Fråga 2024/25:386 Arbetet mot korruption

av Olle Thorell (S)

till Statsrådet Benjamin Dousa (M)

 

Enligt den senaste rapporten från Transparency International, publicerad den 31 oktober 2024, är korruption ett av de största hindren för hållbar utveckling och social rättvisa i subsahariska Afrika. Rapporten visar på en utbredd korruption i många länder i regionen, vilket undergräver förtroendet för offentliga institutioner och skapar hinder för att minska fattigdom och främja demokrati. I länder som Nigeria, Sydsudan och Demokratiska republiken Kongo har korruption inom offentliga sektorer och på regeringsnivå lett till en förlust av resurser som skulle kunna användas för att förbättra människors levnadsvillkor.

Sverige har länge varit en ledande aktör inom internationellt bistånd och betraktas av flera internationella organ som ett av de länder i världen som levererar bistånd med högsta grad av effektivitet, resultat och transparens. Enligt OECD:s biståndskommitté (Dac) och rapporter från Världsbanken och FN har Sverige etablerat en modell där ansvarsfull förvaltning och uppföljning är centrala för arbetet. Detta engagemang säkerställer att svenska biståndsmedel inte bara gör skillnad på marken utan också leder till långsiktiga positiva effekter för mottagarländerna.

Korruption är ett allvarligt problem som försvårar denna typ av arbete, och det är ett gissel som behöver utrotas för att biståndet ska kunna ha verklig inverkan. Medel som avsetts för utbildning, hälsovård och infrastruktur går ofta förlorade i korruptionens spår, vilket leder till brist på grundläggande samhällstjänster och ökad ojämlikhet. Detta försvårar även Sveriges arbete i regionen, då förtroendet för mottagarstrukturerna påverkas och risken för att biståndsmedel missbrukas ökar.

Sverige har under lång tid haft ett starkt engagemang för att minska korruptionen i subsahariska Afrika, och genom bistånd och partnerskap arbetar vi för att stödja transparens, stärka civilsamhället och säkerställa att biståndsmedel används på ett ansvarsfullt sätt. Sveriges engagemang i regionen är ett viktigt verktyg för att bygga förtroende och stabilitet och motverka korruptionens negativa effekter. Det är också centralt att vi ställer krav på våra biståndspartner att arbeta för ökad transparens och ansvarsskyldighet så att biståndet leder till verklig förändring på marken.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa:

 

Hur avser statsrådet, både genom Sveriges bilaterala bistånd och i samarbete med multilaterala organisationer, att säkerställa att Sveriges biståndsmedel används på ett transparent och effektivt sätt, och vilka specifika åtgärder planerar statsrådet och regeringen att vidta för att stärka arbetet mot korruption i subsahariska Afrika och bidra till en hållbar utveckling?