Fråga 2024/25:434 Grunder för tvångsvård

av Maj Karlsson (V)

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Sveriges Radios Ekot rapporterade i flera inslag under våren 2023 om att sexuella orsaker tas upp i beslut om tvångsvård för var tredje flicka som omhändertas, men bara var sextonde pojke. Slutsatsen grundade sig på en granskning som Ekot genomfört av närmare 300 beslut om tvångsvård enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) där de unga omhändertagits på grund av eget beteende. Ekot gick igenom alla sådana LVU-domar i landets alla förvaltningsrätter under den föregående vintern.

Det är socialnämnderna som ansöker om LVU. Omhändertagande på grund av eget beteende kan beslutas till följd av missbruk, kriminalitet eller ”annat socialt nedbrytande beteende”. Bland domarna fanns fall där flickor utsatts för sexuella övergrepp, vilket resulterade i beslut om omhändertagande på grund av eget beteende.

Inte i något fall nämndes till exempel att en pojke riskerar att bli förälder i unga år för att han haft sex. Men när en 14-årig flicka tvångsomhändertas hävdar socialnämnden att hon är ”lättledd och godtrogen” och att hon trots sin unga ålder är ”sexuellt aktiv”. I domen står det också att ”det finns risk att hon hamnar i en situation där hon blir sexuellt utnyttjad eller gravid i unga år”.

Till följd av Ekots granskning kallade jag och Martina Johansson (C) statsrådet Camilla Waltersson Grönvall till socialutskottet. Efter mötet i socialutskottet sa statsrådet följande till Ekot: 

”Jag är väldigt glad över att det finns ett så starkt engagemang i socialutskottet. Vi har haft en bra diskussion och en bra dialog. Vi behöver arbeta vidare med människors lika rättigheter och kvinnors och mäns sexualitet. Det finns skäl att verkligen lyfta de frågorna.”

Det är nu mer än ett och ett halvt år sedan statsrådet besökte socialutskottet och hög tid att följa upp regeringens agerande i frågan. 

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:

 

På vilket sätt har statsrådet arbetat vidare med människors lika rättigheter och kvinnors och mäns sexualitet när det gäller omhändertaganden enligt LVU?