Fråga 2024/25:390 Den förvärrade säkerhetssituationen i Myanmar

av Olle Thorell (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Enligt den senaste rapporten från Amnesty International, publicerad den 20 oktober 2024, har säkerhetssituationen i Myanmar kraftigt försämrats till följd av en eskalering av militära offensiver från Myanmars väpnade styrkor. Denna våldsspiral har lett till omfattande civila förluster, tvångsförflyttningar och brutala övergrepp mot människorättsaktivister, lokala samhällen och minoritetsgrupper. Amnesty dokumenterar hur den myanmariska militären använder sig av våld och hot mot civila och oppositionella, och organisationen beskriver också omfattande fall av godtyckliga frihetsberövanden, tortyr och summariska avrättningar, ofta utan någon rättslig grund eller ansvarsskyldighet.

Militära offensiver riktade mot regioner där etniska och religiösa minoriteter lever har även lett till svåra humanitära kriser, och FN rapporterar att miljontals människor i Myanmar nu lever i en akut utsatt situation. Biståndsorganisationer har haft svårt att nå fram med nödhjälp på grund av restriktioner från myndigheterna, vilket har förvärrat läget för dem som redan är hårt drabbade. Försämringen av säkerheten i Myanmar innebär även en större risk för destabilisering i regionen, vilket påverkar inte bara grannländerna utan även de internationella relationerna och säkerhetsläget i hela Sydostasien.

Sverige har länge stött arbetet för mänskliga rättigheter och demokrati i Myanmar och har också ett starkt engagemang i FN och EU för att värna folkrätten och skydda civila i konfliktzoner. De senaste åren har dock situationen i Myanmar visat att mer behövs för att skapa förändring, och den myanmariska militärens agerande visar på ett akut behov av internationell samordning och stöd för att få stopp på övergreppen och säkerställa att grundläggande rättigheter respekteras.

I detta kritiska läge är det viktigt att Sveriges regering och utrikesminister, genom bilaterala och multilaterala kanaler, agerar för att verka för en fredlig lösning och ett skydd för de civila som drabbas av den alltmer auktoritära och våldsamma utvecklingen. Genom vårt engagemang inom FN, EU och genom bilaterala relationer med regionala aktörer har Sverige möjlighet att vara en drivande röst för att skapa press och stöd för en demokratisk och hållbar lösning.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

Vilka åtgärder avser ministern att ta, både inom ramen för Sveriges internationella relationer och genom specifika multilaterala kanaler, för att säkerställa att Sverige bidrar till att skydda civila och verka för fred och respekt för mänskliga rättigheter i Myanmar, och vilka ytterligare initiativ planerar ministern och regeringen att stödja för att minska den humanitära krisen i landet?