Fråga 2024/25:395 Ansvarsutkrävande för Israels angrepp på FN-trupper i Libanon

av Olle Thorell (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Den senaste tidens våldsamma händelser har skapat en internationell kris, där Israels angrepp på FN-trupper i Libanon står i centrum. Angreppet, som riktades mot fredsbevarande trupper inom FN:s mandat, har väckt massiv internationell kritik och ses som en direkt kränkning av folkrätten. För första gången på många år har ett land, genom riktade angrepp, öppet utmanat den fredsbevarande styrkans mandat och FN:s arbete för stabilitet i regionen. Ett sådant angrepp från en stat mot FN:s fredsbevarande trupper är oerhört anmärkningsvärt och kräver ett tydligt internationellt gensvar.

Det har sedan tidigare funnits stark internationell kritik mot Israels agerande i regionen. Bland annat har Internationella domstolen (ICJ) slagit fast att Israels bosättningspolitik på ockuperad mark strider mot internationell rätt och FN:s rekommendationer. Israel har också avslutat sitt samarbete med UNRWA, FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, vilket har försvårat FN:s förmåga att ge humanitärt stöd till de palestinska flyktingarna. Därtill pågår en upptrappning av konflikten i Gaza, där Israels bombräder har drabbat civila och infrastruktur och där FN har pekat på flera möjliga brott mot folkrätten.

För oss som står upp för en tvåstatslösning och en rättvis fred är det avgörande att hålla fast vid principen om ansvar och rättssäkerhet. Ett angrepp på FN-trupper, en av de yttersta symbolerna för internationellt fredsarbete, undergräver hela den internationella ordningen och FN:s förmåga att verka för fred i konfliktområden. Samtidigt riskerar en passiv hållning att ytterligare stärka radikala krafter i regionen och försvåra en framtida fredlig lösning.

Med anledning av detta ställs frågor om hur Sverige ska verka för att Israel ställs till svars och om vilka åtgärder som kan vidtas för att skapa konsekvenser för ett sådant angrepp. Som ett land med starkt engagemang för folkrätt och FN:s arbete har Sverige ett ansvar att verka för att den internationella rättsordningen respekteras och att liknande överträdelser får konkreta följder.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

Hur avser ministern, inom ramen för sitt tjänsteutövande och genom Sveriges internationella relationer, att reagera på Israels angrepp mot FN-trupper i Libanon, och vilka åtgärder planerar ministern och regeringen att vidta för att säkerställa att denna handling får konsekvenser samt för att stärka arbetet för en rättvis och hållbar tvåstatslösning i regionen?