av Olle Thorell (S)
till Statsrådet Benjamin Dousa (M)
Irak står inför att införa en lagstiftning som sänker åldern för samtycke till nio år för flickor, vilket skulle möjliggöra barnäktenskap och innebära en allvarlig kränkning av flickors och barns rättigheter. Detta lagförslag är ett led i att införa en mer konservativ tolkning av religiös lag och har skapat stor internationell oro. FN och flera människorättsorganisationer, liksom civilsamhället i Irak, varnar för att en sådan lagstiftning inte bara hotar flickors rättigheter utan också deras säkerhet, hälsa och framtida möjligheter till utbildning och självbestämmande.
Sverige har historiskt sett tagit en stark ställning för barns och kvinnors rättigheter globalt, bland annat genom riktat bistånd och samarbete med FN:s barnrättskommitté och internationella civilsamhällesorganisationer. I Irak har Sverige länge stött organisationer som arbetar för att främja flickors och kvinnors rättigheter, ofta under svåra omständigheter och med risk för hot och trakasserier. En plötslig sänkning av åldern för samtycke i Irak skulle innebära ett allvarligt steg bakåt för arbetet med att skydda barn från exploatering och övergrepp.
Samtidigt har regeringen nyligen beslutat att avsluta Sveriges bilaterala bistånd till Irak, vilket innebär att de direkta biståndsinsatserna minskar och att Sveriges förmåga att stödja lokala civilsamhällesorganisationer, som exempelvis de som arbetar för kvinnors rättigheter och mot barnäktenskap, försvagas. Detta väcker frågor om hur Sverige fortsatt ska kunna vara en stark röst för flickors och kvinnors rättigheter i Irak, trots att det bilaterala biståndet upphör. I en tid när dessa rättigheter hotas i Irak riskerar Sveriges minskade närvaro och stöd i landet att göra det svårare för civilsamhällesaktörer att genomföra sitt viktiga arbete.
Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Benjamin Dousa:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Sverige, trots beslutet att avsluta det bilaterala biståndet, fortsatt ska kunna stödja flickors och kvinnors rättigheter i Irak, exempelvis genom civilsamhällesorganisationer som verkar för att motverka barnäktenskap och försvara barns rättigheter?