av Olle Thorell (S)
till Statsrådet Benjamin Dousa (M)
Regeringen har upprepade gånger framhållit att bistånd inte bör användas för påverkansarbete i icke-biståndsländer, som till exempel EU och Sverige. Detta synsätt verkar dock bortse från den globala naturen hos många moderna demokrati- och rättighetsinsatser. Historiska exempel som klimatavtalen, fredsprocessen i Colombia och demokratiarbetet i Sydafrika visar hur internationellt samarbete och påverkansarbete över gränserna har varit avgörande för att uppnå långsiktiga resultat. Att isolera biståndet till enbart nationella gränser kan försvåra viktiga insatser för att stödja demokratisk utveckling och rättighetsarbete i länder som Belarus och Venezuela.
Med anledning av regeringens ställningstagande mot påverkansarbete i rika länder vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa:
Hur avser statsrådet att säkerställa att Sveriges bistånd även fortsättningsvis kan bidra till globala demokratiseringsprocesser, som enligt många kräver transnationellt samarbete och påverkansarbete i både bistånds- och icke-biståndsländer?