Fråga 2024/25:417 Sveriges roll i hanteringen av säkerhetsläget och den humanitära situationen i Sahelregionen

av Olle Thorell (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Säkerhetsläget i Sahelregionen har under de senaste åren försämrats drastiskt, med omfattande konflikter i länder som Mali, Burkina Faso och Niger. De senaste veckorna har nyhetsrapporteringen uppmärksammat flera incidenter som tydligt visar på krisens allvar och hur akut situationen är. Nya våldsamheter har tvingat tusentals människor på flykt, och attacker från väpnade grupper mot civila har eskalerat kraftigt. FN:s generalsekreterare har nyligen varnat för en potentiell fullskalig säkerhetskollaps i Sahel om det internationella samfundet inte agerar omedelbart. Dessutom rapporteras militanta grupper ha utökat sina territorier och stärkt sitt inflytande, vilket skapar en allvarlig risk för ytterligare destabilisering, inte bara i Sahel utan även för grannländer och för internationell säkerhet.

Samtidigt har Sveriges regering valt att minska sitt engagemang i regionen. Sverige har under de senaste åren beslutat att både lägga ned ambassaderna i Burkina Faso och Mali och avsluta det bilaterala biståndssamarbetet med båda dessa länder. Detta beslut försvagar Sveriges närvaro och förmåga att övervaka och stödja utvecklingen på plats. Nedläggningen av ambassaderna innebär också ett avbrutet stöd för svenska och internationella organisationer som är beroende av svensk diplomatisk närvaro för att kunna leverera humanitär hjälp och arbeta för stabilitet och fredsbevarande i regionen.

Sverige har länge spelat en betydande roll i att främja säkerhet och utveckling i Sahel och har genom historiska biståndsprogram och fredsbevarande insatser visat sitt engagemang för mänskliga rättigheter, demokrati och stabilitet. Att nu dra sig tillbaka riskerar att skapa ett vakuum som extrema krafter snabbt kan fylla, vilket skulle förvärra både säkerhetsläget och den humanitära krisen. Den aktuella situationen och Sveriges minskade engagemang väcker frågor om hur regeringen planerar att säkerställa att bistånd och internationellt stöd fortfarande når de mest utsatta i Sahel trots den försämrade situationen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

Vilka konkreta initiativ avser ministern att ta, med tanke på Sveriges tillbakadragande, nedläggningen av ambassader i Mali och Burkina Faso samt avslutandet av biståndssamarbeten, för att hantera den kritiska säkerhetsmässiga och humanitära situationen i Sahel och säkerställa att stöd fortfarande når fram till de mest utsatta?