Fråga 2024/25:83 Färre strategiska partner och dess effekt på biståndseffektivitet

av Olle Thorell (S)

till Statsrådet Benjamin Dousa (M)

 

Den nya strategin för civilsamhället innebär att antalet strategiska partner som kan ansöka om medel från Sida mer än fördubblas, från tidigare 17 till ett betydligt större antal. Samtidigt har budgeten för civilsamhället inte ökats i motsvarande grad, vilket innebär att de medel som finns ska fördelas på fler aktörer. Detta riskerar att leda till en fragmentering av resurserna och att stödet till etablerade organisationer med lång erfarenhet och beprövade metoder minskar. Dessa organisationer har ofta spelat en central roll i biståndet genom att arbeta långsiktigt med komplexa samhällsutmaningar som kräver stabil finansiering. Om medlen sprids för tunt kan det försvaga biståndets långsiktiga effektivitet, särskilt i länder där demokratiutvecklingen är skör.

Det finns även en oro att den ökade bredden i ansökningsprocessen kan leda till att aktörer med mindre erfarenhet av utvecklingsarbete men med starkare politiska band tränger ut de civilsamhällesorganisationer som besitter den djupa kunskap och erfarenhet som är nödvändig för ett effektivt bistånd. En sådan utveckling kan både försämra biståndets effektivitet och minska civilsamhällets oberoende, vilket är centralt för biståndets trovärdighet och genomslagskraft.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att säkerställa att den ökade mängden strategiska partner inom Civsam-programmet, utan motsvarande budgetökning, inte leder till fragmentering av biståndsmedlen och att långsiktigt etablerade organisationer med beprövad kompetens inte trängs undan av mindre erfarna aktörer?