Fråga 2024/25:394 Israels avbrutna samarbete med UNRWA

av Olle Thorell (S)

till Statsrådet Benjamin Dousa (M)

 

Nyligen meddelade Israel att de avslutar alla kontakter och samarbeten med FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA) i Mellanöstern. Detta beslut riskerar att försvaga en redan utsatt infrastruktur för humanitärt bistånd till de miljontals palestinska flyktingar som är beroende av UNRWA för grundläggande tjänster inom utbildning, hälsovård och social trygghet, särskilt i Gaza och på Västbanken. Den humanitära situationen i Gaza är extremt akut, med tusentals döda och skadade sedan den senaste våldsupptrappningen och fler än 10 000 människor rapporterade som saknade eller fast under rasmassor. Denna katastrofala situation har lett till att majoriteten av Gazas befolkning har tvingats på flykt, och många saknar tillgång till basala förnödenheter som mat, rent vatten och medicinsk vård.

Trots UNRWA:s centrala betydelse i det humanitära arbetet har Sveriges nuvarande regering tidigare valt att pausa delar av sitt stöd till organisationen med hänvisning till påståenden om problem inom UNRWA:s verksamhet. Denna skeptiska inställning har väckt frågor om hur Sverige avser att säkerställa att de mest grundläggande behoven för palestinska flyktingar kan uppfyllas, särskilt i en tid då UNRWA:s kapacitet riskerar att försvagas ytterligare till följd av det israeliska beslutet. Många internationella aktörer, inklusive FN, har påpekat att UNRWA:s arbete är en förutsättning för att bistånd ska kunna nå de mest utsatta och att organisationens roll är avgörande för att tillgodose grundläggande humanitära behov.

I ljuset av detta är det av yttersta vikt att Sverige, som har ett långvarigt engagemang för humanitärt bistånd och mänskliga rättigheter, klargör sin strategi för att hantera dessa utmaningar. Med Israels beslut som bakgrund ställs frågor om hur regeringen tänker agera för att säkerställa att svenska biståndsmedel fortsätter att nå fram till dem som är i störst behov av stöd och för att upprätthålla nödvändig infrastruktur för humanitära insatser i regionen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa:

 

Hur avser statsrådet att säkerställa att Sverige kan fortsätta sitt stöd till palestinska flyktingar genom UNRWA, trots Israels beslut att avbryta samarbetet med organisationen, och vilka åtgärder planerar statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att svenska biståndsmedel når fram till dem som är i störst behov av stöd i Gaza och på Västbanken?