan är det upp till varje enskild arbetsgivare att bedöma huruvida eventuella belastningar i det uppvisade utdraget ska påverka personens möjlighet till anställning eller inte.
Utdraget ska omfatta domar, beslut eller strafförelägganden avseende alla former av sexualbrott samt andra brott som innefattar allvarliga kränkningar av andra människor: mord, dråp, grov misshandel, människorov, grovt rån, barnpornografibrott, grovt barnpornografibrott, involverande av underårig i brottslighet och brott mot terroristlagstiftningen.44 Vi kommer att kalla detta utdrag för skolutdraget.
2.2.6Huvudmän har skyldighet att utreda klagomål men behöver inte anmäla dem till Skolinspektionen
Huvudmannen ska enligt skollagen vidta åtgärder om det framkommer brister i verksamheten, vilket bland annat innebär att ta emot och utreda klagomål, bekräfta mottagandet, skyndsamt utreda och återkoppla till den som framfört klagomålet. Huvudmannen ska ha skriftliga rutiner för klagomålshanteringen och verka för att rutinerna är kända bland elever, vårdnadshavare och personal.45 Däremot har huvudmän ingen skyldighet att anmäla dessa klagomål till Skolinspektionen.
401 § förordningen (2011:278) om underrättelse till Statens skolinspektion om domar i vissa brottmål.
41Se numera upphävda lagen (2000:873) om registerkontroll av personal inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg.
42Se 2 kap. 31 § skollagen.
43Se 2 kap. 32 § skollagen. Undantag från skyldigheten att visa upp registerutdrag regleras i 2 kap. 33 § skollagen.
44Se 9 § andra stycket 2 lagen (1998:620) om belastningsregister jämfört med 22 § tredje stycket förordningen (1999:1134) om belastningsregister.
45Se 4 kap. 7 och 8 §§ skollagen.
Riksrevisionen 19
3 Legitimationssystemets måluppfyllelse
Sammantaget visar våra iakttagelser i det här kapitlet att intentionerna med legitimationsreformen inte har uppnåtts. Nedan redogörs för våra huvudsakliga iakttagelser.
Under läsåret 2023/24 var cirka 80 procent av de verksamma lärarna i skolan legitimerade. Men även om andelen legitimerade lärare generellt sett är hög, är andelen lärare som är legitimerade och också behöriga för det som de undervisar i betydligt lägre. Det är stora skillnader i behörighetsgrad mellan olika skolformer, ämnen och stadier. Exempelvis har endast 15 procent av lärarna i den anpassade grundskolan legitimation och rätt behörighet, medan motsvarande andel i gymnasieskolan uppgår till 83 procent.
Antalet
Vår empiriinsamling är inte tillräcklig för att bedöma om betygsättningen alltid involverar en legitimerad lärare. Granskningen visar dock att cirka 15 procent av skolorna saknar riktlinjer och rutiner för hur betygsättningen går till när den undervisande läraren inte har legitimation.
Det finns legitimerade lärare och förskollärare som är verksamma i skolan och förskolan trots att de blivit dömda för brott som finns med på skolutdraget. Det är få personer i förhållande till hela lärarkåren men de möter sannolikt många barn och elever varje dag.
Det finns inga tydliga indikationer på att läraryrkets attraktivitet har ökat till följd av legitimationsreformen. Antalet sökande och antagna till lärarutbildningar har ökat men söktrycket ligger i dag på ungefär samma nivå som 2011. Andelen lärare som lämnar yrket har inte heller ändrats avsevärt sedan legitimationen infördes. Legitimerade lärare har haft bättre löneutveckling än lärare utan legitimation, men det går inte att särskilja effekten av legitimationsreformen från andra faktorer såsom statliga lärarlönesatsningar.
Operationaliserade bedömningsgrunder för delfråga 1
•Det ska vara legitimerade och behöriga lärare som bedriver undervisningen, med vissa undantag som redogörs för i bilaga 4.
•Endast legitimerade lärare ska anställas utan tidsbegränsning, med vissa undantag som redogörs för i bilaga 4.
•Betygsättningen ska alltid involvera en legitimerad lärare.
•Grovt oskickliga, brottsdömda eller på annat sätt olämpliga lärare och förskollärare ska inte bedriva undervisning i skolan.
•Yrkets attraktivitet, i form av löneutveckling för lärare och söktrycket till lärarutbildningar, ska ha ökat.
20 Riksrevisionen
3.1Många lärare har legitimation men alla har inte rätt behörighet
Läsåret 2023/24 uppgick antalet undervisande lärare i hela landet till cirka 175 000 personer.46 Ungefär 80 procent av dem har lärarlegitimation. Även om andelen legitimerade lärare generellt sett är hög, är andelen lärare som är både legitimerade och behöriga för det ämne samt den skolform och årskurs som de undervisar i betydligt lägre. Dessutom är skillnaderna mellan olika skolformer, ämnen och regioner stora.
3.1.1Andelen högskoleutbildade lärare har ökat i gymnasieskolan men minskat i grundskolan
För att kunna bedöma om legitimationskravet för undervisning medfört en högre andel utbildade lärare i skolan utgår vi från uppgiften om huruvida läraren har pedagogisk högskoleexamen eller inte.47 När legitimationssystemet infördes 2011 var andelen tjänstgörande lärare i grundskolan med pedagogisk högskoleexamen
85 procent, och i gymnasiet 75 procent. Tretton år senare är motsvarande andelar 81 respektive 80 procent.48 Det betyder att andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen har minskat i grundskolan, men ökat i gymnasieskolan.
3.1.2 Stora skillnader i behörighet bland legitimerade lärare
En lärare kan ha lärarlegitimation men ändå vara obehörig i det ämne alternativt den skolform eller årskurs som hen undervisar i.49 Till exempel är 94 procent av lärarna i gymnasieskolan legitimerade, men bara 83 procent är behöriga för sin undervisning, se tabell 1.50 Skillnaden mellan legitimerade och behöriga är särskilt stor för den anpassade grundskolan där cirka 85 procent av lärarna är legitimerade, men enbart
15 procent är behöriga för skolformen, årskurserna och ämnena. Tabellen innehåller inte uppgifter för förskola eftersom förskollärarlegitimationen ger behörighet för all undervisning i förskolan. Därutöver finns inget krav på att all undervisande personal i förskolan ska vara legitimerad.51 Vad gäller förskoleklass finns den bara i grundskolan och både lärar- och förskollärarlegitimation ger behörighet för den.
46Riksrevisionens bearbetning av data från Skolverket, registret för pedagogisk personal 2023.
47Uppgifter om lärares behörighet i de ämnen, för den nivå och för den skolform som de undervisar i började redovisas av Skolverket 2014 och därför har tidsjämförelsen bakåt i tiden gjorts med avseende på högskolepedagogisk utbildning.
48Skolverket, ”Pedagogisk högskoleexamen i grundskolan, Tabell 4A, läsåren
49Det finns tre parametrar som avgör om en lärare ska anses vara behörig: hen ska ha den aktuella ämnesbehörigheten, vara utbildad för undervisning i rätt stadium
50I tabell 3 bilaga 3 finns mer detaljerad information.
51Enligt 2 kap. 14 § skollagen får det i undervisningen i fritidshemmet och förskolan utöver legitimerade lärare eller förskollärare finnas annan personal som har en utbildning eller erfarenhet som främjar elevernas eller barnens utveckling och lärande.
Riksrevisionen 21
Hösten 2023 hade 41 procent av de anställda i förskolan, räknat i heltidstjänster, förskollärarlegitimation, vilket är på samma nivå som 2016 då redovisning av förskollärarlegitimation först infördes i statistiken.52
Tabell 1 Andel legitimerade och behöriga lärare per skolform, läsåret 2023/24
Skolform | Andel legitimerade och | Andel legitimerade lärare | Ej legitimerade (%) |
behöriga lärare (%) | utan rätt behörighet (%) | ||
Förskoleklass | 87 | ||
Grundskola | 71 | 17 | 12 |
Gymnasieskola | 83 | 11 | 6 |
Grundvux | 80 | 13 | 7 |
Komvux | 74 | 22 | 4 |
Anpassad | 15 | 70 | 15 |
grundskola | |||
Anpassat | 16 | 70 | 14 |
gymnasium | |||
Anm.: De verksamheter och lärare som är undantagna från legitimationskravet för att få undervisa ingår ej.
Källa: Inkomna uppgifter från Skolverket,
Andelen legitimerade och behöriga lärare är högst i förskoleklassen och lägst i anpassade skolformer. I grundskolan är andelen lärare med legitimation och behörighet 71 procent. Högst andel behöriga lärare i grundskolan finns i ämnena svenska, matematik, idrott och hälsa samt franska. Lägst andel finns i ämnena teknik och svenska som andraspråk. I gymnasieskolan är andelen lärare med legitimation och behörighet 83 procent. Högst andel behöriga lärare i gymnasieskolan finns det i ämnena svenska, historia och engelska. Lägst andel är det i ämnena svenska som andraspråk och teknik, med drygt 50 procent behöriga lärare.53
Utöver skolformer och ämnen finns även skillnader i andelen legitimerade och behöriga lärare mellan olika kommungrupper. Det skiljer ofta drygt tio procentenheter mellan den kommungrupp som har högst respektive lägst behörighetsgrad, per skolform.54 Mer detaljerade uppgifter finns i tabell 4 och 5 i bilaga 3.
Variationer finns också mellan skolor. Det finns 4 grundskolor som inte har några legitimerade och behöriga lärare, men på nästan 300 av landets grundskolor är samtliga lärare legitimerade och behöriga i minst ett ämne.55
I Riksrevisionens enkät till rektorer har 59 procent av de svarande angett att de har rekryterat
52Skolverket, Barn och personal i förskola hösten 2023, 2024. Andelar är beräknade av alla heltidstjänster i förskolan.
53Skolverket, Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning, läsåret 2023/24, 2024.
54Sveriges Kommuner och Regioner, ”Kommungruppsindelning”, hämtad
55Skolverket, ”Grundskola/skolnivå/personal/personalstatistik med lärarlegitimation och behörighet/läsår 23/24”, hämtad
22 Riksrevisionen
legitimerade lärare, följt av behovet av kortvariga vikariat.56 Bland övriga anledningar har rektorerna angett att lärarna är under utbildning (till exempel Vidareutbildning av lärare, VAL, Kompletterande pedagogisk utbildning, KPU, eller sista terminerna av en lärarutbildning) eller är nyutexaminerade men inte hunnit få legitimationen utfärdad.
3.1.3Antalet
Granskningen visar att antalet
Skolinspektionen gjorde i början av 2025 en tematisk tillsyn av om skolor tillsvidareanställer
3.2Verksamma lärare som är dömda för grova brott
Vår registeranalys visar att det finns lärare och förskollärare som, efter att ha blivit dömda för grova brott, arbetar kvar i skolan. Även om det handlar om relativt få personer i förhållande till hela lärarkåren möter dessa lärare ett stort antal barn och elever varje dag.
3.2.1 Fler brottsdömda inom skolverksamheten än inom förskolan
Vår registeranalys visar att varje år under perioden
5680 procent angav brist på legitimerade lärare, 38 procent angav bemanning av kortvariga vikariat. Flera svar var möjliga.
57Därutöver fanns det båda åren ungefär 4 000 tillsvidareanställda utan lärarlegitimation som var tjänstlediga från sina tjänster. Det går inte att utröna om de har tjänster som lärare eller annat inom skolan.
58Riksrevisionens bearbetning av data från Skolverket. Undantaget för
59Skolinspektionen, Tematisk tillsyn. Endast lärare med legitimation anställs tillsvidare om de inte omfattas av ett undantag, 2024.
60Troligen är det till stor del samma personer över åren.
Riksrevisionen 23
lärare, hälften arbetar som elev- eller lärarassistenter eller fritidsledare. Ungefär en femtedel av de brottsdömda anställda har lärarlegitimation.
I motsvarande granskning av personal inom förskolan och pedagogisk omsorg finns betydligt färre individer med domar för de aktuella brotten, som mest 9 personer, varav 2 som är dömda för våldtäkt. Enligt våra registerdata arbetar ungefär dubbelt så många inom skolväsendet jämfört med förskolan och pedagogisk omsorg, och en större andel är kvinnor inom förskola och pedagogisk omsorg.61 Bland de dömda individerna inom förskolan och pedagogisk omsorg 2023 är samtliga män, och inom skolan är 49 av 50 dömda män.
3.2.2 Skillnader mellan registerutdrag för skola och HVB
En lärares olämplighet i form av att ha blivit dömd för ett brott inte nödvändigtvis begränsas till de brott som skolutdraget inkluderar.62 Vi har jämfört skolutdraget med det utdrag som personal som erbjuds anställning på HVB behöver visa upp.63 Vi kan konstatera att
Vår registeranalys för
En ytterligare skillnad mellan skolutdraget och
Regeringen har några veckor före Riksrevisionens publicering presenterat en promemoria om utökade registerkontroller inom utbildningsväsendet. Utredaren föreslår bland annat att fler brott ska omfattas av skolutdraget, att utdragets
61År 2023 uppgick andelen kvinnor i förskolan till 96 procent, motsvarande andel för grundskolan var 73 procent och för gymnasieskolan 54 procent. Källa: Skolverket, ”Samtliga skolformer, personal, pedagogisk högskoleexamen, Tabell 1A”, hämtad
62Till exempel har LAN beslutat om varning eller återkallelse med anledning av andra brott än de som framgår av skolutdraget, exempelvis grov kvinnofridskränkning, köp av sexuell handling av barn, försök till mord, grov fridskränkning och barnfridsbrott, misshandel av normalgraden, narkotikabrott och grovt narkotikabrott. Källa: Mejl från företrädare för LAN,
63Lagen (2007:171) om registerkontroll av personal vid vissa boenden som tar emot barn.
64Se 22 § förordningen (1999:1134) om belastningsregister.
65Polismyndigheten, ”Utdrag för arbete på
66Se 1 § lagen om registerkontroll av personal vid vissa boenden som tar emot barn, 8 a § lagen (1998:621) om misstankeregister och 8 a § förordningen (1999:1135) om misstankeregister.
24 Riksrevisionen
giltighetstid ska ändras från 12 till 6 månader, och att utdraget även ska omfatta uppgifter i misstankeregistret avseende misstankar om brott för vilka åtal har väckts.67
Även Skolinspektionen har framfört att det vore önskvärt med en översyn av förordningen om domstolarnas underrättelseskyldighet, i syfte att se om fler brott borde omfattas.68
3.3 Alla skolor har inte riktlinjer för betygsättning
Granskningen syftade till att undersöka efterlevnaden av regelverket för betygsättning, och hur lärare och rektorer upplever att det fungerar. På grund av svårigheter att genomföra intervjuer med lärare och rektorer bedömer vi att den insamlade empirin inte är tillräcklig för att kunna ge ett fullständigt svar på frågan.
Skolinspektionen har tidigare konstaterat brister i betygsättningen, bland annat att betygskatalogerna signeras felaktigt och att
I Riksrevisionens enkät till rektorer har 15 procent svarat att det inte finns riktlinjer på deras skola för hur betygsättningen sker när den undervisade läraren inte har legitimation.
3.4 Inga tydliga tecken på ökad attraktivitet och kvalitet
De flesta av de variablerna som kan tänkas beskriva yrkets attraktivitet, och som vi har undersökt, indikerar inga stora förändringar sedan legitimationen infördes. Under samma period har dessutom andra satsningar genomförts i syfte att höja attraktiviteten, vilket gör det svårt att dra slutsatser om legitimationsreformens effekt.
67Regeringsbeslut U2025/01126.
68Mejl från företrädare för Skolinspektionen,
69Skolinspektionen, Tematiskt tillsynsdirektiv. Beslut om betyg och betygskataloger i årskurs 9, 2024; Skolinspektionen, Likvärdig bedömning och betygssättning. Regeringsuppdrag om huvudmäns och skolors arbete med likvärdiga bedömningar och betyg
70Skolinspektionen, Undervisning på skolor med många obehöriga lärare, Kvalitetsgranskning 2017, 2017.
71Skolinspektionen, Rättvis och likvärdig betygssättning i grundskolan? Granskning av rektorers och huvudmäns arbete, 2018.
Riksrevisionen 25
3.4.1Antalet antagna har ökat på vissa lärarutbildningar men söktrycket är fortsatt lågt
När ett yrke är attraktivt blir ofta också utbildningen som leder till yrket attraktiv. Enligt Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har antalet sökande och antagna ökat till grundlärar- och ämneslärarutbildningarna medan det har minskat till förskollärarutbildningar och varit relativt konstant till yrkeslärarutbildningen.72 Samtidigt ligger söktrycket för samtliga lärarutbildningar på betydligt lägre nivåer än genomsnittet för samtliga yrkesexamensprogram, se diagram 3.
Diagram 3 Söktryck till olika lärarutbildningar och för samtliga yrkesexamensprogram höstterminen
Söktryck 2,5
2,0
1,5
1,0
0,5
HT2011 | HT2012 | HT2013 | HT2014 | HT2015 | HT2016 | HT2017 | HT2018 | HT2019 | HT2020 | HT2021 | HT2022 | HT2023 | HT2024 |
Förskollärarexamen | Grundlärarexamen | Yrkeslärarexamen | |||||||||||
Ämnesläarexamen | Samtliga yrkesexamina |
Källa: UKÄ.
Under de första åren efter legitimationens införande ökade söktrycket för samtliga lärarutbildningar. Det är dock svårt att dra några slutsatser om uppgången i söktrycket var legitimationens förtjänst, eller om det berodde på de nya lärarutbildningarna, eller den demografiska eller konjunkturella utvecklingen. Söktrycket har sannolikt också påverkats av de utbyggnader av lärarutbildningar som riksdagen och regeringen beslutade om
72UKÄ, ”Högskolan i siffror. Antagna till yrkesexamensprogram, Sökande utan tidigare högskolestudier”,
hämtad
26 Riksrevisionen
Söktrycket till förskollärar- och yrkeslärarutbildningen ökade mest i anslutning till reformen men fick en nedgång redan mot slutet av
3.4.2 Andelen lärare som byter yrkesbana har inte förändrats
Det finns inga tydliga indikationer på att andelen lärare som byter yrkesbana har minskat sedan legitimationen infördes. Cirka 15 procent av alla utbildade lärare arbetade utanför skolan 2021. Skillnaderna är dock stora mellan olika lärarkategorier: 27 procent av yrkeslärare och 7 procent av speciallärare har bytt yrkesbana. Andelen som lämnat yrket har minskat för vissa kategorier (till exempel yrkeslärare) och ökat för andra (till exempel lärare i
SCB:s undersökning visar att drygt hälften av de som lämnat läraryrket kan tänka sig att återvända, vilket är en lägre andel än 2016 (cirka 60 procent).76
3.4.3 Legitimerade lärare har högre löner än
Legitimerade lärare har haft bättre löneutveckling än
73De idag gällande lärarutbildningarna kom till stånd samma år som legitimationen infördes vilket gör det svårt att göra jämförelser med söktrycket före detta.
74På grund av en förändring i statistikinsamlingen till Yrkesregistret 2019 bör dock tidsjämförelsen göras med en viss försiktighet.
75Sveriges Lärare, Sökes: fler lärarkollegor En studie av var lärare som lämnat skolan befinner sig på arbetsmarknaden, 2023.
76SCB, Lärare utanför yrket 2022/23, 2023.
77Vi har i regressionsanalysen kontrollerat för skillnader i skolform, typ av huvudman, lärarens utbildningsnivå, antal aktiva år som lärare och kommun.
78Den första delen av Lärarlönelyftet infördes 2016, då regeringen beslutade om extra resurser för att förbättra lönenivåerna för erfarna och skickliga lärare. Den andra etappen av Lärarlönelyftet genomfördes 2018 och innebar medel för att höja lönerna, framför allt för lärare på skolor med särskilda utmaningar. Karriärstegsreformen som tillkom 2013 syftade till att göra läraryrket mer attraktivt genom att höja lönen för yrkesskickliga lärare.
Riksrevisionen 27
3.4.4 Lärarnas egen uppfattning om yrkets status
Enligt Skolverkets lärarenkät från hösten 201479 var det bara 6 procent av lärarna som bedömde att lärarlegitimationen hade påverkat yrkets status till det bättre i allmänhetens ögon.80 En liknande fråga ställdes 2018 inom ramen för den internationella undersökningen TALIS81 som visade att andelen svenska högstadielärare som ansåg att läraryrket hade hög status i samhället var 11 procent. Även om det är en fördubbling sedan 2014 är det en låg andel jämfört med OECD:s genomsnitt på 26 procent.82
3.4.5 Kvalitet i undervisningen
Eftersom kvalitet i undervisningen påverkas av många fler faktorer än lärarens legitimation och behörighet och dessutom är svårt att mäta har vi inte genomfört några analyser av om legitimationssystemet bidragit till högre kvalitet i undervisningen.83 Däremot ställdes kvalitetsfrågan till rektorer i både våra intervjuer och vår enkät till rektorerna. I enkätens fritextsvar angav nästan 15 procent av de svarande att de ansåg att legitimationen inte garanterar hög kvalitet på undervisningen. De flesta angav att legitimationen säkerställer att läraren har en utbildning och klarat av att ta en examen, men inte att hen är en skicklig och lämplig lärare.
Det fåtal rektorer som vi har intervjuat var positivt inställda till lärarlegitimationen och uppgav att den förenklar ansvarsutkrävande och anställningsförfaranden.
79Lärarenkäten 2014 besvarades av 1 544 lärare på grundskolans årskurs
80
81
82
83
Skolverket, Skolreformer i praktiken. Hur reformerna landade i grundskolans vardag
TALIS (Teaching and Learning International Survey) undersöker hur lärares och rektorers yrkesvardag ser ut. I studien deltar personal, lärare och rektorer i förskolan, förskoleklass och grundskolans årskurs
TALIS, En studie om lärares och rektorers arbete i grund- och gymnasieskolan. Delrapport 1, 2018.
Tidigare forskning på området har huvudsakligen pekat på en positiv effekt av lärarlegitimation på elevernas prestationer. För Sverige pekar exempelvis en studie på positiva effekter på elevers resultat av att undervisas av behöriga lärare. Effekten är också starkare för elever med högutbildade föräldrar. Se Andersson m.fl., ”Do you want your child to have a certified teacher?”, 2011. Den internationella forskningen är något splittrad men det finns ett flertal studier som pekar på att elever som undervisas av legitimerade lärare presterar bättre i skolan, se exempelvis
28 Riksrevisionen
4 Regeringens styrning av legitimationssystemet
Sammantaget visar våra iakttagelser i det här kapitlet på flera brister i regeringens utformning, styrning och uppföljning av legitimationssystemet, vilket har bidragit till att målen med legitimationssystemet inte uppnåtts. Nedan redogörs för våra huvudsakliga iakttagelser.
Regeringens beredning av reformen var omfattande, men det gjordes inte några riskanalyser av en eventuellt fortsatt eller ökad lärarbrist.
Aktörernas roller i legitimationssystemet är tydliga, men aktörerna saknar tillräckliga befogenheter för att effektivt bidra till systemets måluppfyllelse. Skolverket har inga förutsättningar för att pröva lärares lämplighet i samband med legitimationsansökan, Skolinspektionen har inget uppdrag att hantera anmälningar mot lärare utan legitimation, och domstolarna saknar tillgång till nödvändig information för att kunna efterleva den underrättelseskyldighet de har.
Regeringen har vidtagit vissa åtgärder för att lösa några av de problem som har uppstått sedan legitimationen infördes. Åtgärderna, som bland annat handlar om de undantag från legitimationskravet som införts och förlängts mot bakgrund av den fortsatta lärarbristen, samt borttagandet av lämplighetsbedömningen under introduktionsperioden, har kortsiktigt mildrat problemen men på sikt motverkat måluppfyllelsen. Men regeringen har också genomfört en del satsningar som bidragit till ökad måluppfyllelse, exempelvis satsningar för att få fler verksamma lärare att bli legitimerade och behöriga.
Regeringen har noggrant följt upp Skolverkets arbete med legitimationshandläggning, men uppföljningen av myndigheternas arbete med
Operationaliserade bedömningsgrunder för delfråga 2
•Regeringen har utgått från ett väl underbyggt underlag när reformen beslutades.
•Regeringen har tilldelat myndigheterna tydliga roller och ansvar så att syftena med legitimationssystemet uppnås.
•Regeringen har gett myndigheterna ändamålsenliga förutsättningar, i form av regelgivning och initiativ till lagstiftning, för att hantera legitimationsärenden på ett effektivt sätt.
•Regeringen har följt upp myndigheternas arbete och vid behov vidtagit relevanta åtgärder.
•Regeringen har följt upp hur legitimationssystemet fungerar och vid behov vidtagit relevanta åtgärder, samt utvärderat hur väl systemet uppnår avsedda mål och effekter.
Riksrevisionen 29
4.1Reformen byggde på orealistiska förväntningar
Granskningen visar att regeringens beredning av legitimationsreformen uppfyller majoriteten av de formella beredningskrav som finns men att det inte gjordes tillräckliga riskanalyser och konsekvensbedömningar av lärarbristen vilket kan ha bidragit till orealistiska förväntningar på reformen.
4.1.1 Lärarbristen beaktades inte i tillräcklig omfattning
En av anledningarna till reformen var en stor andel obehöriga lärare i skolan. Enligt en kartläggning av Statskontoret var det en hög andel lärare både i grund- och gymnasieskola som inte hade rätt behörighet för den skolform, den årskurs och det ämne de undervisade i 2006.84
I den statliga utredning som låg till grund för propositionen bedömdes att det även i framtiden skulle uppstå bristsituationer när undervisningen måste bedrivas av obehöriga lärare, och att det därför behövs undantag från behörighetsreglerna.85 Skolverket prognosticerade i sin lärarprognos för balans mellan nyutexaminerade och efterfrågan på nationell nivå men tydliggjorde att det fanns regionala och lokala skillnader. Det hade också konstaterats stora brister inom vissa specifika lärarkategorier. För att hantera lärarbristen inom dessa områden men också lärarbristen mer generellt, införde regeringen en rad undantag från legitimationskravet.
Samtidigt gjorde regeringen bedömningen att andelen obehöriga kommer att minska avsevärt, även om alla lärare inte skulle hinna bli legitimerade till dess att övergångsbestämmelserna slutade gälla.86 Regeringens förväntning var att legitimationen på sikt skulle göra yrket så attraktivt att lärarbristen skulle minska. Det skulle bli fler som söker sig till lärarutbildningen och de befintliga obehöriga lärarna skulle vidareutbilda sig så att de blev legitimerade.87
Vi kan inte se i dokumentationen av beredningsarbetet att regeringen resonerade kring riskerna med en fortsatt och eventuellt ökande lärarbrist, och inte heller hur den skulle påverkas av legitimationskravet. Det gjordes inte heller några konsekvensanalyser av hur de undantag som infördes skulle påverka måluppfyllelsen och lärarförsörjningen på sikt.
4.1.2 Omfattande beredning men flera synpunkter hanterades inte
Beredningen av legitimationsreformen var omfattande. Till exempel utarbetade regeringen, med anledning av de många synpunkterna från remissinstanserna, en promemoria med utökade förslag i förhållande till Lärarutredningen 2008, som sedan efter ytterligare en remissrunda låg till grund för propositionen.88
84Statskontoret, Lärares utbildning och undervisning i skolan. Kartläggning och analys, 2007.
85SOU 2008:52.
86Prop. 2010/11:20, s. 79, bet. 2010/11:UbU5, rskr. 2010/11:171.
87Prop. 2010/11:20, s.
88Regeringsbeslut U2010/2818/S.
30 Riksrevisionen
Samtidigt kan vi konstatera att synpunkter från flera, för skolväsendet viktiga aktörer, inte bemöttes eller beaktades tillräckligt väl.89 Granskningen visar att det var tämligen korta tidsramar mellan remisstiden och tidpunkten då propositionen lades fram, vilket kan förklara regeringens otillräckliga analys av remissinstansernas svar.
Exempelvis ifrågasatte flera instanser, till övervägande del lärosäten, kravet på en genomgången introduktionsperiod. Regeringen delade inte den bedömningen när propositionen lades fram 2010, men bara något år senare beslutade regeringen ändå att ta bort det kravet.
Flera remissinstanser ställde sig negativa till undantagen och efterfrågade andra, mer långsiktiga lösningar för att hantera lärarbristen.90 I remissvaren lyftes det också som anmärkningsvärt att regeringen i utformningen av systemet inte hade dragit lärdomar från legitimationssystemet inom hälso- och sjukvård.91 Det framfördes också synpunkter om att en lärarlegitimation i sig inte löser problemet med brist på behöriga lärare och elevernas sjunkande måluppfyllelse, samt att det fanns en risk för att den föreslagna utformningen därför inte skulle få önskade effekter.92
4.2Tydliga roller men otillräckliga förutsättningar för myndigheternas arbete
Granskningen visar att myndigheterna i legitimationssystemet har tydliga roller men att deras förutsättningar att bidra till att syftena med reformen nås inte är tillräckliga.
För att närmare analysera roll- och ansvarsfördelningen i lärarlegitimationssystemet har vi jämfört med utformningen av motsvarande system för sjuksköterskor. Det finns flera likheter mellan de två yrkesgrupperna: exempelvis jobbar båda yrkesgrupper inom välfärden,
4.2.1Skolverket har inga förutsättningar för att kontrollera lärarens lämplighet
Trots att reformens intention var att legitimation enbart ska utfärdas till kvalificerade och lämpliga lärare, har regeringen inte gett Skolverket några förutsättningar för att bedöma den sökandes lämplighet. Skolverket har inget mandat att kontrollera mot belastningsregistret, samtidigt som myndigheten enligt skollagen inte ska utfärda
89Till exempel remissvaren från Skolinspektionen, Skolverket och Barnombudsmannen på Remissvar U2013/7686/S.
90Till exempel remissvaren från Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet, HSAN och Barnombudsmannen på Remissvar U2010/2818/S.
91Remissvaren från HSAN, Statskontoret och Skolinspektionen på Remissvar U2010/2818/S.
92Till exempel remissvaren från Sveriges Kommuner och Landsting, Högskoleverket, Malmö kommun och Statskontoret på Remissvar U2010/2818/S.
Riksrevisionen 31
legitimation om förhållandena är sådana att legitimationen skulle återkallas om sökanden hade haft en sådan.
Frågan om Skolverket borde få tillgång till belastningsregistret vid legitimationsansökan berördes inte i förarbetena till reformen. Däremot togs frågan upp i samband med att kravet på en genomgången introduktionsperiod togs bort. Regeringen beslutade då att Skolverket inte skulle göra registerkontroll eftersom uppgifter i belastningsregistret ansågs vara särskilt integritetskänsliga och ett intrång i den personliga integriteten. De befintliga bestämmelserna om registerkontroll av personal inom skolväsendet innebar att en lärarstudent inte kunde genomgå den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) och att en lärare inte kunde få en anställning utan att visa upp ett registerutdrag, men att registerkontroll inte skedde i samband med legitimationsansökan. Regeringen konstaterade att denna ordning inte hade vållat några problem dittills.93
Lärarlegitimationer har utfärdats till personer med belastningar för grova brott
Vår registeranalys visar att det sedan 2011 är 28 personer som fått sin lärarlegitimation utfärdad efter att de blivit dömda för brott som finns med på skolutdraget (och innan brottet gallrats från belastningsregistret), däribland mycket allvarliga brott såsom sex fall av våldtäkt (varav tre mot barn). Även om antalet kan bedömas som litet, träffar dessa lärare dagligen många barn och elever. Om Skolverket hade kunnat inhämta uppgifter från belastningsregistret hade detta uppdagats inför utfärdandet av legitimationen. Vår registeranalys visar att ytterligare 35 personer fått sin legitimation utfärdad efter att deras brott gallrats från belastningsregistret, varav 21 som dömts för sexualbrott (barnpornografi ej inkluderat)94.95
Inom
Till skillnad från Skolverket har Socialstyrelsen möjlighet att kontrollera legitimationsansökningar mot vissa brott i belastningsregistret.96 Förekomst i belastningsregistret innebär dock inte automatiskt avslag, utan Socialstyrelsen bedömer varje fall individuellt, utifrån de bestämmelser som framgår av patientsäkerhetslagen.97 I de fall den sökande förekommer i belastningsregistret gör Socialstyrelsen också alltid en kontroll mot Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för
93Prop. 2013/14:220, s.
94Barnpornografi återfinns i 16 kap. 10 a § brottsbalken, och inte i 6 kap. om sexualbrott.
95Uppgifterna gallras från belastningsregistret efter en viss tid beroende på vilken påföljd som utdömts. När en person döms för ett brott vid ung ålder kan hen på grund av sin ålder får en lägre påföljd än vad en äldre person skulle ha fått, och att domen också gallras förhållandevis tidigt.
96Vid prövningen av ansökan gör Socialstyrelsen en kontroll mot belastningsregistret enligt 16 c § förordningen om belastningsregister. Enligt 20 § samma förordning får Socialstyrelsen ha direktåtkomst till uppgifter ur belastningsregistret.
97Se 4 kap. 1 § andra stycket och 8 kap. 3 § punkt 2 samt andra stycket patientsäkerhetslagen (2010:659).
32 Riksrevisionen
att kontrollera att personen inte haft något ärende hos dem. Enligt Socialstyrelsen kan de bevilja legitimation trots allvarliga brott, om särskilda skäl föreligger.98
När det gäller sjuksköterskor har inte en arbetsgivare samma skyldighet som inom skolan att vid nyanställning kontrollera utdrag från belastningsregistret. För arbete som innebär direkt och regelbunden kontakt med barn, exempelvis på barnsjukhus, ska dock den som erbjuds anställning visa upp ett utdrag från belastningsregistret på begäran av den som erbjuder anställningen.99
4.2.2 Skolinspektionens uttalade uppdrag är för smalt
Skolinspektionen har utöver uppdraget att göra anmälningar till LAN inget uttalat uppdrag att hantera klagomål mot lärare generellt.
IVO däremot hanterar klagomål mot både legitimerad och
När det gäller
Risk för att olämpliga
Granskningen visar att nästan en tredjedel av alla registrerade anmälningar och brottmålsdomar mot lärare eller förskollärare
Riksrevisionens genomgång av de 44 registrerade ärenden
98Mejl från företrädare för Socialstyrelsen,
991 § lagen om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn.
1001 § förordningen (2013:176) med instruktion för Inspektionen för vård och omsorg.
101Se 7 kap.
102Mejl från företrädare för Skolinspektionen,
Riksrevisionen 33
brottmålsdom, bland annat barnpornografibrott, sexuellt ofredande eller grov våldtäkt. I många fall är påföljden fängelse, men i vissa fall är påföljden dagsböter vilket innebär att läraren kan vara kvar i klassrummet. Ytterligare 9 av 44 avskrivna ärenden grundar sig på beslut från Barn- och elevombudet (BEO) som funnit att läraren utsatt en elev för kränkande behandling.103 Ytterligare 10 ärenden handlar om lärare som enligt den inkomna signalen utsatt eleven för sexuella kränkningar. Med andra ord hade majoriteten av dessa avskrivna ärenden med stor sannolikhet varit föremål för utredning och eventuell anmälan till LAN om läraren hade haft legitimation.
Även om skolans huvudmän har skyldighet att hantera samtliga klagomål, oberoende av lärarens legitimationsstatus, ser vi en risk för att olämpliga och oskickliga ickelegitimerade lärare kan undgå upptäckt om Skolinspektionen inte hanterar dem. Enligt sin instruktion ska Skolinspektionen verka för att alla barn och elever får tillgång till en likvärdig utbildning och annan verksamhet av god kvalitet i en trygg miljö.104 Det finns med andra ord inga avgränsningar om att myndighetens uppdrag generellt enbart ska omfatta legitimerade lärare.
Signaler som handlar om kränkande behandling eller sexuella trakasserier överlämnas dock till BEO respektive Diskrimineringsombudsmannen (DO) för vidare utredning, oavsett om läraren är legitimerad eller inte.105 Om signalen innehåller information som handlar om oskicklighet har Skolinspektionen ingen möjlighet att starta någon tillsyn gällande den enskilda läraren, eftersom de då inte har några disciplinpåföljder att landa i. Om bedömningen är att lärarens agerande tyder på brister på övergripande skolenhetsnivå kan en tillsyn initieras.106
Skolinspektionen har inga ”egna” disciplinpåföljder gentemot lärare
Eftersom Skolinspektionens uppdrag är att göra anmälningar till LAN innebär det att myndigheten själv inte meddelar några disciplinpåföljder till läraren. Skolinspektionen kan dock initiera en tillsyn med anledning av de inkomna signalerna men tillsynen riktas i så fall mot en skola eller huvudman, och inte mot en enskild lärare. I vilken omfattning sådan tillsyn initieras utifrån inkomna signaler är dock svårt att slå fast eftersom det kan vara flera inkomna signaler som tillsammans gör att ett ärende initieras.107
I utredningen som låg till grund för legitimationsreformen föreslogs att Skolinspektionen ska kunna framföra kritik mot den enskilde läraren.108 Förslaget togs även upp av flera remissinstanser men behandlades inte i propositionen.109
103BEO skickar en signal till Skolinspektionen.
104Se 1 § förordning (2011:556) med instruktion för Statens skolinspektion.
105Intervju med företrädare för Skolinspektionen,
106Mejl från företrädare för Skolinspektionen,
107Mejl från företrädare för Skolinspektionen,
108SOU 2008:52, s. 195.
109Remissvaren Lärarnas Riksförbund, Skolinspektionen och Skolverket.
34 Riksrevisionen
IVO däremot har, utöver ansvaret för att göra anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), även möjlighet att rikta kritik mot yrkesutövare, både ickelegitimerade och legitimerade, för konstaterade brister. I ungefär hälften av de 1 500 utredda klagomålen 2024 valde IVO att rikta kritik i sitt beslut, antingen till verksamheten eller till personalen.110
4.2.3LAN:s uppdrag är tydligt men det är oklart hur effektiva disciplinpåföljderna är
LAN:s uppdrag handlar om att efter anmälan av Skolinspektionen pröva frågor om lärares och förskollärares fortsatta rätt att inneha legitimation och om varning ska meddelas. Varning ska tilldelas för mindre förseelser, det vill säga lindrigare fall av oskicklighet och olämplighet.111 Granskningen visar att några remissinstanser var tveksamma till påföljden varning, i samband med Utbildningsdepartementets promemoria om legitimationssystemet.112 HSAN konstaterade att varning visat sig vara en ineffektiv disciplinpåföljd inom hälso- och sjukvårdens område och att den ersatts med andra disciplinpåföljder. Enligt regeringen var det dock inte nödvändigt att införa ytterligare disciplinära påföljder inom lärarlegitimationssystemet eftersom det riskerade att medföra onödig gränsdragningsproblematik.
I remissvaren lyftes också att det är oklart hur den varning som ges av LAN skiljer sig från en varning som en arbetsgivare kan ge sina anställda. Det ansågs även vara oklart vad varningen var tänkt att medföra i praktiken för läraren, och hur länge en varning ska belasta läraren i legitimationsregistret. Det finns än idag inga regler kring hur länge en varning ska finnas kvar.113
4.2.4Domstolar har underrättelseskyldighet men saknar förutsättningar för att fullgöra den
Enligt en förordning ska domstolar underrätta Skolinspektionen när legitimerade lärare eller förskollärare dömts för brott i eller i samband med sin yrkesutövning.114 Domstolar ska även informera om domar med annan påföljd än böter för följande brott: mord, dråp, grov misshandel, människorov, sexualbrott, grovt rån, barnpornografibrott, brott mot terroristbrottslagen och involverande av underårig i brottslighet.115
Både Domstolsverket och Skolinspektionen bekräftar att domar om brottsdömda legitimerade lärare inte alltid når Skolinspektionen. Problemet har funnits under en längre tid och gäller även andra legitimationsyrken som omfattas av domstolarnas underrättelseskyldighet. En anledning är att yrket sällan framgår i domen, särskilt om
110IVO, ”Klagomål enligt patientsäkerhetslagen (PSL)”, hämtad
111Prop. 2010/11:20, s. 57, bet. 2010/11:UbU5, rskr. 2010/11:171.
112Remissvaren från Skolinspektionen, HSAN och Lärarförbundet.
113Mejl från företrädare för
114Förordningen (2011:278) om underrättelse till Statens skolinspektion om domar i vissa brottmål.
115Se 1 § punkt 2 förordningen om underrättelse till Statens skolinspektion om domar i vissa brottmål.
Riksrevisionen 35
brottet inte begåtts i samband med yrkesutövningen. Det åligger därutöver den expedierande domstolshandläggaren att komma ihåg att vissa domar ska vidarebefordras till olika instanser. Till hjälp för detta finns stödmaterial på domstolarnas intranät.116
Vår registeranalys visar att det finns 92 legitimerade lärare som har dömts för brott som omfattas av uppräkningen i den ovannämnda förordningen. Av dessa har
35 lärare fått sina legitimationer återkallade, och en har varnats. Resterande 56 ärenden har inte behandlats av LAN och antas inte heller ha kommit till Skolinspektionens kännedom. Totalt 9 av dessa personer har dömts för våldtäkt, varav 4 våldtäkt mot barn, och 5 för sexuella övergrepp mot barn.
Domstolsverket har initierat ett projekt för att automatiskt kunna inhämta uppgifter från Skolverkets register över legitimerade lärare och förskollärare för att kontrollera om den åtalade i vissa specifika domar är legitimerad. Domstolsverket presenterade hösten 2024 den tekniska lösningen för ett sådant förfarande för Skolverket, och enligt Skolverket finns det inga rättsliga hinder för att domstolarna ska få tillgång till legitimationsregistret.117 I skrivande stund utreds de tekniska lösningar som måste vara på plats innan en automatiserad fråga och
4.2.5Flera betydande skillnader i jämförelse med legitimationssystemet för sjuksköterskor
Vår jämförelse med legitimationssystemet för sjuksköterskor visar att även om systemen är lika på systemnivå, finns betydande skillnader i de berörda aktörernas ansvar och befogenheter, se tabell 2.
Tabell 2 Jämförelse mellan legitimationssystemen för lärare respektive sjuksköterskor
Lärarlegitimation | Sjuksköterskelegitimation | |
Legitimationen handläggs av | Skolverket | Socialstyrelsen |
Kontroll mot belastningsregistret | Nej | Ja |
Har rätt till tillgång till | Nej | Ja |
belastningsregistret | ||
Krav på legitimation | Behörig examen | Behörig examen |
Ekonomiskt mål | Bidra till kostnaderna | Full kostnadstäckning |
Anmälningar hanteras av | Skolinspektionen | IVO |
Har uppdrag att utreda klagomål | Nej | Ja, i instruktion |
Har uppdrag att göra | Ja | Ja |
anmälningar till ansvarsnämnden | ||
Återrapporteringskrav i | Nej | Ja |
regleringsbrevet | ||
116Intervju med företrädare för Domstolsverket,
117Skolverket, PM Skolverkets bedömning avseende
118Mejl från företrädare för Domstolsverket,
36 Riksrevisionen
Lärarlegitimation | Sjuksköterskelegitimation | |
Hanterar klagomål om icke- | Nej | Ja |
legitimerad personal | ||
Möjliga egna disciplinpåföljder | Nej | Kritik |
Domstolar har skyldighet att | Ja | Ja |
rapportera brott | ||
Har tillgång till | Nej | Ja, kan begära utdrag. |
belastningsregistret | ||
Arbetsgivare informeras av | Nej | Ja |
beslutet till ansvarsnämnden | ||
Huvudmän/vårdgivare har | Nej | Ja |
lagstadgad skyldighet att anmäla | ||
missförhållanden till | ||
tillsynsmyndigheten | ||
Disciplinpåföljder beslutas av | LAN | HSAN |
Organisationsform | Inryms i Skolverket men | Egen myndighet |
fattar egna beslut | ||
Uppdraget regleras | Skollagen och Skolverkets | Instruktion för HSAN |
instruktion | ||
Sammansättning av nämnden | Domare, 8 ledamöter med | Domare, 4 representanter för |
särskild sakkunskap om och | parterna och 4 | |
praktisk erfarenhet av skol- | representanter för | |
eller förskoleverksamhet. | allmänheten. | |
Frågor som prövas av nämnden | − Varning | − Prövotid |
− Återkallelse av legitimation | − Återkallelse av legitimation | |
− Föreläggande om | − Återkallelse av annan | |
läkarundersökning | behörighet | |
− Ny legitimation när | − Indragning/begränsning av | |
legitimation är återkallad | förskrivningsrätt | |
− Föreläggande om | ||
läkarundersökning | ||
− Ny legitimation när | ||
legitimation är återkallad | ||
− Ny behörighet när | ||
yrkesutövarens behörighet | ||
är återkallad | ||
Vilka som informeras av beslutet | Senast kända arbetsgivare, | Endast parter |
parter | ||
Registerkontroll vid | Ja, lagstadgad kontroll alltid | Enbart vid direkt och |
nyanställningar | regelbunden kontakt med | |
barn och unga mm | ||
Källa: Riksrevisionens sammanställning. |
4.3 Regeringen har vidtagit vissa åtgärder
Granskningen visar att regeringar vid olika tillfällen har vidtagit åtgärder för att anpassa legitimationssystemet till rådande omständigheter. Flera av dessa justeringar har kortsiktigt mildrat de uppkomna problemen men på sikt motverkat måluppfyllelsen. Men regeringar har också vidtagit vissa åtgärder för att öka måluppfyllelsen: bland annat har de infört legitimationskravet för fritidspedagoger och genomfört fortbildningsinsatser för att fler lärare ska bli legitimerade och behöriga.
Riksrevisionen 37
4.3.1 Regeringen har infört allt fler undantagsregler
I samband med reformen införde regeringen ett antal undantag från legitimationskravet, dels för att hantera bristen på lärare (exempelvis yrkeslärare och modersmålslärare), dels för att underlätta för verksamheter med särskilda inriktningar (exempelvis Internationella Engelska Skolan och Waldorfskolor).119 Granskningen visar att regeringar sedan dess vid olika tillfällen har infört fler undantag från legitimationskravet och även förlängt övergångsperioden.120 Därutöver har regeringen infört så kallade försöksverksamheter som i praktiken innebär undantag från legitimationskravet.121 Alla dessa undantagsregler har lett till ett komplext och svåröverskådligt system med många
I Lärarutredningen 2008 konstaterades att undantagsreglerna hade börjat användas i alltför stor omfattning, vilket urholkade behörighetsreglerna. Utredningen betonade därför vikten av att synliggöra och kontrollera undantagen i framtiden.123 Även remissinstanserna lyfte behovet av uppföljning för att säkerställa att undantagsreglerna efterlevs och inte överutnyttjas.124
Granskningen visar att regeringen inte har följt upp användningen av undantagsreglerna, förutom vid ett tillfälle när en särskild utredare fick i uppdrag att se över undantagen för yrkeslärare och modersmålslärare.125 Enligt Skolinspektionen och Sveriges Lärare använder huvudmän ofta de undantagsmöjligheter som finns för att säkerställa tillgången till personal.126 Detta innebär risk för att de tillfälliga anställningarna ständigt förnyas istället för att tjänsterna utlyses, att undantagen blir en permanent lösning och att skolhuvudmännen inte gör tillräckliga ansträngningar för att rekrytera legitimerade lärare.127
4.3.2 Oklart hur lämpligheten ska bedömas
En central del i legitimationssystemet var att efter lärar- eller förskollärarexamen ytterligare pröva om en lärare eller förskollärare var lämplig att självständigt utöva yrket. Under våren 2014 beslutade riksdagen att ta bort kravet på en genomgången och
119Prop. 2009/10:165, bet. 2009/10:UbU21, rskr. 2009/10:371.
120Prop. 2012/13:187, bet. 2013/14:UbU6, rskr. 2013/14:27; Prop. 2013/14:148, bet. 2013/14:UbU21, rskr. 2013/14:292; Prop. 2017/18:182, bet. 2017/18:UbU27, rskr. 2017/18:310; Prop. 2020/21:152, bet. 2020/21:UbU19, rskr. 2020/21:309.
121Prop. 2015/16:23, bet. 2015/16:UbU8, rskr. 2015/16:127; Prop. 2020/21:152, bet. 2020/21:UbU19, rskr. 2020/21:309.
122SOU 2022:53.
123SOU 2008:52, s. 238.
124Till exempel remissvar från Lärarnas Riksförbund och Skolinspektionen.
125Dir. 2016:76.
126Intervju med företrädare för Sveriges Lärare,
127Skolinspektionen, Huvudmäns och rektorers ansträngningar för att öka andelen behöriga lärare i grundskolan, Tematisk kvalitetsgranskning, 2023, s. 12.
38 Riksrevisionen
godkänd introduktionsperiod för att få legitimation.128 Det kravet ersattes med en möjlighet för Skolverket att avslå en ansökan om legitimation om förhållandena är sådana att legitimationen skulle ha återkallats om den sökande hade varit legitimerad.129
Den främsta anledningen till det slopade kravet var att det försvårade inträdet på arbetsmarknaden för nyutexaminerade eftersom Skolverket inte hann utfärda legitimationerna i anslutning till att introduktionsperioden fullföljts.130 Regeringen bedömde att de negativa effekterna av kravet vägde tyngre, trots den extra kvalitetssäkringen av lärarens lämplighet som kravet på genomgången introduktionsperiod innebar.
I förarbetet till lagändringen om slopat krav på introduktionsperiod för lärarlegitimation ansåg regeringen att det var lärosätenas uppgift att bedöma yrkeslämpligheten under lärarutbildningen, framför allt genom VFU:n. Regeringen framförde att mycket hade gjorts för att skärpa kraven i lärar- och förskollärarutbildningen inklusive höjd kvalitet i
Under våra intervjuer med rektorer har det lyfts att det är varierande kvalitet på de studenter som kommer ut på VFU. Många studenter är duktiga men ibland kommer det studenter som är uppenbart olämpliga för att arbeta i skola, men som efter ett eller två försök ändå godkänns på VFU. Även UKÄ har konstaterat brister inom VFU:n och konstaterar att det kan vara svårt att säkerställa de examensmål som avser VFU:n.133
Alla nyanställda får, trots lagkrav, inte introduktionsperiod
En huvudman som har anställt en nyutexaminerad lärare har dock fortsatt en lagreglerad skyldighet att se till att läraren, i omedelbar anslutning till anställningens början, genomför en introduktionsperiod.134 Enligt en undersökning från Sveriges Lärare 2024 fick knappt hälften av de nya lärarna en introduktionsperiod och en lika stor andel hade en mentor.135 I Skolinspektionens undersökning Skolenkäten 2021 uppgav 66 procent av grundskollärarna, och en lika stor andel av gymnasielärarna, att arbetsplatsen har rutiner för att introducera nyanställda lärare i arbetet.136
128Prop. 2013/14:220, s. 11, bet. 2013/14:UbU17, rskr. 2013/14:264.
129Prop. 2013/14:220, s. 11, bet. 2013/14:UbU17, rskr. 2013/14:264. Se även 2 kap. 16 § skollagen.
130Prop. 2013/14:220, s. 14, bet. 2013/14:UbU17, rskr. 2013/14:264.
131Prop. 2013/14:220, s. 16, bet. 2013/14:UbU17, rskr. 2013/14:264.
132Utbildningsdepartementets svar på Riksrevisionens frågor,
133UKÄ, Lärarutbildningarna: Kvalitet, utmaningar och strategier
134Se 2 kap. 22 a § skollagen och 5 kap. förordningen om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare.
135Vi Lärare, ”Varannan nyexad lärare saknar introduktion”,
136Skolinspektionen, Skolenkäten 2021, 2022.
Riksrevisionen 39
4.3.3Flera statliga satsningar för att få fler legitimerade och behöriga lärare och förskollärare i skolan
Regeringen har även vidtagit åtgärder för att underlätta för
4.4Det
Granskningen visar att regeringens uppföljning av myndigheternas arbete med anmälningar mot lärare har varit relativt översiktlig. Skolinspektionen har varken tilldelats återrapporteringskrav eller regeringsuppdrag som har bäring på myndighetens verksamhet med
4.4.1Intensiv uppföljning av legitimationshandläggningen under reformens första år
Redan innan legitimationen infördes fick Skolverket i uppdrag att förbereda och organisera arbetet med att legitimera lärare och förskollärare, samt återrapportera detta till regeringen.137 Under
I regleringsbreven för 2016 och 2017 fick Skolverket i uppdrag att öka produktiviteten i handläggningen av legitimationsansökningar, och redovisningskravet utökades med produktivitet, styckkostnader och åtgärder för att bibehålla kvaliteten i handläggningen. Sedan 2018 har Skolverket inte fått något årligt uppdrag avseende legitimationsverksamheten, men redovisar fortfarande såväl legitimationsverksamheten som
137Regeringsbeslut U2010/6930/S.
138Myndigheten skulle redovisa antal ansökningar, antal utfärdade legitimationer, handläggningstid, antal ärenden i LAN, antal varningar, antal återkallade legitimationer, och antal lärare eller förskollärare som tidigare har haft legitimation och som på nytt meddelats legitimation samt kostnader fördelat på handläggning, it, information och övrigt, inklusive en kostnadsanalys.
139Regleringsbrev för Skolverket budgetåren
40 Riksrevisionen
4.4.2 Skolinspektionen har aldrig fått något återrapporteringskrav
Sedan systemet infördes 2011 har regeringen aldrig givit Skolinspektionen något återrapporteringskrav avseende anmälningar till LAN. Frågan om anmälningar mot lärare har funnits på dagordningen för myndighetsdialogen en gång under de 13 år som gått sedan systemet infördes.140
Skolinspektionens årsredovisningar innehåller en sparsam redovisning av myndighetens arbete med
4.5 Ingen utvärdering eller uppföljning på systemnivå
Granskningen visar att regeringen har följt upp några delar av legitimationssystemet men att det inte finns någon sammantagen bild av i vilken utsträckning regeringens ambitioner med reformen har realiserats, eller hur systemet fungerar i sin helhet.
4.5.1 Reformen har inte utvärderats
Sedan lärarlegitimationssystemet trädde i kraft har ingen övergripande utvärdering av reformen gjorts.141 Ändå angav regeringen inför reformen att den avsåg att
”i samarbete med bland annat Skolverket, Skolinspektionen och Sveriges Kommuner och Landsting följa och analysera utvecklingen av legitimationssystemet och de ekonomiska konsekvenserna av reformen”.142 Även i förarbeten till reformen lyftes att det är angeläget att följa upp och utvärdera vilka effekter reformen får på olika nivåer, och att det kan finnas anledning att göra både löpande uppföljningar som bör bedrivas inom ramen för systemen och mer djupgående utvärderingar av själva reformen.143 På senare år har även den statliga utredningen om statens ansvar för skolan lyft behovet av att utvärdera lärarlegitimationen i relation till reformens syften.144
4.5.2 Delar av systemet har följts upp
Regeringar har genom regeringsuppdrag till olika myndigheter skaffat sig kunskap om vissa delar av legitimationssystemet. Exempelvis fick Skolinspektionen 2014 i uppdrag att granska hur huvudmännen tillhandahåller den introduktionsperiod som de är skyldiga att ge lärare och förskollärare under det första året i yrket.145 I rapporten konstaterade Skolinspektionen att introduktionsperioden i huvudsak fungerade väl,
140Utbildningsdepartementets svar på Riksrevisionens tilläggsfrågor,
141SOU 2022:53, s. 946.
142Prop. 2010/11:20, s. 81, bet. 2010/11:UbU5, rskr. 2010/11:171.
143SOU 2008:52, s. 257.
144SOU 2022:53, s. 943.
145Regeringsbeslut U2014/5218/GV.
Riksrevisionen 41
men att huvudmännen behöver ta ett större ansvar för innehållet i introduktionsperioden så att dess syfte kan uppfyllas.146
Samma år gav regeringen också uppdrag åt UKÄ att genomföra en särskild uppföljning av VFU:n på lärarutbildningar.147 Regeringen gav sedan 2016 en särskild utredare i uppdrag att bland annat se över behörighets- och legitimationsreglerna, och vid behov lämna förslag på justeringar.148 Med utgångspunkt i det delbetänkandet som utredningen lämnade149, har regeringen beslutat om flera propositioner.150
Därutöver gav regeringen 2020 Statskontoret i uppdrag att utreda klagomålshanteringen inom skolväsendet.151 I det arbetet avgränsade dock Statskontoret bort Skolinspektionens och LAN:s arbete med anmälningar mot enskilda lärare.152
Den nuvarande regeringen gav lärarutbildningsutredningen i uppdrag att bland annat föreslå hur regleringen av krav på lämplighet för lärarutbildningen kan skärpas.153 Utredningen presenterades i november 2024 och bedömde att det inte finns tillräckligt underlag för att införa ett generellt krav på lämplighetsbedömning vid antagning till lärarutbildning. Utredningen bedömde dock att dagens möjlighet för lärosäten att använda lämplighet för utbildningen som ett särskilt behörighetskrav bör finnas kvar, och att möjligheten ska utvidgas så att även KPU omfattas av den.154
Skolinspektionen har genomfört flera uppföljningar
Skolinspektionen har under det senaste året på eget initiativ genomfört flera tematiska tillsyner inom områden som direkt eller indirekt belyser olika aspekter av legitimationssystemet. I kapitel 3 har vi kort beskrivit myndighetens tillsyner om bland annat betygsättning och skolornas efterlevnad av lagkravet avseende tillsvidareanställningar för lärare och förskollärare. Under höstterminen 2024 genomförde Skolinspektionen en tematisk tillsyn av registerkontrollen på kommunala skolor.155 Vi har också noterat att regeringen i regleringsbrevet för 2025 gett Skolinspektionen i uppdrag att granska registerkontrollen inom förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg samt inom pedagogisk omsorg under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds.156
146Skolinspektionen, Årsredovisning 2014, 2015.
147Regeringsbeslut U2014/3010.
148Dir. 2016:76.
149SOU 2017:51.
150Utbildningsdepartementets svar på Riksrevisionens frågor,
151Regeringsbeslut U2020/03117/GV.
152Statskontoret, Klagomålshanteringen i skolan Förslag till ett mer ändamålsenligt system, 2020.
153Dir. 2023:111, s. 5
154SOU 2024:81, s. 230.
155Skolinspektionen, Direktivunderlag Tematisk tillsyn av kommunala skolors kontroll av registerutdrag, 2024.
156Regeringsbeslut U2023/00710, U2024/02239, U2024/02837 (delvis).
42 Riksrevisionen
5 Myndigheternas arbete
Sammantaget visar våra iakttagelser i det här kapitlet att de granskade myndigheternas arbete i stor utsträckning uppfyller de lagstadgade kraven på handläggning och utredning. Trots detta bidrar myndigheternas arbete inte i tillräcklig omfattning till att alla barn och elever undervisas av kvalificerade och lämpliga lärare. Nedan redogörs för våra huvudsakliga iakttagelser.
Skolverkets legitimationshandläggning handlar enbart om en bedömning av lärares formella kvalifikationer, och det görs ingen kontroll eller bedömning av lärares lämplighet. Trots att den genomsnittliga handläggningstiden för legitimationsansökningar är under det förordningsstyrda kravet på fyra månader, tar behörighetsbedömningen ofta mycket tid i anspråk, huvudsakligen på grund av den svårtolkade behörighetsförordningen. För lärare med utländsk examen tar det i de flesta fall betydligt längre tid än fyra månader att få legitimation, och många av dem behöver betala dubbla ansökningsavgifter.
Skolinspektionen kan fånga upp signaler om olämpliga lärare från flera källor, men det sker underrapportering från skolor och huvudmän samt från domstolarna. Det finns skolor som inte ens känner till att de kan anmäla olämpliga lärare till Skolinspektionen. Vidare visar granskningen att Skolinspektionens handläggning och utredning av
LAN har välfungerande rutiner för såväl kommuniceringen med parterna som beredningen av besluten. Även om de genomsnittliga handläggningstiderna varit stabila och inte överdrivet långa visar granskningen att det finns ett visst utrymme för att förkorta handläggningstiderna.
Operationaliserade bedömningsgrunder för delfråga 3
•Skolverket ska ha effektiva rutiner för att säkerställa att legitimation utfärdas till kvalificerade och lämpliga lärare, vilket bland annat innebär att legitimationer ska utfärdas med rimliga handläggningstider.
•Skolinspektionen ska ha effektiva rutiner för att hantera inkomna signaler om oskickliga, brottsdömda och på annat sätt olämpliga lärare, och anmälningsmöjligheterna ska vara kända för skolhuvudmännen och allmänheten.
•Skolinspektionens handläggning och utredning av
•Skolinspektionen ska ha ett system för att prioritera ärenden med överhängande risk för att barn och elever kan fara illa.
•LAN ska ha effektiva rutiner för kommunicering med parterna.
•LAN:s beredning av beslut ska inte dra ut på tiden: det ska alltså inte gå för lång tid mellan åtgärder som driver handläggningen framåt.
Riksrevisionen 43
5.1Skolverkets handläggning säkerställer inte lämpligheten
Granskningen visar att Skolverkets handläggning av legitimationsansökningar handlar om kontroll och bedömning av den sökandes utbildning och kvalifikationer. Någon bedömning av lämpligheten förekommer dock inte, trots att detta var tanken med legitimationen när den infördes. Inte heller sker någon kontroll mot belastningsregistret eftersom det inte finns något lagstöd för detta.
De flesta ärenden ligger under det förordningsstyrda kravet på fyra månaders handläggningstid, men handläggningsprocessen för sökande med utbildning från tredje land innebär ofta långa väntetider och i många fall dubbla ansökningsavgifter.
5.1.1Bedömning av lärarens behörighet är i många fall ett komplext uppdrag
För att få legitimation måste den sökande ha en lärarexamen, förskollärarexamen eller fritidspedagogexamen, eller motsvarande genom en utländsk utbildning. En legitimation visar inte bara vilken examen läraren har utan också vilka skolformer, årskurser och ämnen som läraren är behörig att undervisa i.
Det vanligaste är att den sökande får de behörigheter som finns i den sökandes examen. Men det är också möjligt att få fler behörigheter utöver lärar- eller förskollärarexamen om den sökande har ytterligare högskolestudier eller relevanta yrkeskunskaper.
Behörighetsförordningen, som är grunden för Skolverkets bedömning av den sökandens behörighet, upplevs som överreglerad och svårtolkad, vilket medför att handläggare ofta behöver göra egna subjektiva tolkningar.157 Särskilt komplicerad och resurskrävande är bedömningen av behörighet i yrkesämnen. Då krävs det i många fall en validering av lärarens kunskaper och kompetenser som har skaffats på annat sätt än genom utbildning. Även lärarna har svårt att tolka förordningen när de ansöker om utökade behörigheter på sin befintliga legitimation. Då behöver de själva ange vilka ämnen, årskurser och skolformer de ansöker om behörigheter i.158
Den svårtolkade behörighetsförordningen ökar också risken för att den sökande får fel behörigheter. Riksrevisionens enkät och intervjuer visar att rektorer och lärare anser att Skolverket ibland tilldelat behörigheter i ämnen och årskurser som lärarna inte är kvalificerade för. I synnerhet under de första åren kunde behörighetsgivningen likna ”ett lotteri”.159
5.1.2 Skolverket gör ingen bedömning av den sökandens lämplighet
Enligt skollagen får legitimation inte ”meddelas om förhållandena är sådana att legitimationen skulle ha återkallats enligt 23 § om den sökande hade varit
157Intervjuer med företrädare för Skolverket,
158Intervjuer med företrädare för Skolverket,
159Intervju med rektor 3,
44 Riksrevisionen
legitimerad”.160 Det innebär att legitimationen inte ska utfärdas om den sökande har varit grovt oskicklig eller olämplig i sin yrkesutövning eller begått ett allvarligt brott som gör att hens lämplighet att verka som lärare eller förskollärare kan ifrågasättas. Andra skäl kan vara att läraren, på grund av sjukdom eller någon liknande omständighet, inte kan utöva yrket tillfredsställande.
Av våra intervjuer med Skolverkets handläggare framgår att det i praktiken är svårt, om inte omöjligt, att tillämpa denna lagbestämmelse.161 Skolverket har inte rätt att få ut uppgifter ur belastningsregistret.162 Som vi redogjort för tidigare i rapporten har legitimationen utfärdats till personer som blivit dömda för grova brott (se avsnitt 4.2.1).
Ett ytterligare sätt att kontrollera eventuell olämplighet vore att handläggaren kontrollerar om den sökande har förekommit i Skolinspektionens signalhantering. Vad gäller vårdyrken har Socialstyrelsen ibland kontakt med IVO för att säkerställa att sökanden inte har några ärenden som kan påverka deras lämplighet att utöva yrket.163 En svårighet vad gäller läraryrken är dock att Skolinspektionen inte utreder ickelegitimerade lärare, så de enda tillgängliga uppgifterna om dessa är i så fall inkomna signaler. Samtidigt kan vi konstatera att många lärare som ansöker om legitimation i dag är nyutexaminerade, vilket innebär att de oftast inte heller har någon historik i yrkeslivet som enligt bestämmelsen skulle kunna vägas in i bedömningen.
5.1.3Majoriteten av legitimationer utfärdas inom det förordningsstyrda handläggningskravet
Sedan 1 december 2013 finns ett förordningsstyrt krav på att Skolverket ska meddela ett beslut om legitimation inom fyra månader efter det att den sökandes alla handlingar har kommit in till myndigheten.164
De genomsnittliga handläggningstiderna har stabiliserats
När lärarlegitimationen infördes hade Skolverket stora problem med att utfärda legitimationer i den takt som ansökningarna kom in. Handläggningstiden uppgick ofta till mer än ett år. Detta berodde framför allt på varierande innehåll i äldre lärarutbildningar och kurser med otydligt innehåll som var komplicerade och tidskrävande att utreda.165 Handläggningstiderna har förkortats avsevärt sedan mitten av
I januari 2025 uppgick den beräknade handläggningstiden till cirka
160Se 2 kap. 16 § andra stycket skollagen.
161Intervjuer med företrädare för Skolverket,
162Lag om belastningsregister (1998:620).
163Mejl från företrädare för Socialstyrelsen,
164Se 4 kap. 3 § förordningen om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare.
165Skolverket, Redovisning av regeringsuppdrag, 2013.
166Skolverket, ”Vad händer efter att jag ansökt?”, hämtad
Riksrevisionen 45
3 veckor.167 Sjuksköterskelegitimationen baseras dock enbart på examen, och innehåller inte flera olika behörigheter, vilket gör processen enklare och snabbare. Det examineras varje år betydligt färre sjuksköterskor än lärare.
Handläggningstiden för legitimation hos Skolverket varierar beroende på hur många ansökningar som ligger i kö och vilken typ av examen och behörigheter ansökan avser. Att komplettera en befintlig legitimation med ytterligare behörigheter tar ofta längre tid att handlägga än en ny legitimation efter lärarexamen, och mest tidskrävande är ärenden med yrkesämnen. I de allra flesta fall går dock prövningen av ansökningar med svensk examen tämligen snabbt – bara på någon timme. Sett till olika ärendekategorier tar ansökningar som rör utländsk examen mest tid i anspråk (se avsnitt 5.1.4).
I vår enkät till rektorerna har det framkommit att handläggningen av legitimationen ibland kan utgöra ett hinder för rekrytering, så att läraren får en visstidsanställning i väntan på sin legitimation.
Skolverket behandlar alla ansökningar i den ordning de kommer in till myndigheten, oavsett kategori eller beräknad handläggningstid. Enligt myndigheten själv kan de inte ge någon förtur i ansökningsprocessen.168
Diagram 4 Genomsnittlig handläggningstid (antalet kalenderdagar) för olika typer av legitimationsärenden,
Antal kalenderdagar
450
400
350
300
250
200
150
100
50
0
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024
Svensk examen | Behörighetsutökning | Utländsk examen | |
Anm.: Uppgifter om behörighetsutökning finns fr.o.m. 2013. För ärenden som rör utländsk examen krävs oftast två ansökningar. Figuren redovisar genomsnittlig handläggningstid per ansökan, inte den sammanlagda väntetiden för den sökande.
Källa: Skolverket.
167Socialstyrelsen, ”Ansökan om legitimation”, hämtad
168Intervju med företrädare för Skolverket,
46 Riksrevisionen
5.1.4För lärare med utländsk examen tar det lång tid att få sin legitimation
Ungefär 10 procent av alla inkomna ansökningar baseras på en utländsk examen. Cirka tre fjärdedelar av dessa ärenden kommer från sökande som har utbildning från länder utanför EU/EES/Schweiz, så kallat tredje land.169 Det har handlat om cirka
Vart femte ärende som rör utländsk examen uppfyller inte det förordningsstyrda handläggningskravet
Enligt Skolverket var den genomsnittliga handläggningstiden för ansökningar som rör utländsk examen 85 dagar 2024. Trots drastiskt minskade handläggningstider sedan mitten av
Eftersom handläggningen av ansökningar som rör utländsk examen innehåller fler steg förefaller det rimligt att det tar längre tid. De största skillnaderna jämfört med svensk examen är att Skolverket hämtar ett yttrande avseende den utländska utbildningen från Universitets- och högskolrådet (UHR), och också behöver bedöma om den sökande uppfyller de nationella kraven.170
De flesta sökande med utländsk examen gör i praktiken två ansökningar
Skolverkets handläggningsprocess för ärenden som rör utländsk examen skiljer sig i flera avseenden från den för svensk lärarexamen. Många lärare med utländsk examen måste idag ansöka två gånger. Den första ansökan avser en bedömning av den sökandes utbildning. Eftersom det är vanligt att den första ansökan avslås helt eller delvis på grund av att den sökande inte uppfyller krav i behörighetsförordningen och/eller Skolverkets nationella krav får den sökande genomföra kompletterande åtgärder och därefter ansöka på nytt.171 En närmare beskrivning av processen finns i bilaga 2.
Eftersom sökande med utländsk examen ofta behöver komplettera sin kompetens, blir den faktiska tiden från första ansökan till beslut om beviljad legitimation betydligt längre än den genomsnittliga handläggningstid som Skolverket redovisar för alla ärenden som rör utländsk examen. Den sammanlagda tiden från första ansökan, inklusive tiden som kompletteringar tar i anspråk, till utfärdad legitimation, är inte sällan längre än två år. Det finns dock många individuella variationer, och enbart
169Mejl från företrädare för Skolverket,
170Intervju med företrädare för Skolverket,
171Vid ansökningar som är baserade på utländska utbildningar tillämpas bestämmelserna i behörighetsförordningen och i relevanta styrande och stödjande dokument. Utbildningarna ska därutöver även uppfylla Skolverkets nationella krav, vilka framgår av SKOLFS 2016:12. För utbildningar från EU/EES/Schweiz tillämpas även regler som grundar sig på EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv.
Riksrevisionen 47
tidsåtgången för bedömning av utländsk lärarexamen hos UHR varierar mellan några dagar och flera veckor.172
Figur 2 Legitimationsansökningsprocessen för lärare med examen från EU/EES/Schweiz respektive tredje land
Sökande vidtar | Intyg med | |||
EU/EES/Schweiz | Grundansökan | kompensations- | kompensations- | |
Villkorat bifall med | åtgärder | åtgärder | ||
kompensations- | ||||
Betalar 1 500 kr | åtgärder | Betalar 0 kr | ||
Sökande genomför | Återansökan | |||
Tredje land | Grundansökan | med intyg på | ||
kompletteringar | ||||
Avslag med | kompletteringar | |||
kompletterings- | ||||
Betalar 1 500 kr | hänvisningar | Betalar 1 500 kr | ||
Källa: Riksrevisionen.
Sökande med examen från tredje land betalar dubbla avgifter
Eftersom de sökande skickar in ansökan två gånger innebär det också att de i vissa fall, om de har examen från tredje land, behöver betala avgift två gånger, se figur 2. Först för att få utbildningen bedömd och kompletteringsbehoven fastställda (grundansökan) och sedan för prövningen efter genomförda kompletteringar (återansökan). Skolverket har hemställt regeringen att ändra reglerna i behörighetsförordningen så att avgiften endast ska betalas en gång.173 Regeringen har inte återkommit i frågan, och i skrivande stund har Skolverket börjat undersöka möjligheterna att ändra processen utan förordningsändringar.174 Jämförelsevis har Socialstyrelsen utformat sin legitimationsprocess inom vårdyrken så att sökande med utbildning från tredje land enbart betalar en avgift.
5.2Skolinspektionens hantering av
Granskningen visar att Skolinspektionen fångar in signaler om olämpliga och oskickliga lärare via olika källor men det finns indikationer på underrapportering från bland annat huvudmän och skolor samt från domstolarna.
Sedan 2011 har cirka vart tionde
172Mejl från företrädare för Skolverket,
173Skolverket, Hemställan om ändrade regler för ansökningsavgift för lärar- och förskollärarlegitimation med utländsk examen, 2023.
174Mejl från företrädare för Skolverket,
48 Riksrevisionen
Granskningen visar också att många ärenden har ställtider som enligt Riksrevisionen är svåra att motivera.
5.2.1Trots att signaler fångas upp från olika källor finns det risk för underrapportering
Skolinspektionen kan få information om olämpliga och oskickliga lärare genom inkomna signaler från vårdnadshavare, elever och skolor, samt i samband med myndighetens egen tillsyn eller via brottmålsdomar från de allmänna domstolarna. Myndigheten kan också starta ärenden om enskilda lärare om de via mediebevakning får kännedom om missförhållanden, eller om BEO eller DO skickat en signal om ett ärende om kränkande behandling som involverat en lärare.
På Skolinspektionens hemsida finns information om möjligheten att lämna uppgifter om en olämplig legitimerad lärare eller förskollärare. Granskningen visar att en tredjedel av de inkomna signalerna om en enskild lärare, som registrerades av Skolinspektionen
Alla inkomna signaler blir inte föremål för utredning
Alla inkomna signaler till Skolinspektionen om olämpliga lärare blir inte ett LAN- ärende. Det är Skolinspektionens uppdrag som styr om ett ärende ska startas och utredas.176 Därför blir signaler som avser
Särskild hantering av inkomna domar avseende brottsdömda lärare
De signaler om lärare som kommer till Skolinspektionen från domstolar hanteras dock på ett annat sätt. Information om brottsdömda lärare kommer direkt till myndighetens rättsenhet som också bevakar att domarna vinner laga kraft innan ärendet kan börja utredas av de regionala utredarna.
Som nämnts ovan startar Skolinspektionen som regel inte ärenden som avser ickelegitimerade lärare, inte heller när domstolarna underrättat om brottsdömda lärare utan legitimation. Även om Skolinspektionen inte kan starta ett
175Med inkomna signaler avses här inkomna anmälningar fram till augusti 2021 och inkomna signaler efter augusti 2021.
176Skolinspektionen, Vägledning för gemensamma arbetssätt avseende myndighetens samlade signalhantering, riktad tillsyn på generell nivå och individnivå, 2023.
177Intervju med företrädare för Skolinspektionen,
Riksrevisionen 49
inte resulterat i ett ärende eller tillsyn, till huvudmannen för hantering.178 Det görs dock inte när det gäller inkommen information från domstolar, vilket beror på att domar sällan innehåller uppgifter om lärarens arbetsgivare.179 Samtidigt framgår av myndighetens interna riktlinjer att de som huvudregel inte informerar huvudmannen om inkomna uppgifter, men att det ska göras när det handlar om uppgifter som är av mycket allvarlig art och som skyndsamt måste komma till huvudmannens kännedom.180
Olämpliga lärare hanteras ofta av arbetsgivaren men anmäls inte alltid till Skolinspektionen
Eftersom huvudmän har en lagstadgad skyldighet att hantera klagomål och vidta åtgärder, är det vanligt att olämpliga och oskickliga lärare på ett eller annat sätt hanteras på lärarens arbetsplats. När det handlar om mer allvarliga fall kan det till exempel handla om omplacering eller utköp av lärare. Dessa åtgärder förhindrar dock inte att läraren söker en ny tjänst hos andra huvudmän. Det är därför ett problem att alla huvudmän inte informerar Skolinspektionen om olämpliga lärare.181 I våra intervjuer har det framkommit att referenser inte alltid tas i rekryteringsprocesser, eller att referenser är gamla eller felaktiga, exempelvis som en följd av en överenskommelse om att arbetsgivaren ska lämna en neutral referens.182
Enbart en dryg femtedel av rektorerna i Riksrevisionens enkät har angett att det på deras skola finns dokumenterade riktlinjer för när en lärare ska anmälas till Skolinspektionen. Cirka 7 procent har angett att de inte känner till att lärare kan anmälas till Skolinspektionen. Att rektorer och huvudmän ofta nöjer sig med lokalt vidtagna åtgärder bekräftas också av vår aktgranskning och våra intervjuer med rektorer och huvudmän.183 Enligt Skolinspektionen har dock både rektorer och huvudmän blivit mer benägna att anmäla lärare under de senaste åren.184
5.2.2 Processen för
Skolinspektionen har i uppdrag att göra anmälningar till LAN men några närmare bestämmelser om hur inspektionen ska hantera och handlägga sådana anmälningar finns inte. Det är myndigheten själv som har utformat processen för
178Se 26 kap. 3 b § skollagen. I promemorian som föregick lagändringen föreslogs att Skolinspektionen ska överlämna klagomål till huvudmannen i de fall de själva inte utreder det inkomna klagomålet.
179Mejl från företrädare för Skolinspektionen,
180Skolinspektionen, Vägledning för gemensamma arbetssätt avseende myndighetens samlade signalhantering, riktad tillsyn på generell nivå och individnivå, 2023.
181Intervju med företrädare för Skolinspektionen,
182Intervju med företrädare för kommun 1,
183Intervju med företrädare för Skolinspektionen,
184Mejl från företrädare för Skolinspektionen,
50 Riksrevisionen
Processen involverar flera nivåer på myndigheten
Granskningen visar att handläggningen av
Om Skolinspektionen vid hantering av signaler gällande lärare bedömer att det finns skäl att starta ett
I utredarnas huvudsakliga ansvar ligger att samla in relevant underlag, kommunicera med läraren, huvudmannen och eventuellt andra aktörer för att sedan utifrån det insamlade underlaget bedöma om ärendet ska avslutas eller anmälas till LAN.188 I det senare fallet skriver utredaren ett utkast till anmälan som sedan ska kvalitetssäkras av rättsenheten. Rättsenheten begär in eventuella kompletteringar och förbereder underlaget inför beslutsmötet med chefsjuristen. Innan ett beslut om att göra anmälan till LAN fattas ska chefsjuristen också ha samrått med generaldirektören (gäller dock inte för de anmälningar som grundar sig på en brottmålsdom).189 En mer detaljerad beskrivning av Skolinspektionens handläggnings- och utredningsprocess för LAN- ärenden finns i bilaga 2.
När det gäller myndighetens övriga tillsynsärenden tillämpas processen med flera nivåer enbart vid mer ingripande beslut såsom återkallelser av tillstånd. I LAN- anmälningar görs detta alltid, även vid ”enklare” ärenden. Ett exempel är ärenden med lagakraftvunnen dom som rör allvarlig brottslighet, som enligt praxis kommer att leda till återkallelse. Dessa ärenden skickas ändå från rättsenheten till de regionala utredarna för vidare handläggning. Det finns en risk för att ärenden som skulle kunna gå snabbt drar ut på tiden när de ska gå via så många instanser.190
Ibland tar det över två år innan en inkommen signal blir anmälan till LAN
Att utreda omständigheter, samla in och kommunicera underlag tar tid. Nya uppgifter kan framkomma under utredningen och måste också utredas.
185Under de första åren var processen mer uppstyrd och i stort sett allt skulle beslutas av rättsenheten. Såväl frågor om ifall ärendet skulle utredas, utredas vidare eller anses färdigutrett, som frågor om vilka handläggnings- eller utredningsåtgärder som skulle vidtas under utredningens gång beslutades av rättsenheten.
186Skolinspektionen, Utredningsstöd och vägledning för gemensamma arbetssätt i
187Mejl från företrädare för Skolinspektionen,
188När det handlar om brottsdömda lärare är det rättsenheten som fattar beslut om såväl avskrivningar (ickelegitimerade) och avslut som anmälningar till LAN.
189Intervju med företrädare för Skolinspektionen,
190Intervju med företrädare för Skolinspektionen,
Riksrevisionen 51
Den genomsnittliga handläggningstiden för en
Diagram 5 Genomsnittlig handläggningstid (antal kalenderdagar) för
Antal | ||||||||||||
kalenderdagar | ||||||||||||
600 | ||||||||||||
500 | ||||||||||||
400 | ||||||||||||
300 | ||||||||||||
200 | ||||||||||||
100 | ||||||||||||
0 | ||||||||||||
2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Anmälan till LAN | Avskrivning | Avslutat | ||||||||||
Källa: Skolinspektionen. |
I många ärenden tar handläggningen dock fortfarande lång tid. För 14 procent av samtliga anmälningar till LAN översteg handläggningstiden två år. För en lärare slutar dock inte processen med Skolinspektionens beslut utan den fortsätter hos LAN vilket tar ännu längre tid (se närmare beskrivning i avsnitt 5.3.2). Skolinspektionen är medveten om att handläggningen tenderar att ta lång tid, särskilt i komplexa oskicklighetsärenden där underlag måste hämtas in från flera arbetsgivare. Lång väntan på domar och prövning hos flera instanser bidrar också.191
Eftersom ärendena varierar i karaktär och komplexitet är det svårt för oss att se ett tydligt mönster i vilka steg av processen som tar mest tid. Långa handläggningstider förefaller bero på både externa och interna faktorer. Ibland tar det lång tid innan domen vinner laga kraft, ibland begär huvudmannen eller läraren anstånd med svaret, och ibland byter läraren arbetsgivare så att nya kontakter krävs. Aktgranskningen visar att ärenden ibland ligger i flera månader utan någon dokumenterad åtgärd, och att kvalitetssäkringen på rättsenheten i vissa fall kan ta flera månader i anspråk. Det sistnämnda kan bero på behovet av kompletteringar men i intervjuer har det framkommit att onödiga ställtider också kan uppstå på grund av ärendets och beslutets förankring hos flera funktioner på myndigheten.192
191 | Mejl från företrädare för Skolinspektionen, |
192 | Intervjuer med företrädare för Skolinspektionen, |
52 Riksrevisionen
5.2.3Anmälningar till LAN håller bra kvalitet men det är få ärenden som går vidare till LAN
Sedan legitimationssystemet infördes har cirka 10 procent av samtliga registrerade ärenden om legitimerade lärare hos Skolinspektionen resulterat i en anmälan till LAN. Men denna andel har ökat ganska markant under de senaste åren och uppgick
till 37 procent 2024.
Skolinspektionen har ansvar för den utredning som ligger till grund för LAN:s bedömning, vilket kräver juridisk, metodologisk och pedagogisk kunnighet. Utredningens omfattning varierar beroende på om anmälan rör oskicklighet, olämplighet eller brottmål.193 Därutöver förekommer många individuella omständigheter som en
Det är sedan LAN som prövar om den anmälda händelsen är bevisad. I våra intervjuer framkommer att LAN över lag är nöjda med det underlag som de får från Skolinspektionen, och att utredningarna med tiden har blivit bättre.195 Det hände framför allt under de första åren efter reformen att nämnden inte ansåg att underlaget var tillräckligt. I sådana fall kan nämnden besluta om ingen åtgärd.
De flesta
Även om andelen oskicklighetsärenden har ökat under de senaste åren är det fortfarande olämplighet som står bakom majoriteten av Skolinspektionens anmälningar till LAN. Majoriteten av dessa anmälningar grundar sig på brottmålsdomar eller den praxis som myndigheten allteftersom har upparbetat.
Vår bedömning utifrån aktgranskningen är att Skolinspektionen sällan går vidare till LAN med de ärenden där utfallen är lite mer osäkra. Det innebär att LAN nästan alltid beslutar i linje med Skolinspektionens yrkande. Sedan 2018 har LAN enbart vid två tillfällen fattat beslut utan åtgärd. Under senare tid har dock Skolinspektionen gjort ett flertal
Huvudmannens bristande dokumentation kan förhindra anmälningar till LAN
Samtidigt är det många utredningar som avslutas utan anmälan till LAN och som därmed aldrig blir föremål för bedömning och beslut hos LAN. Ibland kan det framstå som närmast uppenbart att en lärare inte kan anses lämplig samtidigt som det inte
193Skolinspektionen, Utredningsstöd och vägledning för gemensamma arbetssätt i
194Intervju med företrädare för Skolinspektionen,
195Intervju med företrädare för LAN,
196Mejl från företrädare för Skolinspektionen,
Riksrevisionen 53
finns något konkret underlag att stödja den bedömningen på.197 Huvudmannens och skolans dokumentation utgör ett viktigt underlag, särskilt i oskicklighetsärenden eftersom det även ska utredas om läraren getts möjlighet att bättra sig. Dokumentationen är avgörande också i ärenden som grundar sig på ett beslut från BEO eftersom Skolinspektionen då ska utreda om kränkande behandling bara förekommit vid den händelsen som BEO utrett eller vid upprepade tillfällen.
Avslutade
Vår aktgranskning visar att många ärenden också avslutas av andra skäl än bristfällig dokumentation hos huvudmannen. Det finns avslutade ärenden där det varit oklart, utifrån det underlaget som varit tillgängligt i myndighetens ärendesystem, varför Skolinspektionen har valt att inte utreda vidare genom att ta in ytterligare underlag. Enligt myndigheten kan de utöver huvudman och rektor också ta kontakt med lärarens kollegor eller elever, vilket vi dock bara sett någon enstaka gång i det hundratal akter som vi gått igenom.198 Till exempel om rektorn på den anmälde lärarens skola inte har samma uppfattning om läraren och/eller händelsen som den inkomna signalen handlar om, tar Skolinspektionen sällan in ytterligare underlag från andra potentiella uppgiftslämnare om vad som kan ha hänt.199 Även i våra intervjuer framkommer att rektorns yttrande har tyngd och är ett viktigt underlag i utredningen.200
Det finns också ärenden där det för oss är oklart hur Skolinspektionen utifrån det inhämtade underlaget har hamnat i ett visst beslut. I sina beslut om avslut skriver Skolinspektionen ofta ”att det saknas skäl att utreda vidare” utan någon närmare motivering. Besluten specificerar ibland vilka aktörer som har kontaktats men inte vad som har framkommit, vilket gör att blir det oklart hur myndigheten har kommit fram till att det inte finns skäl att utreda vidare.
5.3 LAN:s processer fungerar väl
Granskningen visar att LAN:s process på övergripande nivå fungerar väl. Men med tanke på att antalet ärenden ökar kan det finnas behov av att se över ansvarsnämndens handläggningsrutiner för att göra processen mer tidseffektiv.
5.3.1 Verksamheten har tredubblats de senaste fyra åren
Verksamheten vid LAN styrs helt av antalet inkomna anmälningar och ansökningar, och budgeten för verksamheten beslutas av Skolverkets myndighetsledning. Som vi redovisat tidigare i kapitlet har antalet anmälningar till LAN ökat sedan 2020 med en topp 2024 då det inkom 34 anmälningar. Det innebär också att verksamhetens kostnader har ökat, mer specifikt tredubblats sedan 2021.
197Mejl från företrädare för Skolinspektionen,
198Intervju med företrädare för Skolinspektionen,
199Mejl från företrädare för Skolinspektionen,
200Intervju med företrädare för Skolinspektionen,
54 Riksrevisionen
Diagram 6 Kostnader (tusental kronor) och antalet beslutade ärenden hos LAN,
Antal beslut | Tusentals kronor | |||||||||||
35 | 1 800 | |||||||||||
30 | 1 600 | |||||||||||
1 400 | ||||||||||||
25 | 1 200 | |||||||||||
20 | 1 000 | |||||||||||
15 | 800 | |||||||||||
10 | 600 | |||||||||||
400 | ||||||||||||
5 | 200 | |||||||||||
0 | 0 | |||||||||||
2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Återkallelser | Varningar | Beslut utan åtgärd | Kostnader (höger axel) | |||||||||
Källa: Skolverket. |
Skolverkets enhet för verksjuridik ansvarar för LAN:s kanslifunktion och beslutar om kanslipersonal och föredragande vid
Antalet personer som arbetar med
5.3.2 Det finns potential att förkorta handläggningstiderna
Den genomsnittliga handläggningstiden från anmälan till LAN tills beslutet expedieras var 130 dagar 2024. Handläggningstiderna har legat på relativt stabil nivå ända sedan LAN inrättades. Ur ett lärarperspektiv tar dock handläggningen betydligt längre tid – den genomsnittliga handläggningstiden från en signal hos Skolinspektionen till LAN:s beslut var nästan 20 månader 2024 (se diagram 7). Andelen
201Roll- och ansvarsfördelningen mellan kansliet och nämnden framgår av myndighetens arbetsordning för Lärarnas ansvarsnämnd och framtagna rutiner för Lärarnas ansvarsnämnd.
202Intervju med företrädare för
Riksrevisionen 55
Diagram 7 Genomsnittlig handläggningstid (antal kalenderdagar) för
Antal | ||||||||||||
kalenderdagar | ||||||||||||
700 | ||||||||||||
600 | ||||||||||||
500 | ||||||||||||
400 | ||||||||||||
300 | ||||||||||||
200 | ||||||||||||
100 | ||||||||||||
0 | ||||||||||||
2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Tid hos LAN | Tid hos Skolinspektionen | |||||||||||
Källa: Skolinspektionen; Skolverket. |
Kommuniceringen med parterna sker skyndsamt men beredningen tar ibland väl lång tid
Granskningen visar att de första kontakterna med läraren och Skolinspektionen tas mycket snabbt.203 LAN:s kommunicering med parterna är författningsreglerad, men det finns en risk för dubbelarbete i förhållande till Skolinspektionens kontakter med lärare. Efter all kommunicering, ibland flera vändor, sammanställer kansliet handlingarna och skriver ett beslutsunderlag inför nämndsammanträdet.204 Vår genomgång av ett
Granskningen visar också att kvalitetssäkringen av beslutet sker i två steg: först hos ordförande och sedan av ledamöterna vilket gör att det oftast tar en månad från att beslutet har fattats till expediering av beslutet. Kvalitetssäkringen är en viktig del av processen men ur en effektivitetsaspekt kan det finnas skäl att se över om de olika stegen alltid behöver göras sekventiellt eller om det i vissa delar i processen finns utrymme för parallell handläggning.
Vissa effektivitetsåtgärder har vidtagits
Det har nyligen genomförts vissa ändringar i handläggningsprocessen i syfte att effektivisera arbetet på nämndsammanträdena. När det gäller anmälningar som
203Bestämmelser om kommunicering för inkomna anmälningar finns i 27 kap.
204En detaljerad beskrivning av processen på LAN finns i bilaga 2.
56 Riksrevisionen
grundar sig på brottmålsdom, där utgången för beslut bedöms som mycket förutsägbart, skriver de föredragande numera redan innan nämndsammanträdet fram ett förslag till beslut. Det medför snabbare hantering på nämndsammanträden vilket frigör mer tid för ärenden som behöver mer tid att diskuteras.205 Tidigare skrev föredragande alla förslag till beslut, oavsett förväntad utgång, efter nämndsammanträden.
5.3.3 LAN går nästan alltid på Skolinspektionens linje
Som vi beskrivit tidigare i kapitlet har LAN under de senaste åren bifallit nästan alla yrkanden från Skolinspektionen. Men under de första åren efter att systemet hade inrättats kritiserades LAN för att fatta mildare beslut än Skolinspektionen.206 Under
Att LAN nästan alltid går på Skolinspektionens linje kan bero på att anmälningar till LAN grundar sig på mer eller mindre givna utgångar, samtidigt som de mer osäkra fallen aldrig når nämnden utan avskrivs och avslutas på Skolinspektionen (se avsnitt 5.2.3). När Skolinspektionen är osäker på disciplinpåföljden yrkar de på både återkallelse och varning. Då landar LAN ibland i det ena, och ibland i det andra, men de kan inte besluta om en strängare åtgärd än vad Skolinspektionen har yrkat på. Det har i princip inte heller förekommit att LAN har velat ha en mer ingripande åtgärd än vad Skolinspektionen yrkat på.208
De dubbla disciplinpåföljderna minskar också risken för LAN:s avslag på grund av meningsskiljaktigheter om disciplinpåföljd men de kan ibland upplevas som försiktiga, särskilt när alla kriterier för återkallelse är uppfyllda.209
205Intervju med företrädare för LAN,
206Se till exempel Sveriges Radio, ”Trots brott – lärare kan behålla legitimationen”,
207Intervju med företrädare för LAN,
208Intervju med företrädare för LAN,
209Intervju med företrädare för
Riksrevisionen 57
6 Slutsatser och rekommendationer
Syftet med lärarlegitimationssystemet, som infördes 2011, var att genom ökad rättssäkerhet för barn och elever samt höjd kvalitet på lärarkåren bidra till att alla barn och elever undervisas av väl kvalificerade och lämpliga lärare och förskollärare. Därutöver förväntades legitimationen öka läraryrkets attraktivitet och status.
Riksrevisionens övergripande slutsats är att legitimationssystemet inte har fått det genomslag som förväntades. En viktig anledning till det är att lärarbristen har blivit större och mer långvarig än vad regeringen förutsåg när systemet infördes. Men granskningen har också identifierat betydande brister i systemet som, oberoende av lärarbristen, påverkat måluppfyllelsen negativt. Det handlar huvudsakligen om att regeringen inte har utformat systemet tillräckligt väl för att förhindra att olämpliga lärare arbetar i skolan. Bristerna finns både i lagstiftningen och i myndigheternas ansvar och befogenheter. Den sammantagna bedömningen är därmed att lärarlegitimationssystemet inte fungerar effektivt.
Trots bristerna bör systemet finnas kvar. Legitimationen fyller bland annat en funktion som ett bevis på lärarens formella kompetenser, och systemet med disciplinpåföljder ökar skyddet för barn och elever när läraren eller förskolläraren visat sig vara olämplig. Granskningen visar också att myndigheternas handläggning inom legitimationssystemet fungerar relativt väl. Men för att i större utsträckning uppnå målen med legitimationssystemet, behöver regeringen vidta åtgärder för att komma åt de brister som granskningen har identifierat.
6.1Lärarbrist har påverkat förutsättningarna för ett välfungerande system
Systemet i sin nuvarande form har inte förutsättningar för att fungera effektivt eftersom det utformades utifrån bedömningen att lärarbristen skulle minska avsevärt, delvis tack vare reformen. Det faktum att det fortsatt finns stor lärarbrist har i hög grad påverkat måluppfyllelsen för reformen.
6.1.1 Undantagen medför negativa effekter
Regeringen har hanterat bristen på legitimerade lärare med hjälp av olika undantag från legitimationskravet, som var tänkta att vara tillfälliga men som har blivit permanenta. Undantagen har resulterat i att andelen legitimerade lärare är låg inom vissa verksamheter, men de medför även andra negativa effekter, något som regeringen enligt Riksrevisionens bedömning inte beaktat i tillräcklig utsträckning. Undantagen möjliggör att huvudmännen kan kringgå legitimationskravet, exempelvis genom att systematiskt anställa obehöriga lärare på kortare anställningar. Därutöver minskar möjligheten till undantag från legitimationskravet lärares incitament att slutföra en lärarutbildning. De medför också att det fortfarande finns många lärare som inte omfattas av de disciplinpåföljder som inrättades 2011 eftersom de endast
58 Riksrevisionen
gäller legitimerade lärare. Det finns även en risk för att systemet förlorar sin legitimitet och yrket sin status om en yrkesgrupp med legitimationskrav kan ersättas med obehöriga personer, vilket varit fallet med lärare. Exempelvis möjliggör undantagen att en lärare som förlorat sin legitimation kan arbeta kvar som lärare i skolan.
Undantag kan vara en relevant åtgärd för att hantera lärarbrist på kort sikt men på längre sikt krävs andra lösningar. Eftersom färre barn kommer att minska efterfrågan på lärare framöver, bör det vara relevant att nu se över behovet av undantagen.210
6.1.2 Fler lärare behöver bli legitimerade och behöriga
För att målet med behöriga och legitimerade lärare i klassrummet ska nås är ytterligare insatser nödvändiga. Regeringen har genomfört flera fortbildningsinsatser för verksamma obehöriga lärare i syfte att fler ska uppnå de behörighetskrav som krävs för legitimation. Det har även gjorts insatser som syftar till att utöka legitimerade lärares behörigheter, till exempel Lärarlyftet. Trots olika satsningar finns det fortfarande nästan 30 000 lärare, omräknat till heltidstjänster, som inte är behöriga för den undervisning som de bedriver. Detta indikerar att ytterligare insatser behövs, vilket är ett ansvar som inte bara ligger på staten utan även på huvudmännen.
6.2Många legitimerade lärare är obehöriga för den undervisning som de bedriver
Andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen är ungefär densamma som innan legitimationen infördes. Därutöver visar granskningen att en pedagogisk högskoleexamen, och därmed i många fall även legitimation, långtifrån alltid innebär att läraren har behörighet för den undervisning som hen bedriver.
På många skolor är andelen legitimerade lärare relativt hög, medan andelen legitimerade och behöriga lärare är betydligt lägre. Det innebär en risk för att eleverna får stora delar av sin undervisning av lärare som saknar behörighet för det ämne eller den skolform de undervisar i. Exempelvis är bara 16 procent av lärare i de anpassade skolformerna behöriga för just dessa skolformer samtidigt som andelen legitimerade lärare i dessa skolformer uppgår till cirka 85 procent.
6.3Legitimationshandläggning får inte bli ett hinder för anställning
Den genomsnittliga handläggningstiden för legitimationsansökningar håller sig inom det förordningsstyrda kravet på fyra månader, men varierar mycket mellan ärendena. För lärare med utbildning från tredje land tar det ibland uppemot två år att få legitimation. En ytterligare utmaning för dessa lärare är att de ofta behöver betala dubbla avgifter när de ansöker om legitimation.
210Under perioden
Riksrevisionen 59
Långa handläggningstider för vissa ärenden påverkar dock även ärenden som bara tar några timmar att handlägga. Exempelvis är ansökningar från nyutexaminerade enkla att handlägga men det kan ändå ta flera månader innan Skolverket fattar beslut.
Nyexaminerade lärare behöver sin legitimation för att kunna få en fast anställning. Därför vore det önskvärt om Skolverket organiserade sitt arbete så att sådana legitimationer kan handläggas förhållandevis omgående.
6.4Det saknas effektiva mekanismer för att förhindra och hantera olämpliga lärare i skolan
Riksrevisionens bedömning är att legitimationssystemet inte fångar upp olämpliga och oskickliga lärare tillräckligt väl. Det beror huvudsakligen på att de berörda myndigheterna inte har tillräckliga befogenheter, och att lagstiftningen inte är tillräckligt omfattande. Regeringen har inte heller följt upp och anpassat systemet med disciplinpåföljder när andra justeringar i legitimationssystemet har gjorts.
6.4.1 Skolverket gör ingen kontroll av lärares lämplighet
Skolverket gör varken en registerkontroll eller någon annan typ av bedömning av lärarens lämplighet i anslutning till legitimationsansökan. Enligt Riksrevisionens bedömning beror det på att regeringen inte gett myndigheten befogenheter att göra det.
I förarbetena till reformen betonade regeringen att det efter lärar- eller förskollärarexamen måste finnas en ytterligare möjlighet att avgöra om en lärare är lämplig för att självständigt utöva yrket. Regeringen ansåg att legitimationen skulle fylla den funktionen då kravet för att få legitimation bland annat var en genomförd och godkänd introduktionsperiod. Blivande lärares lämplighet skulle alltså bedömas både genom VFU:n inom ramen för lärar- eller förskollärarutbildningen och genom introduktionsperioden. Kravet på det sistnämnda togs dock bort bara något år efter införandet och ersattes med en bestämmelse om att Skolverket inte skulle utfärda en legitimation om det fanns skäl som skulle kunna leda till att legitimationen återkallas, om den sökande redan hade en sådan. Den bestämmelsen är inte tillämpbar i praktiken eftersom Skolverket inte har tillgång till information om ifall den sökande gjort sig skyldig till allvarliga brott, varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning eller på annat sätt är särskilt olämplig för att bedriva undervisning.
Granskningen visar också att legitimation har utfärdats till personer med belastningar för grova brott, som troligen skulle ha lett till återkallelse om personen redan hade haft en legitimation. Om Skolverket kunde kontrollera sökanden mot belastningsregistret, skulle dessa personer förhindras att få lärarlegitimation.
Idag sker lämplighetsbedömningen enbart inom ramen för lärar- och förskollärarutbildningen. Samtidigt har det inom ramen för granskningen framkommit signaler om att studenter blir godkända på VFU:n även när mottagande skolor inte anser att de är lämpliga för läraryrket.
60 Riksrevisionen
6.4.2Få huvudmän anmäler olämpliga och oskickliga lärare till Skolinspektionen
De flesta signaler om olämpliga eller oskickliga lärare till Skolinspektionen kommer från vårdnadshavare och elever, och inte från skolor och huvudmän. Det kan bero på att huvudmän inte vet att de kan anmäla till Skolinspektionen eller inte prioriterar att göra det. Enligt dagens bestämmelser har huvudmännen inte någon lagstadgad skyldighet att göra det.
När ett
6.4.3 Systemet säkerställer inte att brottsdömda lärare hanteras
Granskningen visar att det finns verksamma legitimerade lärare i skolan och förskolan som i relativ närtid blivit dömda för grova brott. Det kan bero på att domstolarna inte har underrättat Skolinspektionen om brottsdömda legitimerade lärare, att arbetsgivarens kontroll av registerutdraget inte genomförts eller att läraren trots brottmålsdomen ansetts vara lämplig att anställas i skolan.
Domstolsverket har initierat ett projekt för att förbättra rapporteringen av vissa domar till Skolinspektionen. Den föreslagna lösningen gäller för fällande domar som avser något av brotten på skolutdraget, och innebär att en automatiserad kontroll görs i Skolverkets legitimationsregister för att kontrollera om den åtalade i dessa domar är legitimerad lärare eller inte. Eftersom arbetet är egeninitierat och involverar såväl Domstolsverket som Skolverket, är det viktigt att regeringen följer upp arbetet för att säkerställa att projektet slutförs.
Samtidigt finns det många lärare som inte har legitimation. Domstolarna har inget uppdrag att informera Skolinspektionen om
Riksrevisionen 61
Riksrevisionen konstaterar att innehållet i skolutdraget skiljer sig avsevärt från utdraget för arbete på HVB. Exempelvis inkluderas narkotikabrott, grovt olaga hot och hedersförtryck i
Uppgifter om domar i belastningsregistret är känslig information, och ska därför inte samlas in i överdriven utsträckning. Eftersom barn och elever har mindre möjlighet att försvara sig mot övergrepp och befinner sig i en beroendeställning gentemot de vuxna i sin omgivning har barnens och elevernas behov av en trygg och säker miljö i förskola, skola och fritidshem bedömts väga tyngre än integriteten hos dem som söker arbete alternativt redan är anställda inom skolväsendet.211 Därför bedömer Riksrevisionen att regelbundna registerkontroller och en utökad lista över brott på skolutdraget kan utgöra rimliga åtgärder för att öka säkerheten och tryggheten för barn och elever. Inom till exempel
Regeringen har några veckor före Riksrevisionens publicering presenterat en promemoria om utökade registerkontroller inom utbildningsväsendet. Promemorians förslag handlar bland annat om att fler brott, däribland majoriteten av de brott som är inkluderade i
6.4.4 De befintliga disciplinpåföljderna är inte tillräckliga
Skolinspektionens uttalade uppdrag handlar om att utreda och anmäla ärenden som enbart avser legitimerade lärare. Då intentionen med reformen var att enbart legitimerade lärare skulle undervisa i skolan ingick inga åtgärder för att omhänderta oskickliga och olämpliga
Eftersom det fortfarande finns en betydande andel
211Se exempelvis Prop. 1999/2000:123, s.
212Regeringsbeslut U2025/01126.
62 Riksrevisionen
sådant uppdrag kan möjliggöra för Skolinspektionen att arbeta bredare när det gäller signaler om oskickliga och olämpliga lärare.
6.4.5Processerna med
Riksrevisionen bedömer att handläggningen av
Vidare bedömer Riksrevisionen att det kan vara önskvärt att fler ärenden vars utgång inte är helt uppenbara anmäls till LAN. Systemet är utformat så att LAN ska pröva ärenden, och därför bör nämnden ges möjlighet att ta ställning i de ärenden där utfallet inte är helt självklart. LAN består av ledamöter som besitter både djup och bred kunskap om skolan och läraryrket. Den kompetensen skulle kunna nyttjas bättre för att diskutera fallen med mer osäkra utfall, och därigenom ytterligare utvidga praxisen för avgöranden.
6.5 Inga tydliga indikationer på att läraryrket blivit mer attraktivt
Granskningen visar inga tydliga indikationer på att läraryrket, sedan legitimationen infördes, fått märkbart högre status eller attraktivitet. Även om söktrycket till lärarutbildningar hade en tillfällig uppgång efter att legitimationen infördes är det lågt jämfört med många andra yrkesexamensprogram. Samtidigt påverkar många andra variabler söktrycket. Även om granskningen visar att legitimerade lärare har haft bättre löneutveckling än
För att lärarlegitimationen ska bidra till ökad status behövs också bättre strukturer och mekanismer för att sålla bort lärare som inte uppfyller kraven på lämplighet och skicklighet.
6.6Systemet har flera fördelar som är viktiga att värna om
Trots bristerna bedömer Riksrevisionen att legitimationssystemet bör finnas kvar. Legitimationen fyller en funktion som ett bevis på lärarens formella kompetenser, där varje enskild behörighet finns redovisad. Det är samhällsekonomiskt mer fördelaktigt att en expertmyndighet med erfarenhet och kunskap bedömer behörigheter, i stället för att varje rektor eller huvudman gör det. För varje potentiell arbetsgivare skulle det
Riksrevisionen 63
innebära ett extra arbete att bedöma och kvalitetssäkra sökandes behörigheter, särskilt för gymnasiekurser och delvis för högstadiet där det finns många sätt att bli behörig i vissa kurser. Därutöver har såväl Skolverket som Skolinspektionen och LAN upparbetat processer och rutiner för att handlägga legitimationsärenden, som enligt Riksrevisionen fungerar relativt väl.
Även möjligheten att återkalla en legitimation fyller en funktion genom att öka skyddet för barn och elever när läraren visat sig vara olämplig. En lärare som blivit av med sin legitimation får sannolikt svårare att få jobb inom skolan, även om inget yrkesförbud finns.
6.7Rekommendationer
Till regeringen
•Utvärdera regelbundet vilka undantag från legitimationskravet som fortsatt är motiverade.
•Ge Skolverket möjlighet att kontrollera belastningsregistret i samband med ansökan om legitimation för lärare och förskollärare.
•Utöka registerkontrollen av personal inom skolväsendet. Det bör till exempel övervägas om registerkontrollen av skolans och förskolans personal ska göras regelbundet, i stället för enbart vid nyanställning. Det bör också övervägas om skolutdraget ska inkludera brott som finns med på
•Inför krav på huvudmän att anmäla allvarliga fall med olämpliga och oskickliga lärare till Skolinspektionen.
•Gör en översyn av disciplinpåföljderna för lärare och förskollärare i syfte att säkerställa att de är effektiva och även omfattar
•Följ upp att Domstolsverkets arbete med att ge Sveriges domstolar automatiserad åtkomst till Skolverkets legitimationsregister slutförs.
Till Skolinspektionen
•Fördjupa den årliga återrapporteringen av
Till Skolverket
•Se över ansökningsprocessen för sökande med utbildning från tredje land så att de inte behöver betala ansökningsavgiften två gånger.
64 Riksrevisionen
Referenslista
Författningar
Brottsbalk (1962:700).
Förordning (2013:176) med instruktion för Inspektionen för vård och omsorg. Förordning (2011:556) med instruktion för Statens skolinspektion. Förordning (2015:1047) med instruktion för Statens skolverk.
Förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare. Förordning (1999:1134) om belastningsregister.
Förordning (2011:268) om lärar- och förskollärarregister.
Förordning (1999:1135) om misstankeregister.
Förordning (2011:278) om underrättelse till Statens skolinspektion om domar i vissa brottmål.
Förvaltningslag (2017:900).
Lag (1998:620) om belastningsregister.
Lag (1998:621) om misstankeregister.
Lag (2007:171) om registerkontroll av personal vid vissa boenden som tar emot barn. Lag (2013:852) om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn. Patientsäkerhetslag (2010:659).
Skolförordning (2011:185).
Skollag (2010:800).
Riksdagstryck
Bet. 2010/11:UbU5, Legitimation för lärare och förskollärare, rskr. 2010/11:171.
Bet. 2013/14:UbU17, Ändrade regler om introduktionsperiod och legitimation för lärare och förskollärare, rskr. 2013/14:264.
Motion till riksdagen 2019/20:1896, Översyn och granskning av Lärarnas ansvarsnämnd.
Prop. 1999/2000:123, Lämplighetsprövning av personal inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg, bet. 2000/01:UbU4, rskr. 2000/01:6.
Prop. 2006/07:37, Registerkontroll av personal vid sådana hem för vård eller boende som tar emot barn, bet. 2006/07:SoU9, rskr. 2006/07:129.
Riksrevisionen 65
Prop. 2009/10:165, Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet, bet. 2009/10:UbU21, rskr. 2009/10:371.
Prop. 2009/10:176, Personlig assistans och andra insatser - åtgärder för ökad kvalitet och trygghet, bet. 2009/10:SoU21, rskr. 2009/10:300.
Prop. 2010/11:20, Legitimation för lärare och förskollärare, bet. 2010/11:UbU5, rskr. 2010/11:171.
Prop. 2011/12:144, Senare tillämpning av vissa bestämmelser om legitimation för lärare och förskollärare och om särskild utbildning för vuxna, bet. 2011/12:UbU20, rskr. 2011/12:277.
Prop. 2012/13:187, Vissa skolfrågor, bet. 2013/14:UbU6, rskr. 2013/14:27.
Prop. 2012/13:194, Stärkt skydd för barn mot sexuella övergrepp, bet. 2013/14:JuU8, rskr. 2013/14:36.
Prop. 2013/14:148, Vissa skollagsfrågor, bet. 2013/14:UbU21, rskr. 2013/14:292.
Prop. 2013/14:220, Ändrade regler om introduktionsperiod och legitimation för lärare och förskollärare, bet. 2013/14:UbU17, rskr. 2013/14:264.
Prop. 2015/16:23, Anställning under viss kompletterande utbildning, bet. 2015/16:UbU8, rskr. 2015/16:127.
Prop. 2016/17:180, En modern och rättssäker förvaltning – ny förvaltningslag, bet. 2017/18:KU2, rskr. 2017/18:2.
Prop. 2017/18:182, Samling för skolan, bet. 2017/18:UbU27, rskr. 2017/18:310.
Prop. 2017/18:194, Fler nyanlända ska uppnå behörighet till gymnasieskolan och kvaliteten i förskola och fritidshem ska stärkas, bet. 2017/18:UbU31, rskr. 2017/18:430.
Prop. 2020/21:152, Vissa insatser för ökad lärarkompetens, bet. 2020/21:UbU19, rskr. 2020/21:309.
Utredningar
SOU 2008:52, Legitimation och skärpta behörighetsregler.
SOU 2017:51, Utbildning, undervisning och ledning – reformvård till stöd för en bättre skola.
SOU 2022:53, Statens ansvar för skolan – ett besluts- och kunskapsunderlag.
SOU 2024:81, Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning.
Rapporter m.m.
Skolinspektionen, Direktivunderlag. Tematisk tillsyn av kommunala skolors kontroll av registerutdrag, dnr 2024:4177, 2024.
66 Riksrevisionen
Skolinspektionen, Huvudmäns och rektorers ansträngningar för att öka andelen behöriga lärare i grundskolan, Tematisk kvalitetsgranskning, dnr 2022:578, 2023.
Skolinspektionen, Likvärdig bedömning och betygssättning. Regeringsuppdrag om huvudmäns och skolors arbete med likvärdiga bedömningar och betyg
Skolinspektionen, Rättvis och likvärdig betygssättning i grundskolan? Granskning av rektorers och huvudmäns arbete, 2018.
Skolinspektionen, Skolenkäten 2021, 2022.
Skolinspektionen, Tematisk tillsyn. Endast lärare med legitimation anställs tillsvidare om de inte omfattas av ett undantag, dnr 2024:5893, 2024.
Skolinspektionen, Tematiskt tillsynsdirektiv. Beslut om betyg och betygskataloger i årskurs 9, 2024.
Skolinspektionen, Undervisning på skolor med många obehöriga lärare, Kvalitetsgranskning 2017, dnr
Skolinspektionen, Utredningsstöd och vägledning för gemensamma arbetssätt i LAN- ärenden, dnr 2022:6510, 2022.
Skolinspektionen, Vägledning för gemensamma arbetssätt avseende myndighetens samlade signalhantering, riktad tillsyn på generell nivå och individnivå, dnr 2023:832, 2024.
Skolinspektionen, Årsredovisning 2014, 2015.
Skolinspektionen, Årsredovisning 2019, 2020.
Skolverket, Arbetsordning för Lärarnas ansvarsnämnd, dnr 2013:00166, reviderad
Skolverket, Barn och personal i förskola hösten 2023, dnr 2024:867, 2024.
Skolverket, Hemställan om ändrade regler för ansökningsavgift för lärar- och förskollärarlegitimation med utländsk examen, dnr 2023:320, 2023.
Skolverket, Lärarprognos 2024, Rapport 2025:2, 2025.
Skolverket, Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning, dnr 2024:970, 2024.
Skolverket, PM Skolverkets bedömning avseende
Skolverket, Processbeskrivning 9.1.2. Handlägga ansökningar om legitimationer och utökad behörighet, beslutad
Skolverket, Redovisning av regeringsuppdrag, dnr 2010:1549, 2013.
Skolverket, Rutiner för Lärarnas ansvarsnämnd, uppdaterad
Riksrevisionen 67
Skolverket, Skolreformer i praktiken. Hur reformerna landade i grundskolans vardag 2011– 2014, Rapport 418, 2015.
Statistiska centralbyrån, Lärare utanför yrket 2022/23, Temarapporter 2023:6, 2023.
Statskontoret, Klagomålshanteringen i skolan. Förslag till ett mer ändamålsenligt system, Rapport 2020:21, 2020.
Statskontoret, Lärares utbildning och undervisning i skolan Kartläggning och analys, Rapport 2007:8, 2007.
Sveriges Lärare, Sökes: fler lärarkollegor. En studie av var lärare som lämnat skolan befinner sig på arbetsmarknaden, SVLU007
TALIS, En studie om lärares och rektorers arbete i grund- och gymnasieskolan. Delrapport 1, Rapport 481, 2018.
Universitetskanslersämbetet, Lärarutbildningarna: Kvalitet, utmaningar och strategier
Regeringsbeslut
Dir. 2006:140, Direktiv till Lärarutredningen – om behörighet och auktorisation (U2006:07).
Dir. 2016:76, Bättre skola genom mer attraktiva skolprofessioner.
Dir. 2023:111, Utveckla lärar- och förskollärarutbildningarna.
Regeringsbeslut U2010/6930/S, Uppdrag till Statens skolverk att förbereda och organisera arbetet med att legitimera lärare och förskollärare.
Regeringsbeslut U2010/2818/S, Promemoria Legitimation för lärare och förskollärare.
Regeringsbeslut U2013/7686, Ändrade regler om introduktionsperiod och legitimation för lärare och förskollärare.
Regeringsbeslut U2014/5218/GV, Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Statens skolinspektion.
Regeringsbeslut U2014/3010, Uppdrag att genomföra en särskild uppföljning av den verksamhetsförlagda utbildningen inom lärar- och förskollärarutbildningarna.
Regeringsbeslut U2020/03117/GV, Uppdrag att utreda klagomålshanteringen i skolväsendet.
Regeringsbeslut U2023/00710, U2024/02239, U2024/02837 (delvis), Regleringsbrev för budgetåret 2025 avseende Statens skolinspektion.
Regeringsbeslut U2025/01126, Utökade registerkontroller inom utbildningsväsendet och en ny grund för avskiljande av studenter.
68 Riksrevisionen
Artiklar
Andersson, C., Johansson, P. och Waldenström, N., “Do you want your child to have a certified teacher?”, Economics of Education Review, vol. 30, nr 1, 2011.
Kamal, B., Kayani, S. och Bajwa, M., “Evaluating the Influence of Teacher Certification on Educational Outcomes: A Systematic Review”, Journal of Development and Social Sciences, vol. 5, nr 2, 2024.
Sveriges Radio, ”Trots brott – lärare kan behålla legitimationen”,
Sveriges Radio, ”Jobbar kvar utan lärarlegitimation”,
SVT Nyheter, ”Idrottsläraren smygfotade över 100 flickor – har tidigare blivit utköpt för en halv miljon”,
hämtad
SVT Nyheter, ”Radikal islamist fick lärarjobb på
Vi Lärare, ”Varannan nyexad lärare saknar introduktion”,
Webbsidor
Inspektionen för vård och omsorg, ”Klagomål enligt patientsäkerhetslagen (PSL)”,
Polismyndigheten, ”Utdrag för arbete på
Polismyndigheten, ”Utdrag för arbete inom skola eller förskola”,
Skolverket, ”Vad händer efter att jag ansökt?”,
Riksrevisionen 69
Skolverket, ”Krav för att få undervisa”,
Skolverket, ”Grundskola/skolnivå/personal/personalstatistik med lärarlegitimation och behörighet/ läsår 2023/24”, https://www.skolverket.se/skolutveckling/statistik/sok-
Skolverket, ”Pedagogisk högskoleexamen i grundskolan, Tabell 4A, läsåren 2014/15– 2023/24”,
Skolverket, ”Pedagogisk högskoleexamen i gymnasieskolan, Tabell 4A,
läsåren
Skolverket, ”Pedagogisk högskoleexamen, grundskolan, Tabell 4A,
Skolverket, ”Pedagogisk högskoleexamen, gymnasieskolan, Tabell 4A,
Skolverket, ”Samtliga skolformer, personal, pedagogisk högskoleexamen, Tabell 1A”,
Socialstyrelsen, ”Ansökan om legitimation”,
https://legitimation.socialstyrelsen.se/legitimation/?yrkesId=100019, hämtad
Sveriges Kommuner och Regioner, ”Kommungruppsindelning”, https://skr.se/skr/tjanster/kommunerochregioner/faktakommunerochregioner/komm ungruppsindelning.2051.html, hämtad
70 Riksrevisionen
Universitetskanslersämbetet, ”Högskolan i siffror. Antagna till yrkesexamensprogram, Sökande utan tidigare högskolestudier”, https://www.uka.se/vara-
hämtad
Övrigt/remissvar
Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet), Remiss av SOU 2008:52, Legitimation och skärpta behörighetsregler, Remissvar U2008/3915/S.
Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet), Remiss av promemorian, Legitimation för lärare och förskollärare, Remissvar U2010/2818/S.
Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet), Remiss av promemorian, Ändrade regler om introduktionsperiod och legitimation för lärare och förskollärare, Remissvar U2013/7686/S.
Riksrevisionen 71
Bilaga 1. Metod
Flertalet metoder har använts för att besvara granskningens frågor. Då ingen metod använts enkom för en fråga presenterar vi metoderna var för sig, i stället för per fråga.
Dokumentstudier
Vi har gått igenom offentligt tryck avseende lärarlegitimationsreformen (och efterföljande handlingar som har relevans för legitimationssystemet). Därutöver har vi gått igenom berörda myndigheters instruktioner, regleringsbrev och årsredovisningar.
Vi har läst och analyserat lagstiftningen om lärarlegitimationsreformen och efterföljande justeringar, samt motsvarande lagstiftning inom hälso- och sjukvårdsområdet. Vi har även läst förarbeten och betänkanden som är kopplade till lagstiftningen med bäring på lärarlegitimationsreformen, samt de utredningar och promemorior som legat till grund för lagstiftning och regelverk. Även lagstiftning avseende registerkontroller inom skola respektive hälso- och sjukvård har studerats.
Vi har också gått genom samtliga remissvar på de två promemorior som Utbildningsdepartementet remissbehandlade i samband med legitimationsreformen och efterföljande ändringar (regeringsbeslut U2010/2818/S, Legitimation för lärare och förskollärare, och regeringsbeslut U2013/7686 Ändrade regler om introduktionsperiod och legitimation för lärare och förskollärare). Vi har också genomarbetat ett urval remissvar till SOU 2008:52 Legitimation och skärpta behörighetsregler.
Beträffande reformens uppföljning har vi beaktat de återrapporteringskrav som regeringen har formulerat och infört i myndigheternas regleringsbrev.
Därutöver har vi tagit del av de hemställningar som Skolverket under perioden 2011– 2024 skickade till Utbildningsdepartementet.
Verksamhetsstatistik från granskningsobjekten
Vi har även sammanställt och analyserat viss verksamhetsstatistik från de tre verksamheterna, till exempel antal ärenden, antal olika typer av beslut och handläggningstider. Vi har också tagit del av ett urval
Intervjuer
Vi har genomfört cirka 35 intervjuer, dels med företrädare för granskningsobjekten, dels med andra aktörer som på något sätt har insyn i eller kunskap om lärarlegitimationssystemet. På Skolverket och Skolinspektionen har vi genomfört semistrukturerade intervjuer dels med personer i ledande ställning, dels med ett urval handläggare som handlägger ansökningar om legitimation och anmälningar mot lärare, inklusive båda myndigheternas rättsenheter. Vi har även intervjuat Sveriges Lärare och Almega Utbildning för att ställa frågor om hur läraryrkets status och attraktivitet har påverkats av legitimationen.
72 Riksrevisionen
Vi har intervjuat fem rektorer och genomfört tre intervjuer med lärare (två lärare per intervju). Vår ambition var att intervjua fler rektorer och lärare, men trots flera förfrågningar och utskick var det svårt att få till fler intervjuer.
Vi har även intervjuat en företrädare för Domstolsverket för ett samtal om deras rapporteringsskyldighet gällande legitimerade lärare.
Insamling av svar genom
Vid två tillfällen har Utbildningsdepartementet besvarat Riksrevisionens skriftliga frågor om lärarlegitimationssystemet, i november 2024 och januari 2025. Därutöver har vi via
Enkät
Vi har skickat en anonymiserad webbenkät till rektorer (totalundersökning) för att undersöka i vilken utsträckning kunskap om anmälningssystemet med Skolinspektionen och LAN finns, och om skolorna har rutiner för hantering av anmälningar mot lärare, men även för att få en bredare bild av hur rektorer ser på legitimationssystemet och om det finns riktlinjer och rutiner för betygssättningen när den undervisande läraren inte är legitimerad.
Under utformningen av enkäten genomfördes en pilotenkät med två rektorer. Dessutom testades enkäten på ett antal medarbetare internt på Riksrevisionen.
Enkäten genomfördes i
Vi fick 2 572 svar, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 47 procent när vi exkluderat de svar som studsade – oftast på grund av felaktiga adresser i registret. Totalt 27 procent av svaren kom från gymnasieskolor, och resterande från grundskolor, varav 61 procent var från betygsättande skolor. Enkäten bestod av nio frågor angående lärarlegitimation och betygsättning, samt en möjlighet till frisvar.
Aktstudie av Skolinspektionens
Vi har genomfört en aktstudie hos Skolinspektionen där vi i myndighetens ärendehanteringssystem har läst ärenden gällande signaler, anmälningar och inkomna uppgifter som rör enskilda lärare. Vi har läst cirka 100 akter. Syftet med aktstudien har varit att få en insyn i hur de inkomna uppgifterna hanteras och hur processen fram till en anmälan till LAN ser ut. Vi har velat få en djupare förståelse för de olika grunderna till anmälan, och se om de beslutade rutinerna faktiskt tillämpas och var processens eventuella flaskhalsar eller brister uppkommer.
Riksrevisionen 73
Ärendegranskning på LAN
På LAN (kansliet) har vi gjort ett mindre stickprov av de ärenden som kansliet bereder (totalt hanterade LAN cirka 150 ärenden under
Kvantitativ analys
Den kvantitativa analysen har gjorts genom samkörning av register från Skolverket, SCB och Brottsförebyggande rådet, i olika versioner. Samtliga sekretessbelagda individuppgifter har löpnummerersatts av SCB.
För att se i vilken utsträckning verksamma lärare är dömda för brott, från skolutdraget eller
Vi har gjort på liknande sätt när det gäller personal inom förskolan men då använt registret över personal inom förskola och pedagogisk omsorg.
Lagföringsregistret innehåller upp till trettio domar per person och tillfälle, och vi har haft uppgifter för tidsperioden januari
Den förra anger om personen har dömts för ett brott som ska finnas med på skolutdraget, och den senare om personen har dömts för ett brott som ska finnas med på
För att se i vilken utsträckning legitimerade lärare är dömda för brott har vi använt lärarlegitimationsregistret och lagföringsregistret. Vi har exkluderat de lärare som blivit av med sin legitimation. För de individer som dömts för brott som ska finnas med på skolutdraget har vi gjort en uppdelning utifrån om de dömdes:
•innan de fick sin legitimation, men inte så lång tid före att domen gallrats från belastningsregistret,
•efter att de fått sin legitimation,
•innan de fick sin legitimation, och så lång tid före att domen gallrats från belastningsregistret.
74 Riksrevisionen
När vi tittar på i vilken utsträckning
För att jämföra löneutvecklingen för legitimerade lärare med den för
Statistik från Skolverket
Vi har gjort en specialbeställning om behöriga och legitimerade lärare från Skolverkets register över personal som är anställd i skolan. Statistiken redovisas dels på nationell nivå, dels uppdelat enligt Sveriges Kommuner och Regioners kommungruppsindelning: storstäder, pendlingskommun nära storstad, större stad, pendlingskommun nära större stad, lågpendlingskommun nära större stad, mindre stad/tätort, pendlingskommun nära mindre stad/tätort, landsbygdskommun, och landsbygdskommun med besöksnäring.213
213Sveriges Kommuner och Regioner, "Kommungruppsindelning", hämtad
Riksrevisionen 75
Bilaga 2. Handläggningsprocesser på myndigheter
Handläggningen av legitimationsansökningar på Skolverket
På övergripande nivå kan processen beskrivas på följande sätt:214
1.Den sökande skickar in ansökan till Skolverket, antingen Ansökan om legitimation eller Ansökan om att komplettera befintlig legitimation med ytterligare behörigheter.
2.Skolverket registrerar ansökan, skickar bekräftelse, och kontrollerar att avgiften är betald och att alla nödvändiga handlingar är med. Om något saknas kontaktar Skolverket den sökande för komplettering.
3.Skolverket gör en djupare kontroll och bedömning av inskickade handlingar.
a.Om den sökande har svensk examen
−görs en kontroll av examensbeviset mot Ladok, och ibland kontaktas lärosätet som utfärdat examensbeviset.
−bedöms eventuella yrkeskunskaper, ibland med hjälp av externa bedömare.
b.Om den sökande har utländsk examen
−skickar Skolverket underlaget vidare till UHR för bedömning av utbildningen.
−skickar UHR ett yttrande till Skolverket.
−bedömer Skolverket samlade meriterna för den sökande: UHR:s yttrande och om de nationella kraven (bland annat tillräckliga kunskaper i svenska) är uppfyllda. Om den sökande har en utbildning från EU/EES/Schweiz tillämpas även regler som grundar sig på yrkeskvalifikationer enligt EU- direktivet.
4.Skolverket fattar beslut.
a.Om den sökande har svensk examen beslutar Skolverket att antingen bevilja eller avslå ansökan.
b.Om den sökande har examen eller yrkeskvalifikationer från länder inom EU/EES/Schweiz kan Skolverket antingen bevilja eller avslå ansökan, eller besluta om ett så kallat villkorat beslut, det vill säga att den sökande måste vidta kompensationsåtgärder.
c.För sökande med examen från tredje land kan Skolverket bevilja ansökan, eller avslå den om utbildningen inte uppfyller alla krav, men lämnar i beslutet så kallade kompletteringshänvisningar.
214Skolverket, Processbeskrivning 9.1.2. Handlägga ansökningar om legitimationer och utökad behörighet, 2023.
76 Riksrevisionen
5.De sökande som inte fått sin ansökan beviljad gör sina kompletteringar respektive kompensationsåtgärder som Skolverket hänvisat till.
6.Efter att kompletteringarna och kompensationsåtgärderna har genomförts
a.Skickar en sökande med examen från tredje land in en ny ansökan om legitimation, så kallad återansökan.
b.Skickar en sökande med examen från EU/EES/Schweiz ett meddelande till Skolverket om att kompensationsåtgärderna har vidtagits.
7.Skolverket fattar beslut grundat på de inskickade kompletteringarna.
8.Om beslutet innebär att den sökande meddelas legitimation och/eller ytterligare behörigheter, registreras dessa i Skolverkets legitimations- och behörighetsregister.
Handläggningen av
Handläggningen och utredningen av
1.En signal om en enskild lärare kommer in till myndigheten.
2.Bedömning görs om signalen ska bli ett
3.De signaler som bedöms bli ett
4.Utredaren tar vid behov kontakt med lärarens arbetsgivare för att få lärarens personuppgifter.
5.Skolinspektionen kontrollerar med Skolverket om läraren har legitimation eller inte.
6.Om läraren är legitimerad öppnar Skolinspektionen ett ärende och utreder signalen inom ramen för ett
7.Inom ramen för utredningen bedöms vilka utredningsåtgärder som är lämpliga. Utredaren samlar exempelvis in underlag från huvudman och rektor. Ibland tas en kontakt med tidigare arbetsgivare eller Polisen, sällan med kollegor och elever. Den anmälde läraren ges i regel möjlighet att yttra sig över utredningen.
8.När utredningen är klar görs en bedömning av om en anmälan bör ges in till LAN eller inte. Om ärendet avslutas utan anmälan är det den regionala enhetschefen (eller en beslutsfattare som fått delegation) som fattar beslut. Beslut om avslut skickas i regel till läraren. Om bedömningen är att en anmälan bör ges in till LAN skriver utredaren ett förslag till anmälan och lämnar över ärendet till rättsenheten.
215Se Skolinspektionen, Utredningsstöd och vägledning för gemensamma arbetssätt i
Riksrevisionen 77
9.Förslag till anmälan till LAN kvalitetssäkras av rättsenheten. Ärendet föredras för chefsjuristen. Innan chefsjuristen fattar beslut om anmälan till LAN, sker i aktuella fall samråd med myndighetens generaldirektör.
10.Anmälan överlämnas till LAN. En kopia av anmälan skickas till läraren.
Handläggningen av
Handläggningen av
1.
2.
3.Lärarens eventuella yttrande skickas till Skolinspektionen som anmodas att yttra sig.
4.Skolinspektionens yttrande skickas till läraren antingen för kännedom (om Skolinspektionen inte tillför något väsentligt i sitt yttrande) eller med föreläggande om svar.
5.När Skolinspektionen och läraren har yttrat sig klart (ibland flera vändor) skriver föredragande på
6.Kallelse till nämndmötet och handlingarna skickas cirka 4 veckor före mötet, och reciten cirka 2 veckor före.
7.Föredragande jurist föredrar ärenden på nämndsammanträdet och därefter leder ordföranden överläggningen. Minnesanteckningar skrivs av den föredragande.
8.Efter sammanträdet skriver föredragande beslutet, och det färdiga förslaget skickas till ordföranden för eventuella ändringar.
9.Efter ordförandens återkoppling skickas beslutet till samtliga ledamöter som deltagit på mötet.
10.Kansliet färdigställer beslutet och skickar det till Skolinspektionen, läraren och lärarens senast kända arbetsgivare. Om nämnden beslutat om varning eller återkallelse förs detta in i Skolverkets legitimationsregister. Även en varning genom informationssystemet för den inre marknaden (IMI) ska meddelas för att underrätta behöriga myndigheter i andra stater inom EES och i Schweiz.
216Skolverket, Rutiner för Lärarnas ansvarsnämnd.
78 Riksrevisionen
Bilaga 3. Tabeller
Tabell 3 Lärare efter behörighet, i olika skolformer, läsåret 2023/24, heltidstjänster, på skolenheter som omfattas av kravet på legitimation, procent
Skolform | Andel med | Legitimerade | Legitimerade | Legitimerade | Legitimerade | Ej |
legitimation | och behöriga | och behöriga | och behöriga | och behöriga | legitimerade | |
och | i skolformen | i ämnet men | i skolformen | i annat ämne | (%) | |
behörighet | och ämnet | inte i | men inte i | och skolform | ||
(%) | men inte i | skolformen | ämnet (%) | (%) | ||
stadiet (%) | (%) | |||||
Grundskola och | 71,5 | 3,6 | 0,04 | 11,8 | 1,1 | 12,1 |
sameskola | ||||||
Gymnasieskola | 82,8 | Ej relevant | 4,3 | 6,5 | 0,3 | 6,2 |
Anpassad | 14,9 | 0,7 | 23,8 | 7,3 | 38,8 | 14,6 |
grundskola | ||||||
Anpassad | 16,1 | Ej relevant | 35,1 | 9,4 | 25,4 | 14,0 |
gymnasieskola | ||||||
Komvux, grund- | 80,4 | Ej relevant | 2,6 | 9,0 | 1,0 | 7,1 |
läggande nivå | ||||||
Komvux, | 74,3 | Ej relevant | 13,5 | 7,9 | 0,4 | 4,0 |
gymnasienivå | ||||||
Anm.: Grundskolan och sameskolan: lärare som undervisar i grundskolans ämnen (exkl. modersmål, teckenspråk
och moderna språk övriga). Gymnasieskolan: lärare i 21 stycken undervisningsämnen. Anpassad grundskola: lärare i ämnen och ämnesområden (exkl. modersmål, teckenspråk och moderna språk övriga). Komvux, grundläggande nivå: lärare i 11 stycken undervisningsämnen. Komvux, gymnasienivå: lärare i 13 stycken undervisningsämnen.
Källa: Skolverket.
Tabell 4 Lärare efter behörighet i grundskolan och sameskolan, läsåret 2023/24, heltidstjänster, på skolenheter som omfattas av kravet på legitimation, procent
Kommungrupp | Andel med | Andel | Ej |
legitimation | legitimerade | legitimerade | |
och behörighet | utan rätt | (%) | |
(%) | behörighet (%) | ||
Storstad | 73,7 | 16,4 | 10,0 |
Pendlingskommun nära storstad | 73,2 | 16,1 | 10,7 |
Större stad | 73,4 | 15,8 | 10,8 |
Pendlingskommun nära större stad | 72,1 | 16,1 | 11,9 |
Lågpendlingskommun nära större stad | 67,0 | 18,3 | 14,8 |
Mindre stad/tätort | 69,8 | 16,6 | 13,7 |
Pendlingskommun nära mindre stad/tätort | 67,5 | 17,3 | 15,3 |
Landsbygdskommun | 63,0 | 18,1 | 18,9 |
Landsbygdskommun med besöksnäring | 64,2 | 17,5 | 18,3 |
Anm.: Lärare som undervisar i grundskolans ämnen (exkl. modersmål, teckenspråk och moderna språk övriga).
Källa: Skolverket.
Riksrevisionen 79
Tabell 5 Lärare efter behörighet i gymnasieskolan, läsåret 2023/24, heltidstjänster, på skolenheter som omfattas av kravet på legitimation, procent
Kommungrupp | Andel med | Andel | Ej | |||||||||||
legitimation | legitimerade | legitimerade | ||||||||||||
och behörighet | utan rätt | (%) | ||||||||||||
(%) | behörighet (%) | |||||||||||||
Storstad | 84,9 | 9,4 | 5,7 | |||||||||||
Pendlingskommun nära storstad | 86,0 | 8,9 | 5,1 | |||||||||||
Större stad | 83,8 | 10,5 | 5,8 | |||||||||||
Pendlingskommun nära större stad | 81,1 | 13,4 | 5,4 | |||||||||||
Lågpendlingskommun nära större stad | 80,6 | 12,8 | 6,5 | |||||||||||
Mindre stad/tätort | 81,1 | 12,4 | 6,6 | |||||||||||
Pendlingskommun nära mindre stad/tätort | 73,6 | 15,5 | 10,8 | |||||||||||
Landsbygdskommun | 74,9 | 16,3 | 8,9 | |||||||||||
Landsbygdskommun med besöksnäring | 75,6 | 13,0 | 11,4 | |||||||||||
Anm.: Lärare i 21 stycken undervisningsämnen. | ||||||||||||||
Källa: Skolverket. | ||||||||||||||
Tabell 6 Skillnad i logaritmerad lön mellan legitimerade och |
||||||||||||||
År | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | ||||
Procentuell | 0,071*** | 0,110*** | 0,154*** | 0,215*** | 0,178*** | 0,173*** | 0,178*** | 0,152*** | 0,169*** | 0,163*** | ||||
differens i lön | (0,002) | (0,002) | (0,003) | (0,003) | (0,003) | (0,003) | (0,003) | (0,003) | (0,003) | (0,003) | ||||
mellan | ||||||||||||||
legitimerade | ||||||||||||||
och icke- | ||||||||||||||
legitimerade | ||||||||||||||
lärare | ||||||||||||||
Antal | 55 757 | 58 737 | 60 928 | 64 829 | 88 355 | 89 330 | 90 509 | 92 035 | 93 487 | 96 302 | ||||
observationer | ||||||||||||||
Anm.: *** p < 0,01, ** p < 0,05, * p < 0,1.
Källa: Riksrevisionens beräkningar.
80 Riksrevisionen
Tabell 7 Jämförelse av vilka brott som inkluderas i utdrag från belastningsregistret inför anställning på skola respektive HVB
Brottets lagrum (lag, kapitel, paragraf och brott) | Skolutdraget | HVB |
|
Brottsbalken 3 kap. | |||
1 § Mord | X | X | |
2 § Dråp | X | X | |
5 | § Misshandel | X | |
6 | § Grov misshandel | X | X |
Brottsbalken 4 kap. | |||
1 § Människorov | X | X | |
1a § Människohandel | X | ||
1b § Människoexploatering | X | ||
2 § Olaga frihetsberövande | X | ||
4 | § Olaga tvång/ grovt olaga tvång | X | |
4a § Grov fridskränkning/ grov | X | ||
kvinnofridskränkning | |||
4b § Olaga förföljelse | X | ||
4c § Äktenskapstvång/ barnäktenskapsbrott | X | ||
4d § Vilseledande till äktenskapsresa | X | ||
4e § Hedersförtryck | X | ||
5 | § Olaga hot/grovt olaga hot | X | |
Brottsbalken 6 kap. | |||
Sexualbrott, samtliga paragrafer | X | X | |
Brottsbalken 8 kap. | |||
5 | § Rån | X | |
6 | § Grovt rån | X | X |
Brottsbalken 16 kap. | |||
8 § Hets mot folkgrupp | X | ||
9 | § Olaga diskriminering | X | |
10a § Barn pornografibrott/ grovt barn | X | X | |
pornografibrott | |||
Narkotikastrafflag (1968:64) | X | ||
Lag (1991:1969) och (1999:42) om förbud mot | X | ||
vissa dopingmedel | |||
Alkohollag (1994:1738) 10 kap. | |||
3 | § Tillverkning, beredning, förvärvning med mera | X | |
av sprit eller spritdrycker, samt försäljning eller | |||
servering av desamma | |||
Alkohollag (2010:1622) 11 kap. | |||
4 | § Tillverkning med mera samt försäljning | X | |
servering till ungdomar | |||
Lag (2000:1225) om straff för smuggling | |||
6 | § Narkotikasmuggling | X | |
Terroristbrottslagen (2022:666) eller | X | ||
motsvarande äldre lag | |||
Riksrevisionen 81
Bilaga 4. Undantag och försöksverksamheter
Undantag från legitimationskravet för att få undervisa
Lärare i:
•modersmål,
•yrkesämnen i gymnasieskolan,
•anpassade gymnasieskolan, kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå eller kommunal vuxenutbildning som anpassad utbildning på gymnasial nivå, och
•individuella kurser eller orienteringskurser inom kommunal vuxenutbildning.
Lärare vid skolor som bedriver undervisning på ett visst främmande språk, dock inte för språkundervisning, till exempel lärare på Internationella Engelska Skolan.
Lärare vid fristående skolor med viss särskild pedagogisk inriktning (waldorfpedagogisk inriktning).
Lärare som bedriver viss undervisning inom riksrekryterande utbildning på nationella program i gymnasieskolan.
Om det på skolan inte finns någon legitimerad och behörig lärare att tillgå eller om det finns något annat särskilt skäl med hänsyn till eleverna får obehöriga undervisa i ett ämne under högst ett år i taget. Dessa lärare ska vara lämpliga att bedriva undervisningen och i så stor utsträckning som möjligt ha en utbildning som motsvarar den utbildning som är behörighetsgivande.
Lärare och förskollärare som fick anställning som lärare före den 1 juli 2011 och undervisar i följande skolformer:
•anpassade grundskolan
•specialskolan
•anpassade gymnasieskolan
•komvux som anpassad utbildning. Undantaget gäller fram till den 30 juni 2028.
Lärare som var anställda inom anpassade grundskolan eller anpassade gymnasieskolan före den 1 december 2013 och inte har en lärarexamen, men har en speciallärarexamen eller i vissa fall en specialpedagogexamen med specialisering mot intellektuell funktionsnedsättning. De får undervisa i:
•anpassade grundskolans ämnesområden
•specialskolan motsvarande anpassade grundskolans ämnesområden
•anpassade gymnasieskolans individuella program
•komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå.
Förskollärare i fristående förskolor med viss särskild pedagogisk inriktning.
Annan personal i förskolan och i fritidshemmet som har en sådan utbildning eller erfarenhet att elevernas eller barnens utveckling och lärande främjas.
82 Riksrevisionen
Försöksverksamheter
En försöksverksamhet med tidsbegränsade anställningar för lärare som undervisar i ämnen med brist på legitimerade och behöriga lärare. Det gäller ämnena biologi, fysik, kemi, teknik, engelska, geografi, hem- och konsumentkunskap, matematik, slöjd, spanska, svenska, svenska som andraspråk, företagsekonomi och juridik.
För att omfattas av försöksverksamheten ska följande uppfyllas:
•Det finns inte någon att tillgå inom huvudmannens organisation som uppfyller kraven på legitimation och behörighet.
•Läraren bedriver undervisning i ett eller flera ämnen där det råder brist på legitimerade och behöriga lärare.
•Läraren har de ämneskunskaper som krävs för en behörighetsgivande lärarexamen i det eller de ämnen som hen ska bedriva undervisning i.
•Läraren går en kompletterande pedagogisk utbildning som syftar till att personen ska uppnå en behörighetsgivande lärarexamen i de ämnen som hen undervisar i.
Dessa lärare får anställas för en tid av 2 år, vilket kan förlängas till 3 år om det finns särskilda skäl. Försöksverksamheten gäller anställningar som påbörjas senast hösten 2025.
Försöksverksamhet med tidsbegränsade anställningar för lärare som ska undervisa i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare.
För att omfattas av försöksverksamheten ska följande uppfyllas:
•Det finns inte någon att tillgå inom huvudmannens organisation som uppfyller kraven på legitimation och behörighet.
•Läraren bedriver undervisning som lärare i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare.
•Läraren går en högskoleutbildning på grundnivå eller avancerad nivå i svenska som andraspråk eller motsvarande.
Anställningen ska inte vara längre än 3 år, men kan förlängas till 4 år om det finns särskilda skäl.
Försöksverksamheten gäller anställningar som påbörjas senast den 1 juli 2027.
Riksrevisionen 83
Undantag från legitimationskravet för att få anställning utan tidsbegränsning
Lärare i:
•modersmål,
•yrkesämnen i gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan, kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå eller kommunal vuxenutbildning som anpassad utbildning på gymnasial nivå, och
•individuella kurser eller orienteringskurser inom kommunal vuxenutbildning. Men enbart om:
1.det saknas sökande som har legitimation,
2.den sökande har tillräcklig kompetens för att undervisa i det aktuella ämnet eller på den aktuella kursen, och
3.det finns skäl att anta att den sökande är lämplig att bedriva undervisningen.
Lärare som bedriver:
1.annan undervisning på ett visst främmande språk än språkundervisning om de har
a.en utländsk lärarutbildning som motsvarar en svensk lärarexamen, och
b.kompetens att undervisa på det främmande språket,
2.undervisning i fristående skolor och fristående fritidshem med viss särskild pedagogisk inriktning, och
3.viss undervisning inom riksrekryterande utbildning på nationella program i gymnasieskolan.
Förskollärare som bedriver undervisning i fristående förskolor med viss särskild pedagogisk inriktning.
Annan personal i förskolan och i fritidshemmet som har en sådan utbildning eller erfarenhet att elevernas eller barnens utveckling och lärande främjas.
Lärare som var anställda inom anpassade grundskolan eller anpassade gymnasieskolan före den 1 december 2013 och inte har en lärarexamen, men har en speciallärarexamen eller i vissa fall en specialpedagogexamen med specialisering mot intellektuell funktionsnedsättning, och om de undervisar i:
•anpassade grundskolans ämnesområden
•specialskolan motsvarande anpassade grundskolans ämnesområden
•anpassade gymnasieskolans individuella program
•anpassad utbildning för vuxna på grundläggande nivå som motsvarar anpassade grundskolans ämnesområden.
84 Riksrevisionen
Undantag från legitimationskravet för att få sätta betyg
Lärare i:
•modersmål,
•yrkesämnen i gymnasieskolan,
•individuella kurser eller orienteringskurser inom kommunal vuxenutbildning. Kravet är också att dessa lärare är anställda utan tidsbegränsning.
Lärare vid skolor som bedriver undervisning på ett visst främmande språk, dock inte för språkundervisning, t. ex. lärare på Internationella Engelska Skolan.
Kravet är också att dessa lärare är anställda utan tidsbegränsning.
Lärare vid fristående skolor med viss särskild pedagogisk inriktning (waldorfpedagogisk inriktning).
Kravet är också att dessa lärare är anställda utan tidsbegränsning.
Lärare och förskollärare som fick anställning som lärare före den 1 juli 2011 och undervisar i följande skolformer:
•anpassade grundskolan
•specialskolan
•anpassade gymnasieskolan
•komvux som anpassad utbildning. Undantaget gäller fram till den 30 juni 2028.
Riksrevisionen 85
EN GRANSKNINGSRAPPORT FRÅN RIKSREVISIONEN
Systemet för lärarlegitimation – utformning, styrning och uppföljning (RiR 2025:12)
Riksrevisionen har granskat om legitimationssystemet för lärare och förskollärare
fungerar effektivt. Systemet infördes 2011. Syftet var att det genom ökad rättssäkerhet för barn och elever samt höjd kvalitet på lärarkåren skulle bidra till att alla barn och elever undervisas av väl kvalificerade och lämpliga lärare och förskollärare. Därutöver förväntades legitimationen öka läraryrkets attraktivitet och status.
Riksrevisionen finner inga indikationer på att dessa ambitioner är nådda. Fjorton år efter att legitimationen infördes undervisas fortfarande många barn och elever av lärare som saknar antingen legitimation eller rätt behörighet för det som de undervisar i. Att målen inte har nåtts beror delvis på lärarbristen, men granskningen visar också på brister i systemet som, oberoende av lärarbristen, påverkat måluppfyllelsen negativt. Det handlar huvudsakligen om att regeringen inte har utformat systemet tillräckligt väl för att stoppa olämpliga lärare från att undervisa.
För att komma åt de brister som granskningen har identifierat rekommenderar
Riksrevisionen att regeringen
•utökar registerkontrollen av personal inom skolväsendet
•ger Skolverket möjlighet att i samband med legitimationsansökan kontrollera i belastningsregistret
•inför krav på huvudmän att anmäla allvarliga fall med olämpliga och oskickliga lärare till Skolinspektionen
•ser över disciplinpåföljderna för oskickliga och olämpliga lärare
•regelbundet utvärderar undantag från legitimationskravet.
Riksrevisionen www.riksrevisionen.se S:t Eriksgatan 117
Box 6181, 102 33 Stockholm