av Markus Wiechel (SD)
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Kinas omfattande spionageaktiviteter i Sverige är en källa till stor oro. Genom avancerad teknologisk övervakning och cyberintrång samlar Kina in känslig information från både offentliga och privata aktörer. Detta undergräver inte bara Sveriges nationella säkerhet, utan äventyrar också skyddet av företagshemligheter och personuppgifter. En översyn av Kinapolitiken innebär att stärka skyddet mot sådana hot och säkerställa att svenska intressen skyddas mot externt inflytande.
Handelspolitiken utgör en annan kritisk komponent i denna granskning. Kina är en betydande handelspartner, men den obalanserade relationen kan medföra risker för Sveriges ekonomiska suveränitet och för andra länder som står oss nära. En mer strategisk politik skulle kunna diversifiera handelsrelationerna, minska beroendet av kinesiska leveranskedjor och skydda svenska företag från att bli osunt beroende eller utnyttjade av kinesiska marknader.
En särskilt bekymmersam aspekt är Kinas uppköp av kritisk infrastruktur i Sverige, såsom teknikföretag och aktörer inom energisektorn och kommunikation. Dessa uppköp kan leda till att svenska strategiska tillgångar kontrolleras av främmande makt, som inte nödvändigtvis delar samma demokratiska värderingar. Handelspolitiken gentemot Kina måste vara utformad på ett sätt som innebär att deras eventuella investeringar kan begränsas vid behov för att skydda Sveriges nationella intressen.
Kinas nära relationer med Ryssland, och deras gemensamma intresse att förändra den globala maktbalansen, ställer Sverige inför komplexa säkerhetspolitiska utmaningar. En omfattande översyn av Kinapolitiken krävs därför för att säkerställa att Sverige förblir en stark och självständig aktör på den internationella arenan, i stånd att skydda våra intressen och värderingar i en snabbt föränderlig värld. De olika komponenter som vi ser i det förändrade omvärldsläget gör att det har blivit nödvändigt för Sverige att genomföra en omfattande översyn av sin Kinapolitik för att kunna hantera dessa utmaningar på ett effektivt sätt. Därefter bör det införas en helt ny Kinastrategi som innehåller mekanismer som är anpassade till de förutsättningar som råder i dag. Då Sverige har fått en ny utrikesminister är det intressant att se på hur hon väljer att tackla en av de största utmaningarna inom utrikespolitiken.
Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Maria Malmer Stenergard svara på följande fråga:
Hur ser ministern på att införa en ny Kinastrategi eller att genomföra en översyn av Kinapolitiken?