Fråga 2024/25:84 Reglering av insatsen ledsagning i en särskild lag

av Olle Thorell (S)

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Ledsagning är en viktig och nödvändig insats för många människor med synnedsättning. Det handlar om att få hjälp att förflytta sig utanför hemmet, att kunna ta del av kulturella aktiviteter, att få tillgång till samhällsservice och, i förlängningen, att leva ett liv som alla andra. Trots att rätten till ledsagning finns reglerad inom ramen för LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har tillämpningen av ledsagning visat sig vara både inkonsekvent och ojämlik. Socialstyrelsens kartläggning från 2023 visar att antalet personer med funktionsnedsättning som beviljas ledsagning har minskat drastiskt under de senaste tio åren.

En tydlig brist i den nuvarande lagstiftningen är att ledsagning ofta bedöms olika beroende på var i landet man bor. Många synskadade möter en “postkodlotterieffekt” där rätten till ledsagning bedöms olika av olika kommuner. Det är inte ovanligt att man i en kommun nekas ledsagning medan en person med liknande behov i en annan kommun beviljas omfattande stöd. Detta skapar en djup ojämlikhet som inte är förenlig med en rättvis och inkluderande funktionshinderspolitik.

För att komma till rätta med dessa brister behöver insatsen ledsagning regleras i en särskild lag. Det skulle dels säkerställa att ledsagning bedöms utifrån lika kriterier oavsett var man bor, dels stärka rättssäkerheten för dem som är beroende av denna insats. I juni 2024 beslutade riksdagen, och en bred majoritet av partier (S, V, MP, C och SD), om ett tillkännagivande som kräver att regeringen ser över möjligheten att reglera ledsagning i en särskild lag. Detta tillkännagivande är ett viktigt steg mot en mer rättvis tillgång till ledsagning för alla synskadade.

Trots riksdagens tydliga besked har regeringen ännu inte agerat i frågan. Det är djupt oroande att en fråga som påverkar så många människors vardag och självständighet inte prioriteras. Att stärka lagstiftningen kring ledsagning borde vara en självklar del av en modern och inkluderande funktionshinderspolitik.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att ledsagning regleras i en särskild lag, och när kan vi förvänta oss ett lagförslag från regeringen?