av Olle Thorell (S)
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Den 19 november 2024 dömdes 45 framstående demokratiaktivister i Hongkong till fängelsestraff på mellan fyra och tio år för omstörtande verksamhet enligt den nationella säkerhetslagen som infördes av Peking 2020. Bland de dömda finns den tidigare juridikprofessorn Benny Tai, som fick det längsta straffet, tio års fängelse, och den kände aktivisten Joshua Wong, som dömdes till fyra år och åtta månaders fängelse. Dessa individer anklagades för att ha organiserat inofficiella primärval inför de val som styrs av Kinas regim.
Pekings inflytande över Hongkong har eskalerat dramatiskt, vilket har lett till en systematisk nedmontering av stadens tidigare omfattande politiska friheter. Säkerhetslagen, som infördes efter de omfattande prodemokratiska protesterna 2019, har blivit ett verktyg för att tysta oppositionella röster och kväva yttrandefriheten. Medier har tvingats stänga, aktivister har fängslats utan rättvisa rättegångar och civilsamhällets utrymme har krympt avsevärt. Hongkong – en gång en symbol för frihet och öppenhet – har förvandlats till en plats där rädsla och censur råder.
Utöver situationen i Hongkong finns det exempel på flera andra allvarliga människorättsövergrepp i Kina. Den muslimska minoriteten uigurer i Xinjiang utsätts för systematiska kränkningar, inklusive massinternering i så kallade omskolningsläger, tvångsarbete och kulturell assimilering. Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai har sedan 2015 varit frihetsberövad under oklara omständigheter, vilket väckt internationell oro över bristen på rättssäkerhet och yttrandefrihet i Kina. Dessutom fortsätter förtrycket av andra etniska och religiösa minoriteter, och yttrandefriheten är starkt begränsad, med censur och övervakning av medier och internet.
Med tanke på Sveriges starka engagemang för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer är det av yttersta vikt att vi reagerar på dessa allvarliga övergrepp. Sveriges röst i internationella sammanhang har historiskt sett varit en stark förespråkare för demokrati och mänskliga rättigheter, och det är avgörande att vi fortsätter att stå upp för dessa värden, särskilt när de hotas på platser som Hongkong.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att, i sin tjänsteutövning, främja rättsstatens principer och skyddet av mänskliga rättigheter i Hongkong med anledning av de senaste domarna mot demokratiaktivister?