Fråga 2024/25:439 Effektivisering av antikorruptionsarbetet inom biståndet

av Olle Thorell (S)

till Statsrådet Benjamin Dousa (M)

 

Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) publicerade i oktober 2024 en rapport med titeln Evidence-Based Anti-Corruption? Evaluation of Sida’s Efforts to Reduce Corruption in Partner Countries. Där presenteras de första systematiska slutsatserna om Sidas antikorruptionsarbete i partnerländerna. Rapporten har granskat Sidas strategi för att motverka korruption som ett hinder för utveckling, särskilt genom fallstudier i Kenya, Serbien och Georgien. I rapporten konstateras att Sida gjort betydande framsteg i att integrera ett antikorruptionsperspektiv i det svenska utvecklingsbiståndet, men att brister kvarstår i genomförandet på plats.

Rapporten visar att Sidas policy till stor del överensstämmer med internationellt erkänd kunskap om effektiv antikorruption. Enligt rapportens slutsatser finns dock behov av att stärka antikorruptionsperspektivet ytterligare, särskilt i implementeringen av Sidas program i partnerländer. EBA:s rapport rekommenderar följande förbättringsåtgärder:

•Stärkning av policy: Policyn bör uppdateras för att bättre integrera den senaste forskningen och förbättra effektiviteten.

•Användning av policyexpertis: Sidas expertis bör användas för att stödja utvecklingen av specifika antikorruptionsstrategier och insatser i partnerländerna.

•Full integration av antikorruption: Antikorruptionsmål bör integreras i alla delar av det svenska utvecklingssamarbetet för att skapa en enhetlig och heltäckande strategi.

•Prioritering av antikorruption: Antikorruption bör lyftas fram som ett centralt perspektiv för att undvika att det nedprioriteras jämfört med andra teman i biståndsarbetet.

För oss socialdemokrater är biståndets effektivitet av högsta vikt. Vi anser att alla former av korruption är fullständigt oacceptabla och vi har en nolltolerans mot detta i svenskt bistånd. Varje åtgärd som kan förbättra biståndets genomslag och säkerställa att medlen når de människor som behöver dem är avgörande, inte minst i en tid då varje biståndskrona ska användas med största omsorg. Rapportens rekommendationer pekar på viktiga steg som Sida och regeringen kan ta för att höja biståndets effektivitet och transparens.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa :

 

Avser statsrådet, mot bakgrund av EBA:s färska rapport och dess rekommendationer, att vidta åtgärder för att säkerställa att Sidas arbete med att motverka korruption i partnerländer förstärks och att antikorruption blir ett prioriterat perspektiv i alla delar av Sveriges internationella utvecklingssamarbete?