Fråga 2024/25:67 Hantering av minskat stöd till Brottsofferjouren

av Sanna Backeskog (S)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

”Det har varit fantastiskt att prata med Brottsofferjouren. En stödperson ringde mig en gång i veckan, det har varit bra för mig. Jag tycker fortfarande att det är skönt att prata om det.” Detta är ett citat från en kvinna utsatt för bedrägeri som kan läsas på Brottsofferjourens hemsida.

Brottsofferjouren är ovärderliga när det gäller stöd till brottsoffer. Civilsamhället utgör en viktig roll som ingen myndighet kan ersätta. Självklart gällande stöd till den enskilda, men också gällande kunskapshöjande insatser och opinionsbildning. Sverige behöver mer civilsamhälle och mer av att engagera sig tillsammans med andra för andra.

Socialstyrelsen minskar bidraget till Brottsofferjouren med 66 procent, vilket får stora konsekvenser. Bidraget minskar från 5 miljoner kronor 2022 till 1,7 miljoner 2024, vilket är en avsevärd minskning.

Brottsofferjouren behöver genomföra en väsentlig omorganisation för att anpassa sig till de nya ekonomiska förutsättningarna. Detta innebär i slutändan uppsägningar av personal som i sin tur kommer att påverka det stöd som brottsofferjourerna ger till kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer. Vi ser att antalet kvinnor och barn som utsätts för våld ökar, vilket medför ett större behov av stödinsatser. Trots detta minskar bidraget.

När jag frågade jämställdhetsministern om de stora neddragningarna i stödet till Brottsofferjouren förra året hänvisade ministern till Brottsoffermyndigheten. Det är uppenbart att det saknas en samordnad kommunikation mellan Brottsoffermyndigheten och Socialstyrelsen, då det inte motiveras varför dessa stora neddragningar görs. Summan kompenseras inte av Brottsoffermyndigheten. Det går inte heller att överklaga beslutet.

Jag vill därför fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att brottsofferjouren kan fortsätta bedriva sin viktiga verksamhet och bibehålla ett starkt brottsofferperspektiv?