Fråga 2024/25:438 Skydd för kopter och utsatta religiösa minoriteter i Mellanöstern

av Olle Thorell (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Kopterna, en av världens äldsta kristna grupper, har en lång historia i Egypten men lever i dag under hot och förföljelse. De utgör omkring 10 procent av den egyptiska befolkningen och är utsatta för systematisk diskriminering, våld och marginalisering. Deras kyrkor har gång på gång blivit attackerade av extremistgrupper, och kopter möts av hinder i samhället som inskränker deras rätt att utöva sin tro och leva i trygghet. Nyligen rapporterades ett våldsamt attentat i Minya, där en grupp kopter som var på väg till en kyrka brutalt attackerades. Detta är endast ett av många exempel som belyser de hot kopterna möter dagligen i sitt eget hemland.

Skyddet av religiösa minoriteter som kopterna är avgörande för att upprätthålla principerna om mänskliga rättigheter och religiös frihet. Religionsfriheten är en grundläggande mänsklig rättighet, men utan internationellt stöd och skydd har dessa grupper ingen reell säkerhet. Kopternas situation i Egypten är inte unik. Liknande övergrepp sker mot andra minoriteter i Mellanöstern, såsom yazidierna i Irak, som blivit offer för systematisk förföljelse och folkmord av IS, och Ahmadiya-muslimerna i Pakistan, som regelbundet utsätts för våldsamma attacker och lagar som kriminaliserar deras trosutövning.

Flera länder i regionen, liksom internationella samfund, har inte agerat tillräckligt för att skydda dessa grupper. Internationella konventioner och resolutioner, som FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och FN:s handlingsplan för skydd av religiösa minoriteter, kräver ett starkare och mer aktivt engagemang från både stater och det internationella samfundet för att försvara dessa rättigheter. Att stödja kopterna och andra utsatta grupper är avgörande för att förhindra ytterligare förföljelser och säkerställa att dessa minoriteter kan leva i trygghet, med rätt att utöva sin tro och bevara sin kulturella identitet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

Vilka åtgärder planerar ministern att vidta, både inom EU och genom FN, för att stödja kopterna och andra utsatta minoriteter i Mellanöstern, och hur arbetar regeringen för att säkerställa att dessa grupper får det skydd och den rättvisa behandling som internationella konventioner kräver?