Fråga 2024/25:411 Sveriges ansvar för att skydda barns rättigheter i Gaza och på Västbanken

av Azra Muranovic (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Situationen för barn i Gaza och på Västbanken har gått från riktigt dålig till katastrofal sedan den 7 oktober 2023. Den senaste tidens eskalerande våld och förödande attacker har lett till ytterligare försämringar för en redan utsatt grupp, och barnen drabbas hårdast av den akuta bristen på säkerhet, medicinsk vård, vatten och utbildning. Sverige, som medlem i FN och en stark förespråkare för barns rättigheter, har ett moraliskt och juridiskt ansvar att agera. FN:s barnkonvention, som Sverige har ratificerat, fastslår barns rätt till skydd från våld och deras rätt till hälsa, utbildning och en trygg uppväxtmiljö, även i konfliktområden. Internationell humanitär rätt (IHL) kräver dessutom att civila, särskilt barn, skyddas under väpnade konflikter.

Rapporter från människorättsorganisationen Defense for Children International – Palestine (DCI-P), som sedan 1991 arbetar för barns rättigheter i de ockuperade palestinska områdena, pekar på allvarliga och systematiska övergrepp mot barn i Gaza och på Västbanken. DCI-P erbjuder juridisk hjälp till barn som utsätts för övergrepp, dokumenterar fall av godtyckliga arresteringar och våld samt bedriver påverkansarbete för att hålla både israeliska och palestinska myndigheter ansvariga för överträdelser mot barns rättigheter.

DCI-P:s rapport från juni 2023, Arbitrary by Default, beskriver en oroande verklighet för palestinska barn som frihetsberövas utan rättvisa rättegångar och i många fall utsätts för tortyr och omänskliga förhållanden. Dessa barn förvägras grundläggande rättigheter, såsom rättshjälp och rätten att försvaras i en oberoende domstol. Detta sker i strid med både FN:s barnkonvention och internationell humanitär rätt. Sedan den 7 oktober 2023 har dessa överträdelser bara intensifierats, vilket gör situationen för palestinska barn ännu värre och mer akut.

Israel har klassificerat DCI-P som en ”terroristorganisation”, vilket internationellt har väckt stark kritik. FN och flera människorättsorganisationer har uttryckt oro över att denna klassificering hindrar ett viktigt arbete för barns rättigheter i de ockuperade områdena. Trots detta fortsätter DCI-P att dokumentera och sprida information om övergrepp mot palestinska barn, men behovet av internationellt stöd är större än någonsin.

Med tanke på den katastrofala situationen för barn i Gaza och på Västbanken sedan oktober och Sveriges uttalade stöd för barnkonventionen och IHL är det nödvändigt att Sverige agerar kraftfullt och visar sitt stöd för barns rättigheter i detta konfliktområde.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

Vilka omedelbara och långsiktiga initiativ avser ministern att ta, både bilateralt och inom internationella organisationer, för att säkerställa att barns rättigheter i Gaza och på Västbanken skyddas samt att överträdelser av FN:s barnkonvention och internationell humanitär rätt får konkreta konsekvenser?