av Tomas Eneroth (S)
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Sverige är ett av få EU-länder där det ännu inte väckts ett enda åtal för brott mot sanktionerna mot Ryssland. Medan länder i omvärlden stoppar olaglig vapenexport till Ryssland och straffar både företag och privatpersoner som bryter mot sanktionerna har förundersökningar lagts ned i Sverige, och hittills har inga åtal väckts för misstänkta brott mot sanktionerna. Regeringen har agerat passivt och i realiteten endast tillsatt en utredning och samtidigt bett myndigheter att prata lite mer med varandra. Ett tillbakalutat agerande som undergräver det i övrigt starka förtroende som Sverige har när det gäller stödet till Ukraina.
Det är upp till varje medlemsland att aktivt arbeta för upprätthållande av sanktionerna, och så sker också framgångsrikt i många EU-länder, men i Sverige är det i stället medierna som återkommande redovisat anmärkningsvärda fall av export till Ryssland utan att åtal väckts. Nu senast var det satellitantenner som exporterades till rysk försvarsindustri via bulvanföretag i andra länder.
Organisationen CFCS – Center för finansiell brottslighet och säkerhet – konstaterar att det finns brister i Sveriges kontroll av sanktionerna. Ansvaret ligger uppdelat hos flera myndigheter, och det är tydligt att kapaciteten för att utreda sanktionsbrott hos brottsbekämpande myndigheter är väldigt begränsad.
Regeringen och inte minst Justitiedepartemetet skulle kunna göra mycket mer – genom att peka ut en myndighet som särskilt ansvarig, genom att förtydliga och förstärka uppdrag i regleringsbrev, genom särskild myndighetsdialog, genom att utse en särskild samordnare, genom utökade resurser eller genom att effektivisera och samordna statens insatser. Och framför allt också genom att påskynda arbetet med att ta fram ny och skarpare lagstiftning – nuvarande process är, givet frågans allvarliga konsekvenser, anmärkningsvärt saktfärdig.
I riksdagen har vi återkommande efterlyst ett aktivare agerande från regeringen. Låt inte ett i övrigt starkt gemensamt agerande från Sveriges sida när det gäller stödet till Ukraina fläckas av en oförmåga att stoppa de företag och privatpersoner i Sverige som via olaglig handel hjälper Ryssland.
Varje brott mot sanktionerna är ett slag i ansiktet på dem i Ukraina som kämpar för sin frihet. Varje brott mot sanktionerna är ett stöd till Rysslands orättfärdiga och olagliga krig i Ukraina. Sverige borde ligga i frontlinjen inom EU när det gäller att beivra sanktionsbrott.
Min fråga till justitieminister Gunnar Strömmer blir därför:
Avser ministern att ta några nya initiativ för att säkerställa att Sverige effektivt kan upprätthålla sanktionerna mot Ryssland?