av Nima Gholam Ali Pour (SD)
till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)
Hundratusentals svenskar beställer produkter från de kinesiska e-handelsplattformarna Shein och Temu varje månad. Ett problem med denna konsumtion är att konsumenten inte är alltid medveten om vilka kemikalier som produkterna innehåller.
I november 2022 publicerade Greenpeace i Tyskland en rapport som visade att produkter från Shein innehöll farliga och olagliga kemikalier. Efter att Greenpeace testade 47 produkter från Shein visade det sig att 15 procent av varorna innehöll kemikalier på en nivå som gör dem olagliga i EU. Bland annat hittades mycket höga halter av ftalater i skor. Ftalater gör det svårare att skaffa barn. Det finns också ett samband mellan ftalater och astma och allergi hos barn.
Den europeiska kemikalielagstiftningen reglerar inte småskalig privatimport i större grad, vilket innebär att dessa farliga kemikalier från Kina hamnar i Sverige via konsumenter utan att Kemikalieinspektionen kan agera.
Bortsett från att enskilda individer drabbas snedvrider detta konkurrensen, då många svenska bolag konkurrerar på en global nivå och får följa en kemikalielagstiftning som kinesiska företag inte behöver följa.
Dessutom skapar en sådan införsel av farliga kemikalier från Kina kostnader för samhället, då Sverige på grund av detta behöver göra större investeringar i reningsverk och återvinningsprocessen än vad man annars skulle ha behövt göra. Dessa kemikalier är även farliga för miljön.
Den enda åtgärd som Kemikalieinspektionen har till sitt förfogande i dag när det gäller motverkandet av införsel av dessa farliga kemikalier från Kina är att informera det kinesiska företaget om bristerna.
Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Romina Pourmokhtari svara på följande fråga:
Hur avser statsrådet att agera för att hindra införseln av farliga kemikalier från Kina till Sverige?