Fråga 2024/25:5 Det internationella arbetet för SRHR och hbtqi-rättigheter vid ett genomförande av Project 2025

av Linnéa Wickman (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

USA är inte bara världens största ekonomi utan också en av de viktigaste aktörerna när det gäller internationellt bistånd och FN:s arbete för att främja mänskliga rättigheter och utveckling. Genom åren har USA spelat en central roll i att stötta FN:s arbete med hbtqi-rättigheter, jämställdhet och SRHR (sexuella och reproduktiva rättigheter), inklusive finansiering till Världshälsoorganisationen (WHO), FN:s befolkningsfond (UNFPA) och Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria. Med det amerikanska presidentvalet 2024 runt hörnet och det potentiella genomförandet av Project 2025 finns en verklig risk att detta förändras radikalt.

Project 2025 är en långtgående plan för att omorganisera den amerikanska staten och dess utrikespolitik om republikanerna återvinner makten. Den utvecklades av konservativa tankesmedjor och är djupt förankrad i det republikanska partiets ideologi. Planen inkluderar stora nedskärningar i amerikanskt bistånd och ett tillbakadragande av stöd till FN-organ som arbetar med mänskliga rättigheter och global hälsa. I planen ingår att ta bort termer som ”gender”, ”abort” och ”sexuell och reproduktiv hälsa” från styrdokument för amerikanskt bistånd. Detta skulle direkt påverka FN:s och andra internationella organs arbete för att främja dessa rättigheter globalt, särskilt i låg- och medelinkomstländer där USA:s bistånd är avgörande.

Även om det amerikanska valet är upp till USA:s medborgare måste Sverige som en stark förespråkare för mänskliga rättigheter och globalt samarbete förbereda sig för olika scenarier. Vi kan inte stå passiva inför den potentiella tillbakagången som Project 2025 skulle innebära. Om USA drastiskt minskar sitt stöd till FN och andra internationella organ kommer Sverige och EU att behöva kliva fram för att fylla detta stora tomrum och säkerställa att arbetet för hbtqi-rättigheter och SRHR fortsätter globalt. Planerna i Project 2025 måste tas på allvar och får inte betraktas som enbart lösa idéer. Under den senaste Trump-administrationen lämnade USA en rad FN-samarbeten och program, stöd till UNFPA och WHO skars ned och USA lämnade Parisavtalet.

Utifrån det som anförs ovan är min fråga till utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att Sveriges och EU:s arbete inom FN och andra internationella organ inte försvagas i ljuset av de potentiella konsekvenserna av Project 2025, där USA planerar att drastiskt minska sitt engagemang och bistånd till FN och andra internationella hälso- och rättighetsorganisationer?