av Olle Thorell (S)
till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Sverige står inför stora samhällsekonomiska utmaningar, där både interna och externa faktorer påverkar landets utveckling. Pandemin och den efterföljande kostnadskrisen har slagit hårt mot svenska hushåll och företag, och de senaste årens inflation har drabbat låg- och medelinkomsttagare särskilt hårt. Samtidigt har tillväxten bromsat in, vilket enligt flera bedömare riskerar att få långsiktiga negativa effekter på den svenska ekonomin.
Regeringen har, trots dessa utmaningar, valt att genomföra en mycket stor budget för 2025. Reformutrymmet för de kommande fyra åren har uppskattats till 120 miljarder kronor av Konjunkturinstitutet, men redan nu har regeringen använt hälften av detta utrymme i en enda budget. Detta val innebär att handlingsutrymmet för kommande år kommer att vara kraftigt begränsat, vilket väcker frågor kring regeringens långsiktiga ekonomiska planering och dess beredskap att hantera eventuella framtida ekonomiska kriser.
Samtidigt pekar flera experter på att de problem som Sverige står inför – såsom hög arbetslöshet, ökande kriminalitet och en sjukvårdskris – kräver betydande investeringar som kan ha långsiktiga positiva effekter på samhället. I stället har regeringen valt att fokusera på skattesänkningar, vilket riskerar att förvärra den redan stora klyftan mellan dem som har det bäst ställt och dem som kämpar för att få vardagen att gå ihop.
Med tanke på dessa omständigheter är det oklart hur regeringen tänker hantera kommande års ekonomiska utmaningar, särskilt då en stor del av reformutrymmet redan har använts. Det är av yttersta vikt att förstå vilka överväganden som låg till grund för detta beslut och hur finansministern planerar att möta framtida utmaningar.
Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Elisabeth Svantesson:
Vilka initiativ avser ministern att ta för att säkerställa att framtida reformutrymme inte äventyras av att en stor del redan använts i budgeten för 2025?