Fråga 2024/25:87 Ökade krav på egenfinansiering och dess konsekvenser

av Olle Thorell (S)

till Statsrådet Benjamin Dousa (M)

 

Den nya strategin för civilsamhället innebär att organisationer som verkar utanför utvecklingsländer måste täcka minst 15 procent av sina projekt med egna medel, vilket är en ökning med 50 procent jämfört med tidigare krav. För mindre civilsamhällesorganisationer, som ofta redan har begränsade resurser för insamling, innebär detta en ökad ekonomisk press. Dessa aktörer, som i många fall arbetar med de mest utsatta grupperna i samhällen där demokratiutvecklingen är skör, riskerar nu att tvingas minska sina insatser eller dra sig ur viktiga projekt. 

Folkrörelser och små organisationer med lokal förankring har visat sig vara oumbärliga i arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter, särskilt i länder där statlig repression är stark och korruptionen utbredd. Den här ökningen av egenfinansieringskraven riskerar därmed att få allvarliga följder för biståndets effektivitet, särskilt i de områden där behovet är som störst och där lokala organisationer är avgörande för att åstadkomma förändring.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa:

 

Hur avser statsrådet att säkerställa att de ökade kraven på egenfinansiering inte leder till att mindre civilsamhällesorganisationer, särskilt de med lokal förankring i länder med svaga demokratier, tvingas minska eller avsluta sitt arbete på grund av bristande finansiering?