Fråga 2024/25:393 Albanien och EU-medlemskap

av Olle Thorell (S)

till Statsrådet Jessica Rosencrantz (M)

 

Albanien har de senaste åren gjort betydande framsteg i sina förberedelser för ett framtida EU-medlemskap, och processen för att möta EU:s kriterier har drivit på omfattande reformer. Genom att stärka sitt rättsväsen, införa åtgärder mot korruption och förbättra skyddet för mänskliga rättigheter har Albanien visat sin vilja att närma sig EU:s standarder och värderingar. Europeiska kommissionens senaste rapporter om utvidgningen till västra Balkanregionen pekar särskilt på Albaniens framsteg med rättsreformer och insatser mot organiserad brottslighet. Reformarbetet omfattar bland annat rättsväsendet, där domarkåren och åklagarkåren har genomgått en granskningsprocess för att stärka rättsväsendets oberoende och minska korruptionsmöjligheter. Denna reform har inneburit att ett antal domare och åklagare utvärderats och, i vissa fall, avlägsnats från sina positioner.

Samtidigt kvarstår flera hinder för Albanien på vägen mot medlemskap. Enligt internationella rapporter från bland annat Transparency International och Freedom House finns det fortfarande brister inom korruptionsbekämpning och offentlig förvaltning samt utmaningar inom pressfrihet och rättssäkerhet. Trots de insatser som gjorts rapporteras det om korruptionsproblem på hög nivå, och många av de demokratiska institutionerna behöver ytterligare stöd och förankring för att bli fullt hållbara och motståndskraftiga. Därtill påverkas Albaniens utveckling av socioekonomiska utmaningar och emigration, vilket försvagar landets arbetsmarknad och kompetensförsörjning.

För EU är Albaniens väg till medlemskap en viktig del av unionens strategi för att främja stabilitet och säkerhet i västra Balkan, en region som länge präglats av historiska spänningar och sårbara demokratiska strukturer. Sveriges engagemang för EU:s utvidgning omfattar ett tydligt stöd till Albaniens reformarbete och väg mot medlemskap, då detta ligger i linje med unionens mål om fred och demokrati på hela den europeiska kontinenten.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jessica Rosencrantz:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta, både inom ramen för Sveriges nationella politik och genom samarbeten på EU-nivå, för att stödja Albanien i dess arbete för att bli EU-medlem och säkerställa att landet får det stöd som behövs för att genomföra nödvändiga reformer?